Final Fantasy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Final Fantasy
Final Fantasy
Ontwikkelaar(s) Square, Square Enix
Uitgever(s) Square, Square Enix
Genre(s) Actierollenspel
Platform(s) Android, BlackBerry OS, Game Boy, Game Boy Advance, GameCube, iOS, MSX, PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation 5, PlayStation Portable, PlayStation Vita, Nintendo Entertainment System, Super Nintendo Entertainment System, Xbox 360, Xbox One, pc, Nintendo DS, Nintendo 3DS, Wii, Nintendo Switch, WonderSwan
Navigatie
Eerste spel Final Fantasy
(18 december 1987)
Laatste spel Final Fantasy VII Remake
(10 april 2020)
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Final Fantasy (Japans: ファイナルファンタジー Fainaru Fantajii) is de naam van een serie computerrollenspellen (RPG), vervaardigd door de Japanse spelsoftwarefabrikant Square (nu Square Enix).

Hoofdspellen[bewerken | brontekst bewerken]

De delen staan elk geheel los van elkaar. Dit zijn:

Compilaties[bewerken | brontekst bewerken]

Ook zijn er in de jaren verschillende compilaties geweest van Final Fantasy-titels:

Er bestaan verder compilaties die nooit in Europa verschenen. De meeste bleven in Japan en/of de Verenigde Staten.

Sequels, remakes en spin-offs[bewerken | brontekst bewerken]

Naast deze serie zijn er een aantal andere computerspellen die de naam Final Fantasy dragen, zoals:

Films en series[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de computerspellen zijn er verschillende films gemaakt die de naam Final Fantasy dragen:

Er zijn drie animatieseries verschenen:

Bij de CGI Final Fantasy VII: Advent Children hoort een korte animatiefilm met de titel Last Order - Final Fantasy VII. Het gaat om een prequel op het spel Final Fantasy VII, gezien door de ogen van Zack.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Square Co, Ltd. ontwikkelde in 1987 Final Fantasy, waarbij Hironobu Sakaguchi zei dat zijn laatste spel een fantasy-RPG zal zijn, vandaar de titel Final Fantasy. De titel redde Square van de ondergang, gezien deze op het punt stond om failliet te gaan. Drie jaar na de release wilde Nintendo of America een gelokaliseerde versie van het spel voor het publiek van Noord-Amerika.

De serie, met name deel VII, wordt gezien als "klassieker" binnen het RPG-genre. Ieder deel is doordrenkt van magie en mystiek. Een aantal delen, zoals I tot en met V, zijn "middeleeuwse" RPG's, terwijl anderen, zoals VII en VIII een moderne achtergrond hebben. De verhaallijnen zijn over het algemeen zeer boeiend en (tot in zekere mate) origineel.

Final Fantasy VII zou eigenlijk op de Nintendo 64 uitkomen, maar toen Square hoorde dat die spelcomputer op cartridges gebaseerd was, besloot men om over te stappen naar de PlayStation. Dit vanwege de kosten, want cartridges met de ruimte die ze nodig hadden waren veel te duur om te produceren.[1]

Nintendo nam dat niet in dank af waardoor ze in 1996 alle contacten verbroken met Square. De ruzie duurde 7 jaar, tot 2003, toen Final Fantasy: Crystal Chronicles uitkwam voor de Gamecube. Uiteindelijk zijn alle oude spellen (deel I tot VI) opnieuw uitgebracht voor de Game Boy Advance, behalve deel III dat alleen voor de Nintendo DS uitkwam. Deel IV kwam ook op de Nintendo DS uit, maar dat was al eerder op de GBA uitgekomen.

Overeenkomsten[bewerken | brontekst bewerken]

Alle delen hebben een aantal overeenkomsten. De gevechtssystemen lijken op elkaar, en een aantal elementen komt telkens terug:

 • De Chocobo's, schattige op struisvogels lijkende vogels die meestal geel zijn maar ook wel, als je ze kan vinden, andere kleuren hebben, met als sterkste soort de gouden Chocobo. Ze maken een "WARK" of "KWEH" geluid en zijn te temmen en te berijden, op sommige kun je zelfs vliegen! De Chocobo's kwamen voor het eerst voor in Final Fantasy II.
 • De gevechten, met de monsters links en de helden rechts. Zelfs bij 3D gevechten in latere delen roteert de camera vooral aan de linkerzijde van het gevecht vanuit het oogpunt van de helden, zodat ook hier de monsters vooral links en de helden rechts staan. Soms moeten monsters en vooral eindbazen op een bepaalde manier verslagen worden (bijvoorbeeld Asura uit FFIV, Gogo uit FFV, de eerste eindbazen uit zowel FFIV, V, VI en VII).
 • Summons, ook wel aangeduid als eidolons. Dit zijn geesten die opgeroepen kunnen worden om de groep bij te staan in de strijd. Ze slaan keihard toe en verdwijnen weer, een summon is dus feitelijk een krachtige magische aanval. Dezelfde namen komen vaak terug, zoals Bahamut, Odin, Leviathan, Shiva, Ifrit en Phoenix. In veel gevallen (onder andere Final Fantasy IV, VI en IX) spelen ze ook belangrijke rollen in de verhaallijn en worden ze door antagonisten misbruikt.
 • Moogles, pluizige diertjes die nog het meeste lijken op witte katten met vleermuisvleugels en een rood bolletje op het hoofd. Ze zijn over het algemeen zeer vriendelijk. De Moogles waren voor het eerst te zien in Final Fantasy III. Vervolgens hadden ze in grote of kleine mate nog gastoptredens in de delen V, VI, VII, VIII, IX, X, X-2, XI, XII, XIII, XIV en XV (alsmede verschillende spin-off games); In Final Fantasy: Crystal Chronicles zal de moogle de plaats innemen van andere spelers wanneer je single player speelt.
 • De zwaarden Murasame, Masamune en Excalibur.
 • De luchtschepen, meestal lijkend op zeppelins, komen altijd op een gegeven moment ter beschikking zodat de groep zich snel overal naartoe kan verplaatsen;
 • Veel monsters (Marlboro, Behemoth) en spreuken (Life, Meteor, Flare, Cure, Fire) komen in verschillende delen voor.
 • Als je zelfs goed oplet ontdek je steeds de terugkeer van twee personages: Biggs & Wedge. Deze personages komen al voor vanaf het spel nummer 6. Bij ieder spel hebben ze een andere rol: soldaten in 6; milieuactivisten in 7; klunzige militairen in 8; toneelspelers in 9; blitzbalspelers in 10... De namen van deze twee personages zijn afkomstig van twee X-Wing piloten uit Star Wars. Dit komt doordat de medewerkers van Square Enix grote fans zijn van die filmserie.
 • In elk spel komt een personage voor dat Cid heet, meestal is hij de eigenaar en soms de piloot van het enige luchtschip van de wereld in dat spel. In deel 6 echter is hij een technische man die niets met luchtschepen te maken had. Dit is een voorbeeld voor enkele andere delen waarbij Cid niets met luchtschepen te maken had. Ook in Final Fantasy Dimensions is zijn rol afwijkend in de zin dat hij aan de zijde van de tegenstanders staat. In deel 4 en deel 7 vecht hij mee met de helden, dus in die delen is hij speelbaar. Square Enix is een grote fan van Star Wars, zoals hierboven genoemd, en zij noemen Cid ook wel de Yoda van Final Fantasy.[2]

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Nobuo Uematsu was de belangrijkste componist van de Final Fantasy-serie tot hij opstapte bij Square Enix in november 2004. Uematsu is ook betrokken in de rockgroep The Black Mages, welke twee albums hebben uitgebracht met arrangementen van Final Fantasy-muziek. Andere componisten die hebben bijgedragen aan de muziek van Final Fantasy zijn Masashi Hamauzu en Junya Nakano.

Cameo[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat al lang gebleken was dat de Final Fantasy-figuren populair waren, heeft ook een ander project van Square Enix deze in een game opgenomen. Kingdom Hearts heeft cameo's van FF-figuren Squall (AKA Leon), Yuffie, Cid, Aerith, Cloud, Sephiroth, Tidus, Selphie en Wakka terwijl we in Kingdom Hearts II naast de andere er nog een pak meer terugvinden bv: Auron, Yuna, Rikku, Paine, Setzer, Seifer, Vivi, Ruu (Raijin), Fuu (Fujin) en Tifa. In de spellen: Mario Hoops 3 on 3 en Mario Sport Mix, wat ook projecten van Square Enix zijn, komen Ninja, White Mage, Black Mage, Moogle en Cactuar voor.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • De serie heeft een ster op de Walk of Game.[3]
 • Muzikant Owen Pallett was voor zijn naamsverandering bekend onder de naam Final Fantasy, een eerbetoon aan de gelijknamige computerspelserie.
Zie de categorie Final Fantasy van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.