Orange België

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mobistar)
Ga naar: navigatie, zoeken
Orange
Beurs Euronext: OBEL
Grootaandeelhouders ASB (Orange) 52,91%
Oprichting 18/12/1995 (Mobistar)
Sleutelfiguren Michael Trabbia (CEO)
Hoofdkantoor Bourgetlaan 3
1140 Brussel
Werknemers 1712 (eind 2015)[1]
Producten Mobiele telefonie
Mobiel internet
Internet en VoIPInternet + TV
Omzet € 1,235 miljard(2015)[1]
Website www.orange.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Orange Belgium (voorheen Mobistar) is één van de meest toonaangevende telecommunicatieoperatoren op de Belgische markt (met meer dan 3 miljoen klanten) en in Luxemburg, via haar dochter Orange Communications Luxembourg. Als convergente speler biedt Orange mobiele telecommunicatiediensten, alsook internet en tv aan particulieren; en innovatieve mobiele en vaste diensten aan bedrijven. Het ultraperformant mobiel netwerk van Orange beschikt over de 2G, 3G, 4G en 4G+ technologie waarin voortdurend geïnvesteerd wordt. Orange België is een filiaal van de Orange-groep, één van de meest toonaangevende operatoren in Europa en Afrika voor mobiele en breedband internetdiensten en één van de leiders wereldwijd in het leveren van telecommunicatiediensten aan bedrijven. Orange België staat genoteerd op de Beurs van Brussel (OBEL).

Voor meer informatie: corporate.orange.be, www.orange.be of op Twitter : @pressOrangeBe.

Geschiedenis[bewerken]

In november 1995 werd de licentie voor het tweede Belgische gsm-netwerk toegewezen aan Mobistar, opgericht door France Télécom en het Belgische Telindus (overgenomen door Belgacom). Zij bouwden een GSM-900-netwerk uit en op 27 augustus 1996 werden de diensten aangeboden aan het publiek. Daarmee werd het monopolie van Proximus, dochteronderneming van het voormalige staatstelecommunicatiebedrijf Belgacom, doorbroken. Vanaf april 1998 kreeg Mobistar ook concurrentie van KPN-Orange (nu BASE), de derde Belgische mobieletelefonieoperator.

In 1996 lanceert Mobistar de eerste prepaid kaart in Europa: TEMPO.

In oktober 1998 vond de beursgang plaats; France Télécom bleef hoofdaandeelhouder. In mei 2000 kocht France Télécom het Britse Orange en bracht er al zijn mobieletelefonieactiviteiten in onder, waaronder Mobistar. Ook gingen dat jaar de eerste eigen winkels open: de Mobistar Centers.

In 2001 werd Mobistar onderdeel van de Orange Groep. Ook kocht het de 3G-licentie.

Mobistar kreeg in 2005 een Gold en een Grand Effie (een internationale prijs voor efficiënte communicatie). Ook introduceerde het de EDGE-technologie op het netwerk.

In 2007 kreeg Mobistar een nieuw logo en kocht het VOXmobile (dat later Orange Communications Luxembourg S.A. zou heten). De abonnementsformule Internet Everywhere werd gelanceerd, alsook de One Office Full Pack.

In 2009 integreert Mobistar de sociale media in de tariefplannen voor jongeren. Ook Mobile TV voor iPhone doet zijn intrede.

In oktober 2010 werd Mobistar TV gelanceerd. Er was ook voor het eerst een compleet pakket beschikbaar, het Starpack, met mobiele en vaste telefonie, ongelimiteerd internet en televisie via satelliet. Dit aanbod werd echter beëindigd in september 2013.

In januari 2011 was Mobistar onderwerp van landelijke spot, nadat het satirische programma Basta een aflevering aan de helpdeskperikelen van het bedrijf wijdde. Mobistar lanceert in 2011 Mobile Pro, het mobiel abonnement voor zelfstandigen en KMO's.

Mobistar introduceert in 2012, naar analogie met de Orange groep, mobiele abonnementen met dierennamen om de keuze voor consumenten te vergemakkelijken. Immers elk dier staat voor een consumentenprofiel.

In 2016 komt Mobistar terug op de markt van de vaste diensten via de kabel. Mobistar lanceert opnieuw een internet+TV aanbod en dat voor mobiele klanten.

In het kader van de uniformisering van het merk Orange, waarop aangestuurd wordt door de Orange groep en tevens hoofdaandeelhouder van Mobistar, kondigt de raad van bestuur van Mobistar aan de merknaam te veranderen in Orange en dat vanaf 9 mei 2016. Op 4 mei 2016 keurt de algemene raad van aandeelhouders de aanname van de merknaam Orange goed. Vanaf dan heette Mobistar officieel Orange.

Op 16 augustus 2016 vernieuwt Orange België zijn prepaidaanbod en brengt het TEMPO terug op de markt.

Op 31 augustus 2016 verlaat CEO Jean Marc Harion Orange België om CEO te worden van Orange Egypte. Hij wordt opgevolgd door de Fransman Michaël Trabbia.

Klanten en diensten[bewerken]

Orange is de tweede grootste Belgische operator van mobiele telefonie: in Q3 2016 telde de Orange België 3.770.500 klanten (excl. mvno-klanten en klanten van het dochterbedrijf Orange Luxemburg). Het 4G-netwerk van Orange bereikt 99% van de Belgische bevolking.

Orange voert een zogenaamde "Mobile Centric"-strategie, mobiele telefonie blijft de hoofdactiviteit maar daarnaast ontwikkelt het bedrijf aanverwante diensten voor particulieren en bedrijven. Er zijn 140 Orange Shops in België.

Externe links[bewerken]