Wii U

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wii U
Wii U
Witte console en GamePad
Witte console en GamePad
Algemene informatie
Fabrikant Nintendo
Uitgebracht Vlag van Japan 8 december 2012
Vlag van Verenigde Staten 18 november 2012
Vlag van Australië 30 november 2012
Vlag van Europa 30 november 2012
Type Spelcomputer
Generatie Achtste generatie
Verkochte eenheden 7,29 miljoen (30 september 2014)[1]
Technische gegevens
Media Wii U Optical Disc
Wii Optical Disc
Controller Wii U GamePad, Wii U Pro Controller, Wii Remote, Wii Remote Plus, Nunchuk, Classic Controller, Wii Balance Board
Spellen
Lijst van spellen voor Wii U
Bestverkochte spel Mario Kart 8
Chronologie
Voorloper Wii
Zwarte GamePad
Zwarte GamePad
Website
Lijst van spelcomputersystemen
Portaal  Portaalicoon   Computer

De Wii U (uitspraak: Wie joe) is de zesde spelcomputer van het Japanse bedrijf Nintendo. De console is de opvolger van de Nintendo Wii en is in 2012 uitgebracht.

Geschiedenis[bewerken]

Opvolger Wii aangekondigd (2011-2012)[bewerken]

De voorloper van de Wii U, de Nintendo Wii, kwam op 8 december 2006 op de markt. Tot april 2011 was deze console met 86 miljoen verkochte exemplaren een succes. De laatste jaren nam de verkoop van deze console echter sterk af, waardoor ook de omzet van Nintendo daalde. Om die reden werd op 15 mei 2011 de prijs van de Wii verlaagd.

Op 25 april 2011 maakte Nintendo officieel bekend bezig te zijn met een opvolger van de Wii. Op 7 juni 2011, tijdens E3 in Los Angeles, werd de Wii U voor het eerst getoond. Bij deze presentatie was de console al speelbaar en werd tevens de definitieve naam van de console bekendgemaakt.[2] Deze spelcomputer stond namelijk eerder bekend onder de codenaam Project Café.

Matige start en verliezen (2012-2014)[bewerken]

De Wii U had een erg matige start. Nintendo verwachtte in een jaar 5,5 miljoen consoles te verkopen, maar zelfs na een bijstelling tot 4 miljoen consoles haalde Nintendo die verwachten bij lange na niet. Zelfs de "toppers" als Donkey Kong Country: Tropical Freeze en Super Mario 3D World verkochten niet goed. Nintendo maakte begin 2014 bekend een verlies te hebben geleden van 456 miljoen dollar,[3] omgerekend zo'n 335 miljoen euro.

Positief keerpunt (2014-heden)[bewerken]

Toen Mario Kart 8 op 30 mei 2014 uitkwam, keerde het tij van de Wii U echter. De verkopen van de Wii U stegen door dit achtste deel uit de populaire Mario Kart-serie, die ook de Nintendo 3DS in verkopen hielp, met 666% in het Verenigd Koninkrijk.[4] Op enkele sites kon de game voor de release niet meer worden gepre-orderd, omdat deze daar al uitverkocht was.

GamePad[bewerken]

De GamePad van de Wii U is een opvallend aspect, net als de controller van zijn voorganger. De GamePad bevat een touchscreen, accelerometer, gyroscoop, camera, microfoon en 2 speakers. De GamePad bevat de volgende knoppen: 2 analoge sticks, 1 +-Control Pad, de A, B, X, Y knoppen, "+" knop,"-" knop, een Home-knop, een TV-Remote-knop en twee NFC-sensoren. De GamePad is, tot er games voor twee GamePads verschijnen, niet los verkrijgbaar.[bron?] Wanneer er twee of meer spelers op de Wii U spelen, moeten zij gebruikmaken van de Wii U-controller Pro of Wii-afstandsbediening met Wii MotionPlus, of een Wii Remote Plus afstandsbediening met eventueel een Nunchuk of Wii Classic Controller (Pro).

Mogelijkheden[bewerken]

De GamePad, en vooral het touchscreen, opent veel nieuwe wegen in de game-industrie. Zo kunnen details (items, kaart, et cetera) naar het touchscreen van de GamePad worden gestreamd, terwijl het eigenlijke spel op de televisie plaatsvindt. Ook kan deze dienst doen als vizier, zodat de gebruiker niet op het tv-scherm hoeft in te zoomen, maar een vergrote versie van een bepaald onderdeel op de GamePad kan zien. De GamePad kan ook op de grond of op de tafel worden gelegd, om bijvoorbeeld backgammon, golf en dergelijke te spelen.[5] Ook ondersteunen veel spellen de functie om het hele spel zonder tv, maar slechts enkel op de GamePad te spelen.

Spellen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van Wii U-spellen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bij de lancering zijn er drie spelbundels beschikbaar gesteld: de basisbundel, de Premium Bundel en de ZombiU-bundel. Later verschenen ook bundels met andere spellen, zoals The Legend of Zelda: The Wind Waker HD, LEGO City Undercover en Mario Kart 8. Elke bundel bevat één Wii U en het genoemde spel.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties