Mixteeks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mixteeks
Tu'un sávi
Gesproken in Oaxaca, Puebla en Guerrero. Emigrantengemeenschappen in Mexico (staat), Neder-Californië en Californië
Sprekers 423.216 moedertaalsprekers
Rang niet in de top-100
Taalfamilie

Oto-Manguean

  • Oaxacaans
    • Mixtecaans
      • Mixteeks
Dialecten
  • Kust-Mixteeks
  • Mixteeks van de Mixteca Alta
  • Mixteeks van de Mixteca Baja
Alfabet Latijns, voor 1524 pictografisch
Officiële status
Officieel in
Nergens. Mixteeks is een van de 62 erkende inheemse talen in Mexico
Taalorganisatie Ve'e Tu'un Sávi (Huis van de Mixteekse taal)
Taalcodes
ISO 639-1 -
ISO 639-2 -
ISO 639-3 -
Portaal  Portaalicoon   Taal

Het Mixteeks (Mixteeks: Tu'un sávi, Sasahui, Dzadzavi; tű'ű of tő'ő betekent 'woord'/dã'ã of sã'ã betekent 'taal', en savi, davi of dzahui betekent Regen en is de aanduiding voor 'Mixteeks') is een taal uit de Oto-Manguean taalfamilie. Het Mixteeks wordt gesproken door de Mixteken, of Ñűű Davi/Ñűű Sahui, die in het zuiden van Mexico leven. Veel taalkundigen zien het Mixteeks als dialectcontinuüm in plaats van als taal, maar om praktische redenen wordt het vaak als één taal gezien. In het totaal hebben de verschillende dialecten van het Mixteeks 423.216 sprekers (2005).[1][2]

Mixteeks wordt al sinds precolumbiaanse tijden gesproken. De taal heeft zich redelijk kunnen handhaven, en is tegenwoordig de vierde meest gesproken taal van Mexico. Alleen Spaans, Nahuatl en Yucateeks Maya worden door meer mensen gesproken. Ongeveer 70% van de Mixteken beheerst het Mixteeks. Een deel daarvan is eentalig maar de meesten zijn tweetalig en spreken naast het Mixteeks ook Spaans of, voor degenen die in de Verenigde Staten wonen, Engels.

Opvallende aan het Mixteeks is het dat het evenals de andere talen van de Oto-Manguean taalfamilie een toontaal is; het Mixteeks kent verschillende toonhoogten (in de meeste varianten onderscheiden taalkundigen drie toonhoogten). Verder is het grote aantal dubbele medeklinkers opvallend. Er is een organisatie die poogt het Mixteeks te standaardariseren.