Naar inhoud springen

Oostelijk Min

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mindong)
Oostelijk Min
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 闽东语
Traditioneel 閩東語
Pinyin Mǐndōngyǔ
Jyutping (Standaardkantonees) man5 dung1 jyu5
Standaardkantonees Man Tong Yuu
Yale (Standaardkantonees) man5 dung1 yu5
Minnanyu Bân-tang-gí
Mindong Mìng-dĕ̤ng-ngṳ
Shanghainees [? tuŋ ny]
Andere benamingen Mindong 闽东
Mindongfangyan 闽东方言
Prefectuurgemeente Fuzhou, het gebied met het grootste percentage Mindongsprekenden

Het Oostelijk Min (Chinees: Mindongyu, 闽东语) is een subtaal van de taal Chinese taal Min. Er zijn ongeveer negen en een half miljoen mensen die dit dialect spreken en verstaan.

Classificatie[bewerken | brontekst bewerken]

Dialectgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het wordt veelal gesproken in Zuid-Oost-Zhejiang, Ningde, Matsu-archipel en natuurlijk Fuzhou en omstreken. Maar ook buiten Fuzhou heeft het grote aantallen Mindong-sprekers. In: Engeland, Nederland, Californië en New York.

De sprekers stonden slecht in het nieuws door dat vele arme Mindongnezen in de afgelopen vijftien jaar zich door middel van containervervoer het nieuwe gastland hebben bereikt. Ook de doden in containers en aan de Zuid-Engelse kust (Mindongnezen die de zeedierenvangst bedreven) waren aanleiding voor minachting van Mindongnezen.

Veel Mindongnezen wonen en werken in de Chinatowns van New York en Londen. Het aantal Mindongnezen groeit ook in de Nederlandse Chinatowns.

Romanisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het dialect Fuzhou kan worden geschreven in Latijnse letters. Dat schrift wordt in het Standaardmandarijns, Pinghuazi 平話字 genoemd. Maar soms wordt het ook in Internationaal Fonetisch Alfabet of in zhuyin geschreven. De laatste twee worden zeer weinig gebruikt om het Fuzhou op te schrijven.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (zh) test jezelf hoe goed je kennis over het Fuzhouhua is