Nintendo GameCube

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nintendo GameCube
Nintendo GameCube
Wikipedia GAMECUBE PAL.jpg
Algemene informatie
Fabrikant Nintendo
Uitgebracht Vlag van Japan Vlag van Zuid-Korea 14 september 2001
Vlag van Verenigde Staten 18 november 2001
Vlag van Europa 3 mei 2002
Vlag van Australië 17 mei 2002
Type Spelcomputer
Generatie Zesde generatie
Verkochte eenheden 21,74 miljoen
Technische gegevens
Processor Gekko
Media Nintendo GameCube Game Disc
Spellen
Lijst van spellen voor Nintendo GameCube
Bestverkochte spel Super Smash Bros. Melee
Chronologie
Voorloper Nintendo 64
Opvolger Wii
Lijst van spelcomputersystemen
Portaal  Portaalicoon   Computer

De Nintendo GameCube is de vierde (de Game Boys niet meegerekend) in een serie van door Nintendo uitgebrachte spelcomputers.

De Nintendo GameCube is in Nederland en België op 3 mei 2002 op de markt gebracht. Het was de opvolger van de Nintendo 64 en bood betere graphics. In tegenstelling tot eerdere Nintendo-consoles werkte de GameCube niet meer met spelcartridges, maar met geheugensticks in de console en kleine dvd-schijfjes. Hierdoor kon een spel aanzienlijk groter zijn, maar moest soms wel gewacht worden op het laden van het spel. Via deze dvd-schijfjes bond Nintendo de concurrentiestrijd aan met de PlayStation 2 van Sony en de Xbox van Microsoft.

De GameCube is beschikbaar in 4 kleuren: wit, zwart, paars en zilver. De GameCube kwam op de markt in 2 varianten. Dit waren de zwarte en de paarse. De paarse werd eerst gezien als een stuk speelgoed voor kinderen, en de zwarte werd gezien als de console voor de wat ouderen. Later kwamen de witte en de zilveren versie op de markt.

Toen Nintendo in 2002 de Nintendo GameCube op de markt bracht, moesten ze een zware strijd aangaan met Sony en Microsoft die eerder hun consoles op de markt gebracht hadden, respectievelijk de PlayStation 2 (in 2000) en de Xbox (in 2001). De GameCube was in het nadeel omdat zijn concurrenten in staat waren om dvd's af te spelen. De GameCube viel vooral op vanwege zijn unieke kubusvorm, kleur en omdat de spellen op klein formaat (omtrek) dvd-schijfjes stonden, met een doorsnede van zo'n 8 centimeter. Panasonic heeft in Japan een GameCube op de markt gebracht met een geïntegreerde dvd-speler onder de naam Panasonic Q. Een collector's item met waarde van ongeveer 400 euro.

Opvolger[bewerken]

Qua populariteit en verkoopcijfers viel de console echter wat tegen en dus sloeg Nintendo een andere weg in met de op 8 december 2006 geïntroduceerde opvolger, de Wii. Op de Wii kunnen ook spellen van de GameCube worden afgespeeld. Hiervoor is dan nog wel een GameCube-controller en GameCube-geheugenkaart nodig. Aansluitingen op de Wii voor GameCube-controllers en geheugenkaarten zitten bovenop achter twee klepjes. GameCube spellen worden op de Wii gestart via het diskmenu. Niet elke Wii kan een GameCube-spel afspelen. Als het Wii-model begint met RVL, kan de Wii GameCube-spellen afspelen. Als het Wii-model begint met RVK, kan de Wii geen GameCube-spellen afspelen.

Spellen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van Nintendo GameCube-spellen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Accessoires[bewerken]

Er zijn verschillende accessoires voor de Nintendo GameCube verschenen. Hieronder een overzicht: