Minas de Oro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Minas de Oro
Gemeente in Honduras Vlag van Honduras
Minas de Oro (Honduras)
Minas de Oro
Situering
Departement Comayagua
Coördinaten 14° 48′ NB, 87° 21′ WL
Algemeen
Oppervlakte 389,90 km²
Inwoners
(2016)
13.445[1] (34 inw/km²)
Hoogte 970 m
Overig
Stichting gemeente 1844
Patroonfeest 13 juni (Antonius van Padua)
Portaal  Portaalicoon   Noord-Amerika

Minas de Oro (uit het Spaans: "Goudmijnen") is een gemeente (gemeentecode 0311) in het departement Comayagua in Honduras. De gemeente grenst aan het stuwmeer El Cajón.

Ten noorden van de hoofdplaats Minas de Oro ligt de berg Pelón. In de buurt liggen ook de bergen Los Tornillos, Cerro Grande, El Cobre en El Peñón.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Minas de Oro is ontstaan vanwege de goudkoorts. Het dorp werd gesticht in 1534 door goudzoekers die afkomstig waren uit Cedros. Tijdens een van zijn reizen ontdekte Juan Lindo er ook een goudmijn. Hij gaf de plaats zijn huidige naam. Later werd het produceren van schoenen en de teelt van koffie belangrijk. Ook wordt er tegenwoordig hars verwerkt.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

De bevolking is als volgt verdeeld:

Vrouwen 6666 49,6%
Mannen 6779 50,4%

Dorpen[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van de gemeente Minas de Oro

De gemeente bestaat uit elf dorpen[2] (aldea), waarvan de grootste qua inwoneraantal: Minas de Oro (code 031101) en Agua Blanca (031102).

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

In 1990 ontving Minas de Oro de titel "Stad van het Onderwijs" omdat het de enige gemeente in Honduras was waar in elk dorp basisonderwijs aanwezig was.

Vroeger bevond zich er een landbouwschool, Malcotal genaamd. Het gebouw wordt nu gebruikt als toeristencentrum. Verder was er een evangelische kostschool. Tegenwoordig is er een Instituto Técnico Regional (Regionaal Technisch Instituut).

Geboren in Minas de Oro[bewerken | brontekst bewerken]