Missulena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Missulena
Een mannelijke roodhoofdmuisspin (M. occatoria) in aanvalshouding.
Een mannelijke roodhoofdmuisspin (M. occatoria) in aanvalshouding.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Arachnida (Spinachtigen)
Orde:Araneae (Spinnen)
Onderorde:Mygalomorphae (Vogelspinachtigen)
Familie:Actinopodidae (Muisspinnen)
Geslacht
Missulena
Walckenaer, 1805[1]
Afbeeldingen Missulena op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Missulena op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
De Oosterse muisspin (M. bradleyi).

Missulena is een geslacht binnen de orde van de spinnen en de familie muisspinnen. De soorten zijn vrij gevaarlijk door het neurotoxisch gif. Er zijn 11 bekende soorten die allemaal voor in Australië. Slechts één van hen, de M. tussulena, is endemisch in Chili.

De beet van een soort uit dit geslacht is erg gevaarlijk, alhoewel dodelijke slachtoffers erg zeldzaam zijn. Het enige middel tegen een beet is een onmiddellijke toediening van een tegengif.

Beschrijving[bewerken]

Muisspinnen hebben een gemiddelde grootte ten opzichte van andere spinnen en bereiken een lengte van 1 tot 3 centimeter. De carpax is glanzend en de ogen zijn verspreid over de voorkant van de kop. De cheliceren (gifkaken) vallen erg op, omdat ze rond en groot zijn. Bij de mens kunnen ze lelijke open wonden veroorzaken. De spintepels, gesitueerd aan de punt van het abdomen, zijn vrij klein. De vrouwtjes zijn compleet zwart, de mannetjes zijn iets gekleurder, afhankelijk van de soort. De poten zijn zwart en erg gedrongen.

Voedsel[bewerken]

Soorten uit dit geslacht eten voornamelijk insecten, waaronder wespen, en andere geleedpotigen zoals duizendpoten, maar ook andere spinnen, schorpioenen en zelfs buideldassen.

Leefgebied[bewerken]

Deze spinnen leven allemaal in Australië, behalve één, die in Chili leeft. In Australië treft men de soorten in de verschillende territoria aan. Net zoals de valdeurspinnen leven deze spinnen ook in zelfgegraven holen, tot 30 cm diep, die worden afgesloten met een deksel. De vrouwtjes blijven meestal hun hele leven in hetzelfde hol wonen, de mannetjes veranderen regelmatig van hol.

Soorten[bewerken]

Het geslacht kent de volgende soorten:[2]

Externe links[bewerken]