Monster Hunter (franchise)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Monster Hunter
Ontwikkelaar(s) Capcom
Genre(s) Actierollenspel
Platform(s) PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Portable, PlayStation Vita, Windows, Wii, Wii U, Xbox 360, Xbox One, Nintendo 3DS, Nintendo Switch, iOS
Navigatie
Eerste spel Monster Hunter
(11 maart 2004)
Laatste spel Monster Hunter Generations Ultimate
(28 augustus 2018)
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Monster Hunter (モンスターハンター, Monsutā Hantā) is een fantasy actierollenspel mediafranchise en computerspelserie van Capcom. Het eerste spel uit de spelserie was Monster Hunter die werd uitgebracht op de PlayStation 2 in 2004. De spellen zijn voor verschillende platforms ontwikkeld, zoals pc, spelcomputers en mobiel.

Tot januari 2018 heeft de serie wereldwijd 45 miljoen exemplaren verkocht, hoofdzakelijk in Japan en andere Aziatische landen.[1]

Spelprincipe[bewerken]

In de spellen neemt de speler de rol aan van een jager die met diverse wapens grote monsters te lijf gaat. Hiervoor dient er eerst genoeg objecten te worden verzameld om voorbereid te zijn voor de strijd. Als de speler het monster heeft verslagen, kan de speler objecten uit het monster halen zoals schubben, hoorns en andere lichaamsdelen. Hiervoor kan dan nieuwe wapens en kleding gemaakt worden om te strijden tegen andere monsters.

Elk spel bevat een modus voor één speler. Daarnaast bevatten de nieuwere versies een online multiplayerfunctie. Hiermee werken maximaal vier mensen van over de hele wereld samen om het monster te verslaan. De monsters in de online versie van het spel zijn ook moeilijker te verslaan en in sommige spellen uniek aan de online functie.

Media in de franchise[bewerken]

Computerspellen[bewerken]

Titel Jaar van uitgave * Platform
Monster Hunter 2004 PlayStation 2
Monster Hunter 2 2006 PlayStation 2
Monster Hunter Tri 2009 Wii
Monster Hunter 4 2013 Nintendo 3DS
Monster Hunter World 2018 PlayStation 4, Xbox One

* jaar waarop het spel voor het eerst in Japan werd uitgegeven. PAL-regio volgt meestal een jaar later.

Afgeleide spellen[bewerken]

Titel Jaar van uitgave Platform
Monster Hunter Frontier Online 2007 Windows, Xbox 360
Monster Hunter Diary: Poka Poka Airou Village 2010 PlayStation Portable, Nintendo 3DS
Monster Hunter Dynamic Hunting 2011 iOS
Monster Hunter: Frontier G 2013 Windows, Xbox 360, PlayStation 3, Wii U, PlayStation Vita
Monster Hunter Online 2013 Windows
Monster Hunter Spirits 2015 Arcade
Monster Hunter Explore 2015 iOS, Android
Monster Hunter Generations 2015 Nintendo 3DS, Nintendo Switch
Monster Hunter Stories 2016 Nintendo 3DS

Anime[bewerken]

Er is in Japan een anime-serie met korte afleveringen uitgekomen genaamd MonHun Nikki Girigiri Airū-mura Airū Kiki Ippatsu. De serie werd voor het eerst uitgezonden op 10 augustus 2010.

Stripboeken en ruilkaarten[bewerken]

In april 2008 kwam er een serie manga-stripverhalen genaamd Monster Hunter Orage uit in Japan. De serie werd getekend door Hiro Mashima en bestaat uit vier bundels.

Ook zijn er in 2008 ruilkaarten uitgebracht die zijn gebaseerd op de franchise. Er zijn zes type kaarten; Hunter, Otomo, Event, Quest, Target Monsters en Guild Monsters. Tot nu toe zijn er acht series van de kaarten uitgebracht.

Film[bewerken]

In 2012 werd bekend dat regisseur Paul Anderson een afgeleide film zou maken van Monster Hunter.[2] Het Duitse Constantin Film bevestigde dat zij de filmproductie gaan uitvoeren met een geplande uitgave voor 2017 of 2018.[3]

Muziek[bewerken]

De muziek die is gebruikt in de computerspelserie wordt ook jaarlijks ten gehore gebracht door het Monster Hunter Orchestra. Het eerste optreden van het orkest was vijf jaar na het uitkomen van het eerste computerspel. Sindsdien is er een jaarlijks goed bezocht concert in Japan met muziek uit zowel oude als nieuwe spellen van de serie. Na afloop verschijnt er een cd met muziek van het concert.

Externe link[bewerken]