Final Fantasy VIII

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Final Fantasy VIII
Final Fantasy VIII wordmark.png
Ontwikkelaar Square Co. Ltd.
Uitgever PlayStation
Vlag van Japan Square Co. Ltd.
Vlag van Verenigde Staten Square EA
Vlag van Europa SCE Europe
Windows (PC)
Vlag van Japan Square Co. Ltd.
Vlag van Verenigde Staten Vlag van Europa Eidos Interactive
Datum van uitgave PlayStation
Vlag van Japan 11 februari 1999
Vlag van Verenigde Staten 7 september 1999
Vlag van Europa 27 oktober 1999
Windows (PC)
Vlag van Japan 23 maart 2000
Vlag van Verenigde Staten 25 januari 2000
Vlag van Europa 18 februari 2000
Genre Rollenspel (RPG)
Spelmodus Singleplayer
Leeftijdsklasse 11+
Platform PlayStation, Microsoft Windows
Media PlayStation
4 cd-roms
Windows (PC)
5 cd-roms
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Final Fantasy VIII (Japans: ファイナルファンタジーVIII Fainaru Fantajī Eito) is een rollenspel van het Japanse Square (nu Square Enix) dat is uitgebracht in 1999 voor de Sony PlayStation. Een jaar later is het spel ook voor de PC uitgekomen.

Dit spel wordt samen met Final Fantasy IX als een van de meest revolutionaire RPG-games beschouwd voor deze tijd.

Verhaal[bewerken]

Het moment dat de jonge militair-in-wording Squall Leonhart een veldexamen moet afleggen onder leiding van het Hoofd Cid Kramer om de belangrijke status SeeD te bereiken, is het begin van een episch avontuur voor de jonge held. Het leger van Galbadia heeft het stadje Dollet aangevallen om de enige zendmast van het Galbadia Continent te heractiveren. Het leger slaagt hierin, maar Squall weet - samen met zijn mede-studenten Zell en Selphie - Galbadia te laten terugtrekken. Teamleider Seifer besloot net daarvoor om zijn eigen weg te gaan en zijn groep leiderloos de missie te vervolgen. Dit valt niet in goede aard bij de militaire school Balamb Garden. Terwijl Squall en zijn twee mede-studenten tot SeeD worden benoemd, wordt Seifer gediskwalificeerd.

Tijdens het eindexamen-feest leert Squall de mooie Rinoa kennen. Later in het verhaal helpt hij haar, samen met teamleden Zell en Selphie, om de regio Timber te bevrijden van de bezetting van Galbadia. Deze missie brengt echter belangrijke gevolgen met zich mee. De president van Galbadia, die in Timber zijn eerste toespraak op live-televisie houdt, wordt gevangengenomen door Seifer. Zijn oud-lerares Quistis is hem in opdracht van de directie van Balamb Garden gevolgd en roept het team van Squall op zo snel mogelijk te komen. Als ze in de studio arriveren verspreekt Zell zich door te zeggen dat ze allemaal van Garden zijn. Als reactie dreigt de president om alle Gardens aan te vallen als ze hem niet direct loslaten. De aankomst van de heks Edea maakt de chaos compleet als Seifer besluit met haar mee te gaan om als haar ridder te vechten. De president weet met deze zet van Seifer te ontsnappen, en de rest van Balamb Garden besluiten kort daarop om de dichtstbijzijnde Garden te bezoeken: Galbadia Garden.

Hier krijgen ze te horen dat Balamb Garden niet verantwoordelijk wordt geacht voor Seifers daden. Zijn actie was geheel vrijwillig en zelf besloten. Maar nog belangrijker, het team van Squall - nu bestaande uit Zell, Selphie, Quistis én Rinoa - krijgt de opdracht van Cid en Martine, het Hoofd van Galbadia Garden, om de heks te vermoorden, nu zij tot ambassadeur van Galbadia is benoemd. Haar hoge status maakt haar namelijk een groot gevaar voor de gehele wereld. Het team van Squall wordt bijgestaan door sluipschutter Irvine.

De missie, die in Deling City tijdens een groot feest plaatsvindt, loopt teleurstellend af. De heks vermoord de huidige president van Galbadia en benoemd zichzelf als de nieuwe leider. Tot overmaat van ramp ontkomt ze aan de dood en wordt het team gevangengenomen. Gelukkig wordt Rinoa's borgsom betaald en weet zij even later de rest van het team te bevrijden. Niet lang daarna krijgen ze te horen dat de heks de oorlog heeft verklaard aan de Gardens en projectielen heeft gericht op Balamb en Trabia Garden. Het team besluit om de twee Gardens te waarschuwen, maar zijn al te laat om Trabia Garden te redden.

Om Balamb Garden te redden splitst het team zich in tweeën. De ene helft vertrekt naar de Garden om de directeur in te lichten. Het andere team gaat naar de militaire basis van Galbadia om de lancering van de projectielen tegen te houden. Terwijl het laatste team er helaas niet in slaagt om de projectielen tegen te houden, weet het andere team de schade te beperken door de Garden te laten 'vliegen'. Alle Gardens zijn namelijk oorspronkelijk vliegende machines geweest, afkomstig van een verdwenen beschaving. Maar dat 'vliegen' gaat niet gemakkelijk, het team moest naar de onderste kelder van de garden om de machine te activeren wat ook lukt.

Als het team van Squall Balamb Garden heeft gered, blijkt dat er iemand anders achter de plannen om Edea te vermoorden, dat is al goed duidelijk te merken voordat de machines zijn geactiveerd, op het moment dat Squall uit de gevangenis was ontsnapt heeft de 'Shumi' Master Norg de boel overgenomen en is Cid ondergedoken. (Het blijkt later dat Cid gewoon in zijn kantoor was, dat 'ondergedoken' was een leugen tegenover de vijand.) Master Norg blijkt de opdracht voor de moordaanslag te hebben verzonden naar Galbadia Garden in de naam van Cid. Squall krijgt een gedeelte van het ware verhaal te horen over Edea van Master Norg, namelijk dat zij eigenlijk Edea Kramer heet en getrouwd is met Cid! Sterker nog zij blijkt SeeD te hebben opgericht!

Als de Garden na wat oefenen en reparaties eindelijk mobiel bestuurbaar is wordt het aangevallen door een andere vliegende Garden: Galbadia. Deze aanval staat onder leiding van de heks en haar ridder Seifer. Het voltallige team weet de aanval tegen te houden en de heks te verslaan. Maar niet zonder gevolgen. Rinoa raakt namelijk in een coma.

In de tussentijd tussen het vliegen van Balamb Garden en de aanval op Edea in Galbadia Garden, wordt vrijwel het volledige verhaal verteld over Edea of 'Matron', haar originele naam. Ze heeft Squall, Zell, Selphie, Quistis, Irvine en Seifer opgevoed! Ze waren namelijk allemaal weeskinderen zonder 'echte ouders' en Edea vond ze en heeft ze onder haar hoede genomen. Alleen Irvine herinnert het zich nog, omdat de G.F. die ze nodig hebben om de heks te verslaan sterk geheugenverlies veroorzaken en hij gebruikte ze niet voordat hij bij de groep kwam. De rest wel allemaal voor hun 13de, dus zij hebben daar erg veel last van gehad waardoor ze dit gegeven volledig vergaten.

De heks bleek al die tijd bezeten te zijn geweest door een heks uit de toekomst genaamd Ultimecia en vertelt Squall dat er in Esthar een manier moet zijn om Rinoa te redden. Ze vertelt daarnaast ook het restant van haar achtergrond samen met Cid. Hij beluist daarom om naar het geheimzinnige Esthar te reizen. Esthar is namelijk een regio die al lange tijd niet communiceert met de rest van de wereld. Squall wordt al snel vergezeld door de rest van zijn team. Samen weten ze de stad Esthar binnen te komen en leren dat er bij het ruimtestation een manier moet zijn om Rinoa te helpen. En daarom vertrekken Squall, de slapende Rinoa en een character naar keuze van de speler via spaceshuttles naar het ruimtestation van Esthar. Intussen is er een inval in Esthar ontstaan die wordt georganiseerd door Seifer en de heks uit te toekomst. Zell moet in Esthar samen met 2 anderen proberen om in "Lunatic Panora" te komen waar Seifer en zijn kameraden zich schuilhouden, maar - ondanks ze het lukt om binnen te komen - lukt ze het niet om bij Seifer te komen.

Rinoa blijkt echter bezeten te zijn van de heks uit de toekomst en vertrekt de lege ruimte in. Squall wil haar redden en gaat haar achterna. Hij weet haar dan ook te redden, maar niet voordat de dan-nog-bezeten Rinoa een andere heks weet te bevrijden. Deze gevaarlijke heks, oorspronkelijk de leider van Esthar, Adel genaamd, is namelijk al jaren opgesloten geweest in de ruimte. Maar samen met de monsters van de Maan keert ze terug op de planeet. Rinoa en Squall vinden - geluk bij een ongeluk - een ruimteschip genaamd Ragnarok die ze even later weten te besturen. Hier vertelt Rinoa aan Squall dat ze ook een heks is en uiteindelijk ook zijn vijand zal zijn. Ze besluit daarom om zichzelf op te sluiten zodra ze op de planeet landen.

Maar Squall kan niet zonder Rinoa en bevrijdt haar uit haar gevangenis. Niet lang daarna belooft hij haar dat hij haar altijd zal beschermen. Hij zal haar 'ridder' zijn. En met die belofte besluit Squall om eens en voor altijd een einde te maken aan de slechte bedoelingen van de heks uit de toekomst. Met behulp van Ellone wordt de tijd 'samengeperst' zodat ze door de tijd kunnen reizen en de heks kunnen verslaan. Ze slagen hier in, maar raken daarmee onbedoeld verdwaald in de tijd zelf.

Squall kan zijn vrienden niet vinden in de samengeperste tijd en wordt helemaal moedeloos als hij ze niet eens meer goed kan herinneren. Vooral zijn herinneringen aan Rinoa is hij kwijt en wanneer hij het mogelijk acht dat hij haar nooit heeft kunnen redden in de ruimte is de chaos compleet. Vol verdriet geeft hij de moed op en zien we hem ineenzakken. Ondertussen zoekt Rinoa naar Squall en vindt hem uiteindelijk dood. Huilend neemt ze hem in haar nemen, wat een magische kracht met zich meebrengt. Haar liefde en krachten zorgen ervoor dat Squall weer tot leven wordt gewekt. De tijd wordt weer hersteld en alles komt uiteindelijk goed.

Op sommige delen in het spel val je in slaap en kom je in Laguna's Dream World. Dan bestuur je de figuren Laguna, Kiros en Ward. Zo volgt het spel 2 verhaallijnen. (Laguna is Squall's 'echte' vader! Er zijn meerdere dingen in het spel waar je dat goed aan kan zien!)

Gameplay[bewerken]

De gameplay van Final Fantasy VIII wijkt op een aantal punten af van de voorgaande delen.

Het spel maakt gebruik van het Junction systeem. Voordat men van dat systeem gebruik kan maken moet je een Guardian Force (GF) aan het wapen van het karakter toedelen. Een GF is feitelijk hetzelfde als een 'esper' of 'summoning spirit' uit de eerdere delen, maar heeft hier een uitgebreidere functie dan slechts het oproepen van een magische aanval. Een GF geeft tevens een bonus aan het wapen wanneer deze is toegekend. Voorbeelden van GF's zijn Shiva, Ifrit en Quetzalcoatl.

Wanneer een GF is toegekend kan men magie koppelen aan statistieken, wat met het werkwoord 'functioning' wordt aangeduid. Magie kan men echter niet leren of kopen zoals in de eerdere Final Fantasy delen, maar moet uit vijanden worden 'getrokken' ('Draw'). Per vijand kan met 1-5 spreuken 'trekken', die men op kan sparen. Hoe hoger het aantal spreuken in voorraad dat men aan een statistiek koppelt, hoe hoger de bonus.

Hierdoor maakt Final Fantasy VIII geen gebruik van harnassen, helmen en schilden om de statistieken te verhogen; dat geschiedt door ze aan magische spreuken te koppelen. Ook heeft ieder karakter maar een wapen dat kan worden verbeterd door koppeling aan een GF. Magic points kent het spel eveneens niet; de mogelijkheid tot magiegebruik is afhankelijk van het aantal spreuken in voorraad. Uiteraard betekent het gebruik van magie die gekoppeld is aan een statistiek, dat deze statistiek (bijvoorbeeld kracht) met ieder gebruik verzwakt.

Evenals in andere delen kan men ervaring (EXP) opdoen door het verslaan van monsters. Men wint bij iedere 1000 EXP een level, wat betekent dat de toename lineair is en niet zoals bij andere delen exponentieel. Verder worden, wanneer de speler hogere levels bereikt, ook de vijanden en eindbazen sterker: hun HP is hoger en ze kennen gevaarlijker spreuken.

Geld kan niet meer verdiend worden met het doden van vijanden. In plaats daarvan ontvangt de hoofdpersoon Squall als werknemer van SeeD na een bepaald aantal stappen een salaris, afhankelijk van de SeeD rang. Deze kan door het goed uitvoeren van missies en opdrachten verhoogd worden, zodat ook het salaris stijgt.

Op dit afwijkende systeem bestond enige kritiek van spelers. Vooral het telkens gevechten aan moeten gaan om spreuken te 'trekken' werd als eentonig ervaren.

Speelbare Personages[bewerken]

Naam Leeftijd Lengte Geboortedatum Beroep Wapen
Squall Leonhart 17 1,77 m 13 augustus Balamb Garden Student Gunblade
Rinoa Heartilly 17 1,58 m 3 maart Hoog-Ranking Officier Blaster Edge
Quistis Trepe 18 1,70 m 4 oktober Instructrice van Balamb Garden Zweep
Zell Dincht 17 1,65 m 17 maart Balamb Garden Student Handschoenen
Irvine Kinneas 17 1,80 m 24 november Galbadia Garden Student Shotgun
Selphie Tilmitt 17 1,65 m 16 juli Trabia Garden Studente Nunchaku
Seifer Almasy (speelbaar in Dollet) 18 1,85 m 22 december Balamb Garden Soldaat Gunblade
Laguna Loire 27 1,83 m 3 januari Ex-Galbadia Soldaat (later president van Esthar) Machinegeweer
Ward Zaback 25 1,75 m 25 februari Ex-Galbadia Soldaat Harpoen
Kiros Seagul 23 1,93 m 6 juli Ex-Galbadia Soldaat Katals
Edea Kramer (speelbaar bij Salt Lake) Onbekend 1,65 m Onbekend Sorceress Geen (sorceress krachten)

Triple Triad[bewerken]

Triple Triad is een kaartspel dat je kan spelen binnen Final Fantasy VIII. Je hebt een eigen verzameling kaarten en bijna elk personage in het spel kan je uitdagen tot een spelletje. Het kaartspel staat volledig los van de verhaallijn maar als je goed speelt en sterke kaarten verzamelt, kunnen die toch nuttig blijken. Er is namelijk een commando dat kaarten kan omzetten in items die je kunnen helpen in het spelverloop. Triple Triad is vrij moeilijk en er zijn veel mogelijke regels die elk spel anders maken, bovendien kent elk gebied in de wereld van Final Fantasy VIII zijn eigen regels en kan je door te reizen regels verspreiden door de wereld. Een Japans bedrijf heeft ooit de 110 kaarten uit het spel (samen met 72 andere) in het echt laten drukken. Ze werden echter enkel in Japan verkocht en de productie werd stopgezet. Zo een set wordt nu wel voor €300 verhandeld onder verzamelaars.

Trivia[bewerken]

  • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.

Externe links[bewerken]