Modulerende regeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een modulerende regeling zorgt ervoor dat het vermogen van een cv-ketel wordt aangepast aan de warmtebehoefte. 's Morgens bij het aanwarmen, als de woning snel op de gewenste temperatuur moet komen, staat de brander voluit open. Dit duurt dan tot de kamertemperatuur in de buurt van de gewenste waarde komt, waarna de laatste graden overbrugd worden met een steeds kleiner wordende brander. Het gevolg is dat de kamer geleidelijk op temperatuur komt, en de gewenste kamertemperatuur niet overschrijdt. Overdag blijft de temperatuur ook goed op hetzelfde niveau.

Bij een modulerende thermostaat hoort ook een modulerende ketel, en meestal behoort ketel en thermostaat van hetzelfde merk te zijn (hierop zijn wel uitzonderingen).

Een modulerende regeling is doorgaans zuiniger in gebruik dan een 'aan/uit'-regeling doordat er minder stilstandverliezen zijn.

Het is ook aannemelijk dat de onderdelen van de installatie langer mee kunnen, omdat er minder grote en minder plotselinge temperatuurverschillen zijn.