Zwaluwstaartvis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Monniksvis (vis))
Naar navigatie springen Jump to search
Zwaluwstaartvis
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2010)
Chromis chromis 2.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Perciformes (Baarsachtigen)
Familie:Pomacentridae (Rifbaarzen en koraaljuffertjes)
Geslacht:Chromis
Soort
Chromis chromis
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Sparus chromis
juvenielen
juvenielen
Afbeeldingen Zwaluwstaartvis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zwaluwstaartvis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De zwaluwstaartvis of monniksvis (Chromis chromis) is een straalvinnige vis uit de familie van de rifbaarzen en koraaljuffertjes (Pomacentridae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Sparus chromis in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.[2] Hij komt in grote scholen voor langs de rotswanden van de Middellandse Zee. Het is de enige soort van de juffertjesvissen in Europese wateren. Hij heeft een voorkeur voor ondiep water in de buurt van rotsen en pieren.

Kenmerken[bewerken]

Lengte tot 15 cm. Kleine kop met dunne lippen. Vrij grote borstvinnen. Rugvin: voorste deel stekelig, achterste deel zacht. Diep gevorkte staartvin. Jonge dieren zijn iridiserend lichtblauw gekleurd; oudere dieren zijn bruin.

Voortplanting[bewerken]

In de paaitijd dansen de mannetjes boven rotsen of zandbodems om vrouwtjes te lokken door de vinnen te spreiden en zich op hun zijde te draaien, waarna de vrouwtjes over het mannetje heen zwemmen en het kuit laten schieten. Nadat het mannetje op zijn beurt zijn sperma over de eieren heeft afgeworpen, zwemt hij hier rondom heen. Hij wappert daarbij afwisselend en langzaam met de grote borstvinnen, terwijl hij gelijktijdig snelle golfbewegingen maakt met zijn lichaam en de soepele rugvin.

Typische school, rechts in de achtergrond enkele Zadelzeebrasems