Naar inhoud springen

Moerassikkelwants

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bitbotje (overleg | bijdragen) op 30 apr 2018 om 19:29. (→‎Externe links: fix appendix, replaced: '''Bronnen''' → ;Bronnen, {{Appendix| → {{Appendix|1= , {{Appendix|1= ;B → {{Appendix|1=B, {{Appendix|1=Bronnen * → {{Appendix|1=Bronnen|2= * met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Moerassikkelwants
Nabis limbatus, moerassikkelwants
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Nabidae (Sikkelwantsen)
Geslacht:Nabis
Soort
Nabis limbatus
Dahlbom, 1851
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Moerassikkelwants op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De moerassikkelwants (Nabis limbatus) is een wants uit de familie sikkelwantsen (Nabidae).

Uiterlijk

De moerassikkelwants is vrijwel altijd kortvleugelig (brachypteer). De vleugels zijn heel kort. Een enkele keer is hij langgevleugeld (macropteer). De basiskleur van de moerassikkelwants is lichtbruin. Op het abdomen zijn 3 donkere longitudinale strepen, de zijkant van het abdomen is doorschijnend. Ook de vleugels hebben donkere longitudinale banden. De lengte is 7 tot 9 mm. Hij lijkt op de rietsikkelwants (Nabis lineatus), die in dezelfde omgeving te vinden is, maar die is groter en iets slanker. (9.5 – 12 mm). Het mannetje is slanker dan het vrouwtje en heeft een verbrede achterkant.

Verspreiding en levenswijze

De soort leeft in Europa, maar niet in het mediterrane deel, Azië en is geïntroduceerd in Canada. In Nederland is hij algemeen. Hij wordt gevonden in vochtig grasland. Vaak op lange grassen en kruiden. Hij is roofzuchtig en voedt zich met insecten en spinnetjes. De volwassen wantsen leggen de eitjes in de herfst op grashalmen. Na overwintering komen ze in het volgende voorjaar uit. Volwassen wantsen: Juni – oktober.