Mira Feticu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mira Feticu
Mira Feticu
Algemene informatie
Geboren 10 december 1973
Geboorteplaats Breaza
Land Vlag van Roemenië RoemeniëVlag van Nederland Nederland
Beroep schrijfster
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Mira Feticu (Breaza, 10 december 1973) is een Roemeens-Nederlandse schrijfster.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Naast haar literaire werk is Feticu sinds 1994 actief als interviewer, radiomaker en publicist. Vooral culturele en sociale onderwerpen in Roemenië en Nederland hebben daarbij haar aandacht. Van de Roemeense omroep maakt zij de overstap naar de Nederlandse media en het Nederlandse bibliotheekwezen, waar ze gedurende tien jaar als producent ook verantwoordelijk is voor Literatuur Late Night, een maandelijkse talkshow in Den Haag, gepresenteerd door Abdelkader Benali en Jeroen Vullings. Daarnaast verricht zij sinds het afronden van haar universitaire studie in Boekarest literair onderzoek voor de Roemeense Academie van Wetenschappen en maakt ze deel uit van het redactionele collectief van het Algemene Woordenboek van de Roemeense Literatuur (6 dln). In 2010 promoveert Feticu tot doctor in de letteren op een proefschrift over de Roemeense dichteres Gabriela Negreanu.

Literair[bewerken | brontekst bewerken]

Literair debuteert Mira Feticu in 1993 met een collectieve dichtbundel als logisch vervolg op haar tot dan toe vooral regionale bekendheid in Roemenië. In de waan verkerend dat ze nog niet volleerd is in de dichtkunst, stuurt Feticu een aantal van haar gedichten naar mentrix Constanța Buzea, die echter antwoordt in het gezaghebbende literaire tijdschrift România Literară dat ze Feticu simpelweg niets meer kan leren. In plaats van zich gesterkt te voelen in haar kwaliteiten hangt Feticu teleurgesteld het dichterskleed aan de kapstok en begint zich toe te leggen op verhalend proza.

Na een deelpublicatie in hetzelfde România Literară breekt ze in 2001 door met haar verhalenbundel Femei cu veverite (Vrouwen met eekhoorntjes). Haar Roemeense debuut als prozaschrijfster wordt genomineerd voor zowel de prijs van de Unie van Schrijvers uit Roemenië als voor de speciale Laurențiu Ulici-prijs. Een van de schetsen wordt - in het Nederlands vertaald - opgenomen in de bundel Moderne Roemeense verhalen (Uitgeverij Atlas, Amsterdam, 2008).

Feticu wordt nu ook gevraagd als scenarioschrijver voor filmproducties, maar bedankt omdat ze voelt dat ze verder moet met literatuur. Vier jaar later verrast Mira Feticu met een korte roman (Povestea Penelopei, Het verhaal van Penelope, 2005). Het feit dat ze inmiddels in Nederland woont komt als thema aan bod in deze roman.

Sinds 2008 schrijft Feticu in het Nederlands. De worsteling met de nieuwe taal leidt begin 2012 tot de roman Lief kind van mij, waarmee zij ook definitief een plaats verovert binnen de Nederlandse letteren. Een jaar later volgt De ziekte van Kortjakje. Voor haar derde Nederlandse roman (Tascha. De roof uit de Kunsthal) ontvangt zij een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds. In 2019 verschijnt de roman Al mijn vaders, die goed wordt ontvangen. Het is het persoonlijke verhaal van en over een migrante die te maken heeft gehad met misbruik, maar een groot geloof heeft in de helende kracht van klassieke Europese literatuur, in de context van het huidige, onderling verdeelde Europa. Eind 2019 leidde deze roman tot het begin van een serie gelijknamige theater-performances van acteur Bob Schwarze en Mira Feticu. Critici beschouwen Mira Feticu als exponent van de hedendaagse literatuur en bestempelen haar werk als intelligent, erotisch, feministisch, maar vooral eerlijk en direct, geschreven in een 'uitzonderlijk markant proza' (De Groene Amsterdammer). Uitgeverij De Geus noemt Feticu “de ontdekking van 2012”.

Haar roman Tascha uit 2015 handelt over de diefstal van zeven kunstwerken uit de Kunsthal Rotterdam. Tijdens de strafzaak was door de verdachten voor de rechtbank verklaard dat de schilderijen zouden zijn vernietigd. Echter, op 18 november 2018 werd bekend dat de schrijfster zelf een van de zeven, het werk van Pablo Picasso, Tête d'Arlequin, had afgegeven bij de Nederlandse ambassade in Boekarest. Na een anonieme tip was ze samen met Frank Westerman op onderzoek gegaan en hadden ze de Picasso in een bos gevonden. Zo werd ze als het ware zelf onderdeel van haar roman Tascha uit 2015, die de diefstal beschrijft.[1][2] De echtheid van de Picasso werd onmiddellijk in twijfel getrokken door een expert.[3] Niet lang daarna werd bekend dat Feticu en Westerman het slachtoffer waren geworden van een stunt van de Belgische theatergroep Berlin. De Picasso was een vervalsing.[4] Over de tocht door haar geboorteland schreef Feticu vervolgens Picasso's keerzijde. De zoektocht naar een verloren kunstwerk, dat tegelijk een beschouwing over schoonheid en valsheid, kunst en werkelijkheid is.

Publicaties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Mira Feticu: Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal. Breda, De Geus, 2021. ISBN 9789044543681
  • Mira Feticu: Picasso's keerzijde. De zoektocht naar een verloren kunstwerk. Amsterdam, Uitgeverij Querido Fosfor, 2019. ISBN 978-90-214-1754-7
  • Mira Feticu: Al mijn vaders. Roman. Amsterdam, Uitgeverij Jurgen Maas, 2019. ISBN 978-94-91921-52-0
  • Mira Feticu: Tascha. De roof uit de Kunsthal. Roman. Amsterdam, Uitgeverij Jurgen Maas, 2015. ISBN 978-94-91921-13-1
  • Mira Feticu: De ziekte van Kortjakje. Lust, liefde en eenzaamheid. Roman. Breda, De Geus, 2013. ISBN 978-90-445-2397-3
  • Mira Feticu: Lief kind van mij. Breda, De Geus, 2012. ISBN 978-90-445-1982-2
  • Jan Willem Bos (ed.): Moderne Roemeense verhalen. (Uitgeverij Atlas, Amsterdam/Antwerpen, 2008).
  • Dan C. Mihǎilescu: Literatura românǎ în postceaușism. [Roemeense literatuur in het post-Ceaușescu-tijdperk] II. Proza. Prezentul ca dezumanizare (Ed. Polirom, Iași, 2006)
  • Alex Ștefǎnescu: Istoria literaturii române contemporane 1941-2000. [Geschiedenis van de hedendaagse Roemeense literatuur 1941-2000] (Ed. Mașina de scris, Boekarest, 2005)
  • Academia Română: Dicționarul General al Literaturii Române. Boekarest, Editura Univers Enciclopedic, 2004-2009. ISBN 973-637-070-4

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Persoonlijk weblog