Miriam Kruishoop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Miriam Kruishoop
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 4 december 1971
Geboorteland Nederland
Beroep Filmmaker
Films Unter den Palmen e.a.
Onderscheidingen
Citroën Award voor beste afstudeerfilm 1996
Beste regie, Los Angeles Latino International Film Festival 2013
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Film

Miriam Kruishoop (4 december 1971) is een Nederlands filmregisseur en scriptschrijver van zowel speelfilms, korte films als commercials.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Kruishoop studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In haar derde studiejaar won ze de Citroën Award voor beste afstudeerfilm, terwijl ze nog een studiejaar te gaan had; dit was nog niet eerder voorgekomen. In haar vierde studiejaar regisseerde en schreef ze de speelfilm Vive Elle. Om de film af te kunnen maken ontving ze een beurs van het Nederlandse Filmfonds, wat eveneens ongekend was omdat dergelijke beurzen niet voor filmstudenten bestemd zijn. Deze film werd genomineerd voor een Tiger Award op het International Film Festival Rotterdam.

Ze regisseerde korte films, enkele speelfilms en verschillende commercials, onder meer voor Douwe Egberts. Ze is gehuwd met platenproducer en dj Rupert Parkes die enkele malen de muziek voor haar films maakte.

In 1999 bracht ze Unter den Palmen uit met acteurs als Helmut Berger, Udo Kier, Thom Hoffman en Willem Nijholt. Hiermee kwam een langgekoesterde wens van haar uit om ooit een keer een film met Berger te maken.[1] De cinematografie van Rogier Stoffers van Unter den Palmen werd bekroond met een Gouden Kalf; haar regie werd ook genomineerd voor deze prijs.

Op het Los Angeles Latino International Film Festival van 2013 won ze in de categorie beste regie voor Greencard Warriors, ook bekend onder de titel Crosstown.[2]

In 2013 werkt ze aan een film over het leven van bokskampioen Regilio Tuur.[3]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

In veel gevallen schreef Kruishoop eveneens het script van de films die ze regisseerde. In sommige gevallen verzorgde ze ook de productie, cinematografie en de montage. Hieronder volgt een selectie:

Jaar Film Soort Taal Prijs
1996 Da Silva (film over Ayrton Senna) korte film Nederlands Citroën Award
1997 Rabies korte film
1996/7 Sometimes it’s hard to be a woman korte film Stomme film Fuji korte film-prijs
1998 Vedette korte film Italiaans
1998 Vive Elle speelfilm Frans Tiger Award-nominatie
1999 Unter den Palmen speelfilm Duits en Engels Gouden Kalf-nominatie regie
2000 Sonic Fragments (The Poetics of Digital Fragmentation) speelfilm
2000 The Days After korte film
2010 Lost For Words speelfilm
2013 Greencard Warriors (ook wel: Crosstown) speelfilm Engels en Spaans Beste regie op Los Angeles Latino International Film Festival