Naar inhoud springen

Ouya

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ouya
Ouya
Ouya
Algemene informatie
Fabrikant Ouya Inc. (voorheen Boxer8)
Uitgebracht 25 juni 2013
Type Spelcomputer
Generatie Achtste generatie
Technische gegevens
Processor NVIDIA Tegra 3 SoC
Media Download
Controller Draadloze controller
Online dienst OnLive, Ouya Store
Ouya Developer Console, console voor ontwikkelaars
Website
Lijst van spelcomputersystemen
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen
Inhoud van de spelcomputer
Het menu van de Ouya

De Ouya is een niet langer ondersteunde spelcomputer waarvan alle gebruikte software open source is.[1] De spelconsole draait op Googles besturingssysteem Android (versie 4.1) en is gebaseerd op de NVIDIA Tegra 3 System on Chip (SoC). Het toestel werd op 3 juli 2012 aangekondigd en een week later (10 juli 2012) werd een Kickstarter-campagne gestart. De console werd verkrijgbaar vanaf 25 juni 2013.

Het Ouya-project werd geleid door Julie Uhrman, CEO van Ouya Inc. en voormalig digital distribution vicepresident bij IGN.[2] De hard- en softwareontwikkeling valt onder de bevoegdheden van Muffi Ghadiali die eerder al mee verantwoordelijk was voor de Amazon Kindle.[3] Het design van de spelcomputer is uitgevoerd door Yves Béhar.

Na de financiële problemen werden de medewerkers en software van Ouya verkocht aan Razer, die de stopzetting van de Ouya-console aangekondigde op 27 juli 2015.

Op 3 juli 2012 werd de spelcomputer Ouya aangekondigd door Ouya Inc. Het bedrijf wekte interesse van de internetgemeenschap door uit te pakken met termen als "open", "unlocked" en "free-to-play". Bovendien is de aangegeven prijs met $ 99 (circa € 76) aanzienlijk lager dan die van andere spelcomputers. Ouya inc gebruikte Kickstarter om te peilen naar de interesse van de gemeenschap en na nauwelijks 8 uur werd de doelstelling van 950.000 dollar gehaald. Uiteindelijk werd $ 8.596.474 opgehaald, meer dan negen keer het beoogde bedrag. Dit maakte Ouya op dat moment het meest succesvolle Kickstarter-project ooit in de games-categorie.[4] Op 31 oktober 2012 werd aangekondigd dat de eerste Ouya-hardware geproduceerd was en dat het project in de testfase was beland.[5]

Ontwikkelaars

[bewerken | brontekst bewerken]

Na het grote succes op Kickstarter begonnen veel softwareontwikkelaars interesse te krijgen en al snel werden de eerste spellen en applicaties voor Ouya aangekondigd. Robotki Studio was de eerste ontwikkelaar die, exclusief voor Ouya, een prequel aankondigde van zijn game Human Element.[6] Kort daarna had ontwikkelaar Square Enix bevestigd dat Final Fantasy III uit de populaire Final Fantasy-serie bij de lancering van de console zou verschijnen.[7] Ook Namco Bandai wil verschillende van zijn oude games voor Ouya opnieuw uitbrengen. Niet enkel spelontwikkelaars hebben aangekondigd om software voor Ouya uit te brengen, maar ook de populaire mediacenter-software XBMC verscheen voor de Ouya.[8] en Plex.[9] Moonlight Studios portte dan weer VLC media player for Android naar Ouya. Daarnaast zijn er nog vele andere titels aangekondigd en werken alle bestaande Android-games ook op Ouya. Vanaf januari 2014 werd Super-Gnes Emulator, een Super Nintendo emulator, verkrijgbaar.

Specificaties:[10]

Console
Controller
  • Draadloze RF-verbinding
  • Twee analoge joysticks, d-pad, acht actieknoppen, systeemknop
  • Aanraakgevoelige zone ter ondersteuning van bestaande Android-games
  • Werkt op 2 AA-batterijen
  • Op de Ouya-console kunnen maximaal vier controllers tegelijk aangesloten worden. Dit maakt het mogelijk om met vier spelers tegelijk te spelen.
  • Spellen en toepassingen kunnen gedownload worden vanuit de Ouya-store, vergelijkbaar met de Google Play Store of Apple App Store.[10]
  • Naast downloadbare games, streamt Ouya ook spellen van de computerspelstreamingdienst OnLive.
  • De hardware is eenvoudig te openen, aan te passen of uit te breiden en de spelcomputer kan geroot worden zodat gebruikers geavanceerde instellingen zelf kunnen aanpassen, zonder dat daarbij de garantie vervalt.[10]
  • (en) Officiële website
Zie de categorie Ouya van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.