Sega Mega Drive

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sega Mega Drive
Sega Mega Drive
Sega Mega Drive
Algemene informatie
Fabrikant Sega
Land van herkomst Vlag van Japan Japan
Uitgebracht 1988
Type Spelcomputer
Generatie Vierde generatie
Spellen
Bestverkochte spel Sonic the Hedgehog
Chronologie
Voorloper Sega Master System
Opvolger Sega Saturn
Europese versie van de Sega Mega Drive II
Europese versie van de Sega Mega Drive II
Lijst van spelcomputersystemen
Portaal  Portaalicoon   Computer

De Sega Mega Drive (メガドライブ) is een 16-bit spelcomputer die in 1988 als eerste uitgebracht werd in Japan. Ondanks tegenvallende verkoop in dat land werd de Mega Drive al snel populair bij fanatieke gamers. In 1989 volgde een release in de Verenigde Staten waarbij de naam werd vervangen door Sega Genesis. In 1990 werd de Mega Drive ook in Europa uitgebracht.

In 1992 werd een variant van de Sega Mega Drive uitgebracht, Sega Mega Drive II. In de Verenigde Staten werd de naam Sega Genesis II.

Ontvangst[bewerken]

Verenigde Staten[bewerken]

In tegenstelling tot Japan sloeg de Mega Drive erg aan in de Verenigde Staten. Een belangrijke reden hiervoor was het feit dat de Mega Drive technisch ver voor lag op het oude 8 bit Nintendo Entertainment System (NES). Dit gaf Sega de kans gebruik te maken van de voorsprong die ze hadden op Nintendo, hierbij hielp het feit dat Electronic Arts in het begin games als Madden en FIFA Soccer alleen uitbracht op de Mega Drive.

Europa[bewerken]

In Europa had de Mega Drive het wat moeilijker, met competitie van de al erg populaire 16 bit Amiga en Atari ST computers. Dankzij de vorige generatie van 8 bit pc's zoals de Commodore 64 , ZX Spectrum en de MSX (die vooral in Nederland populair was), waren die ook gebruikt voor animatie, programmeren (bijvoorbeeld eigen spellen en demo's maken) en muziek maken. Naast het spelen van spellen waren de Amiga en Atari ST de meest logische opvolgers, maar de Mega Drive werd niet veel later ook erg succesvol met Sega's eigen spellen.

Uitbreidingen[bewerken]

Sega Mega-CD[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Sega Mega-CD voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de release van Super Nintendo Entertainment System (SNES) kreeg de Mega Drive het moeilijker. In een reactie op de SNES kwam Sega met de Sega Mega-CD (in de Verenigde Staten bekend als Sega-CD). Dit was een cd-romspeler voor de Mega Drive die het mogelijk maakte om games op een cd-rom te spelen. Het resultaat waren nieuwe mogelijkheden, zoals beter geluid en Full Motion Video. Ondanks de extra mogelijkheden werd de Mega-CD niet wat Sega gehoopt had en viel de verkoop, mede door de hoge prijs, tegen.

Sega 32X[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Sega 32X voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1994 kwam Sega met een tweede upgrade voor de Mega Drive, de Sega 32X. Deze upgrade voegde eigenlijk een compleet nieuwe 32 bit spelcomputer toe aan de Mega Drive en eventueel de Mega-CD. Veel gamers lieten echter de 32X links liggen met de Sega Saturn en diens concurrent Sony PlayStation in het vooruitzicht.

Master System Converter[bewerken]

Ook was er een converter verkrijgbaar die in de sleuf van de spel-cartridges pastte, die het mogelijk maakte om spellen van de 8-bits Sega Master System te spelen.