Vectrex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vectrex
Vectrex console.jpg
Algemene informatie
Fabrikant Smith Engineering
Uitgebracht 1982-1983
Type Spelcomputer
Generatie Tweede generatie
Technische gegevens
Controller Vectrex Controller
Spellen
Bestverkochte spel Mine Storm
Lijst van spelcomputersystemen
Portaal  Portaalicoon   Computer

De Vectrex is de allereerste spelcomputer met een ingebouwd CRT beeldscherm en vector graphics. In Europa kwam de Vectrex echter pas uit na de Videopac G7200 en de Radiola JET, beide ook met ingebouwd beeldscherm. Het was/is een grote favoriet bij gamers en verzamelaars. In tegenstelling tot de meeste spelcomputers, die van rasterafbeeldingen gebruikmaken, gebruikt de Vectrex vectorafbeeldingen. Hiervan is ook de naam afgeleid.

De Vectrex was de enige spelcomputer met een ingebouwd scherm. De Vectrex was de eerste home spelcomputer die kwam met analoge controls. Met een totale game libarary van 29 games was het niet de succesvolste spelcomputer in die tijd.

Door de vector graphics kon de console alleen maar zwart-witbeeld geven. Om toch een beetje kleur toe te voegen werd er bij iedere game een overlay gegeven. deze paste in de klemmetjes bij het scherm en brachten wat kleur aan de witte lijntjes.

Trivia[bewerken]

  • De originele naam voor de Vectrex zou de Kenner Mini-Arcade geweest zijn, maar men koos toch voor de naam Vectrex.
  • De Vectrex is niet alleen in Europa en Amerika uitgekomen, maar ook in Japan. In 1983 bracht Bandai de console onder de naam Bandai Kousokousen uit voor 54800 yen (€3 85), in Japan.
  • De Vectrex maakte bijna een comeback in 1988, toen Smith Engineering de Vectrex wilde terugbrengen als een handheld (zoals Game Boy, enz.). Maar Milton Bradly (MB) vond de prijs van $ 100+ (€ 85+) te hoog, het zou volgens hun dus niet verkopen, en het idee werd geschrapt. Een jaar later kwam Nintendo's Game Boy uit en werd een groot succes, maar het idee van de Vectrex handheld werd nooit meer geprobeerd.
  • De naam Vectrex afgeleid is van (vector graphics).