Mokum 700

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Encycloon (overleg | bijdragen) op 3 apr 2019 om 13:46. (+afb)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kaartverkoop op 23 juni 1975.
Overzichtsfoto.

Mokum 700 was een tentoonsteling die in juni 1975 in de Europahal van de RAI in Amsterdam werd gehouden ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Mokum (bijnaam van Amsterdam). In de hallen was op ware grootte een deel van het centrum, onder meer een deel van de Jordaan, nagebouwd met van hout gemaakte huizen, bruggen, lantaarnpalen maar ook grachten en bijvoorbeeld een tramremise met daarin een door het GVB ter beschikking gestelde tweeassige motorwagen (nr. 473). Ook was er een brandweerkazerne met een brandweerauto.

Daarnaast waren er allerlei kraampjes met standhouders en konden de bezoekers bij een groot aantal horecagelegenheden eten en drinken die leken op echte cafés en restaurants in het centrum van Amsterdam. Daarnaast vonden er ook filmvoorstellingen en lezingen plaats.

Verder waren er regelmatig optredens van artiesten waarbij voornamelijk het Amsterdamse levenslied ten gehore werd gebracht. Deze optredens gingen vaak door tot na middernacht. Ook werden met de bezoekers spelletjes gespeeld onder meer door Ted de Braak en Peter Knegjens.

Er werd een speciale zilveren herdenkingsmunt de Florijn uitgebracht met daarop de jaartallen 1275-1975.

Zie de categorie Mokum 700 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.