Modal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Modal is textiel gemaakt uit modalvezels. De modalvezel is een verdere ontwikkeling van viscose,[1] dus een kunstmatige vezel uit natuurlijke grondstoffen in dit geval cellulose. Het doel was om met deze nieuwe vezel de eigenschappen van katoen zo veel mogelijk te benaderen. Om dit te bereiken moest het spinproces aangepast en cellulose met een hoge polymerisatiegraad gebruikt worden. Meestal wordt hiervoor cellulose uit beukenhout genomen. Het resultaat is een vezel die vergeleken met viscose een hogere sterkte, rek en modulus en een lagere vochtopname heeft. Verdere voordelen zijn een snelle vochtopname en een zeer goede aanverfbaarheid. Krimp en kleurechtheid komen overeen met katoen.

Modalvezels worden meestal als bijmenging gebruikt in katoen, polyester en polyamide. De voornaamste toepassingen zijn bovenkleding voor dames en kinderen en gordijnstoffen, maar ook wordt de vezel in kleinere hoeveelheden in andere artikelen toegepast.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege de hoge milieu-eisen en uit kostenoverwegingen zijn de meeste spinnerijen uit Europa verplaatst naar de opkomende landen. In Indiase bedrijven werd in 2005 rond 4000 ton geproduceerd.[2] De voornaamste spinnerij in Europa is nu Lenzing AG met het merk Lenzing Modal. Dit Oostenrijkse bedrijf heeft zich gespecialiseerd in textiel en vezels, in het bijzonder in specialiteiten in kunstmatige vezels uit cellulose.