Naar inhoud springen

Amstrad GX4000

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amstrad GX4000
Een Amstrad Gx4000-spelcomputer met controllers en spelcartridge
Algemene informatie
Fabrikant Amstrad
Uitgebracht 1990
Type Spelcomputer
Generatie Derde generatie
Lijst van spelcomputersystemen
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Met de Amstrad GX4000 probeerde Amstrad in 1990 de spelcomputermarkt te betreden. De GX4000 was feitelijk een doorontwikkeling van de destijds nog steeds populaire Amstrad CPC-computertechnologie was het dan ook een aangepaste CPC6128+, waardoor de GX4000 compatibel was met de meeste CPC+ computersoftware. Het ontwerp van de spelcomputer was rank, met ronde vormen. De spelcomputer ontving - in eerste instantie - lovende kritieken en beschikte over indrukwekkende geluids- en grafische kwaliteiten (een kleurenpalet bestaand uit 4096 kleuren - ter vergelijking: de Sega Mega Drive beschikte slechts over een palet van 512 kleuren), hardwarematige sprites en scrolling. De spelcartridges konden ook gebruikt worden in combinatie met de nieuwe Amstrad 464+ en 6118+ computers, die rond dezelfde tijd werden uitgebracht.

Commerciële flop[bewerken | brontekst bewerken]

Commercieel gezien was de GX4000 geen succes en het is tot dusverre een van de minst succesvolle spelcomputers aller tijden. Gedeeltelijk werd dit veroorzaakt doordat het hart van de spelcomputer werd gevormd door, enigszins verouderde, 8-bit technologie. Een andere reden was de vrijwel gelijktijdige lancering van de 16-bit Sega Mega Drive en Nintendo's Super Nintendo Entertainment System. Ten tijde van de lancering waren er slechts enkele softwaretitels leverbaar en van vele aangekondigde softwaretitels werd de lanceerdatum met vele maanden uitgesteld of de spellen verschenen in het geheel niet. Het gevolg hiervan was dat het systeem reeds na enkele weken na de introductie tegen sterk gereduceerde verkoopprijzen kon worden verkregen. De GX4000 werd slechts enkele maanden gefabriceerd voordat de productie werd beëindigd.

Spellen[bewerken | brontekst bewerken]

In totaal werden voor de GX4000 minder dan 40 spellen uitgebracht, waarvan slechts de helft origineel en exclusief voor de GX4000. De spellen werden voornamelijk ontwikkeld door Britse softwareontwikkelaars. Noemenswaardig zijn de spellen Burnin' Rubber, Robocop2, Pang, Plotting, Navy Seals en Switchblade.

Technische specificaties[bewerken | brontekst bewerken]

Moederbord van een GX4000

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Computermuseum GX 4000
Zie de categorie Amstrad GX4000 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.