Owen Pallett

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Pallett treedt op tijdens het Hillside Festival in 2009

Michael James Owen Pallett (Toronto, 7 september, 1979) is een Canadese componist, violist en zanger uit Toronto, Ontario. Hij won onder andere de Polaris Music Prize in 2006 met zijn album He Poos Clouds. Pallett is vooral bekend uit de band Owen Pallett (voorheen Final Fantasy), wat in wezen een soloproject is, hoewel Leon Taheny ook vaak wordt genoemd als drummer.[1]

De naam Final Fantasy was een eerbetoon aan de gelijknamige videospelserie, waar Pallett fan van is.[2] Bij zijn laatste cd, getiteld Heartland, is hij echter vrijwillig van deze naam afgestapt en verdergegaan onder zijn eigen naam.

Tijdens zijn live optredens maakt Owen Pallett vaak gebruik van een sound-over-soundtechniek met een loop pedal, in combinatie met zijn vioolspel. Deze techniek wordt onder andere ook gebruikt door Andrew Bird, Liam Finn en Zoe Keating.

Pallett heeft, naast het maken van zijn eigen werk, veel bijgedragen aan albums van andere artiesten. Zo heeft hij onder andere op zijn viool meegespeeld op beide albums van de Canadese band Arcade Fire. Daarnaast heeft hij bijdrages geleverd aan artiesten/bands als Beirut, Patrick Wolf, de Pet Shop Boys, The Last Shadow Puppets en The Luyas, waarvan de zangeres Jessie Stein een aantal jaar zijn huisgenoot was ten tijde van Final Fantasy.[3] Hij heeft zijn medewerking geleend aan het album Take the crown van Robbie Williams, 2012.

Discografie[bewerken]

Studioalbums[bewerken]

EP's en singles[bewerken]

Externe links[bewerken]