Satoru Iwata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Satoru Iwata

Satoru Iwata (岩田 聡, Iwata Satoru) (Sapporo, 6 december 195911 juli 2015) was de vierde president en algemeen directeur van Nintendo. Hij volgde Hiroshi Yamauchi op die vele jaren Nintendo had geleid. Iwata werd president van Nintendo in 2002. Hij was voor een groot deel verantwoordelijk voor de strategie voor en na de release van de Nintendo GameCube in 2001. Dit leidde tot een 41 procent hogere omzet op het einde van het fiscaal jaar 2002.

Biografie[bewerken]

Begin van zijn leven[bewerken]

Iwata werd geboren in Sapporo, Hokkaido in Japan. Hij was al vroeg geïnteresseerd in het maken van computerspelletjes. Hij kwam uit een omgeving met een traditie van programmeren. Tijdens zijn middelbare school maakte hij al verschillende spelletjes. Hij maakte simpele cijferspelletjes die konden worden gespeeld op een rekenmachine en die hij deelde met zijn medeleerlingen.

Studies[bewerken]

Na zijn middelbare school werd Iwata toegelaten op het prestigieuze Tokyo Instituut voor Technologie, waar hij computerwetenschappen studeerde. Hierdoor werden zijn technische expertise en passie voor computerspelletjes erkend, zodat hij als halftijdse videospelprogrammeur kon beginnen bij HAL Laboratory, Inc., een onderdeel van Nintendo, terwijl hij nog steeds moest afstuderen.

HAL Laboratory, Incorporated[bewerken]

In 1982, na afgestudeerd te zijn, werd Iwata aangenomen bij Hal Laboratory, Inc voor een voltijdse baan. Hij werd de coördinator voor softwareproductie in 1983. Hij werkte onder andere aan Balloon Fight, EarthBound en Kirby-spelletjes, maar hij hielp ook met het maken van Nintendo-spellen.

Nintendo[bewerken]

In 2000 werd Iwata hoofd van de divisie corporate planning. Nadat Hiroshi Yamauchi, de toenmalige president van Nintendo, met pensioen ging op 31 mei, volgde Iwata hem op als de vierde president. Hij werkte nog wel als correspondent bij HAL en zou daarnaast aan de concept art voor personages in de Kirby-franchise gewerkt hebben.[bron?]

Overlijden[bewerken]

Op 11 juli 2015 overleed Iwata aan galkanaalkanker.[1]