Final Fantasy Adventure

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Final Fantasy Adventure, in Europa bekend als Mystic Quest en in Japan uitgebracht als Seiken Densetsu: Final Fantasy Gaiden (聖剣伝説 ~ファイナルファンタジー外伝~, Seiken Densetsu ~Fainaru Fantajī Gaiden~?), is een spin-off uit de Final Fantasy-serie en het eerste deel uit de Mana serie. Het spel werd in 1991 uitgebracht voor de Game Boy.

Het spel volgt een jonge held (die de speler zelf een naam moet geven) die de Mana Boom moet redden van de kwaadaardige heerser Dark Lord en zijn assistent Julius. Het spel werd positief beoordeeld, met als enige serieuze punt van kritiek de eenvoudige teksten. Dit kwam waarschijnlijk deels door de beperkte mogelijkheden van de Game Boy (je kan immers weinig tekst kwijt op een piepklein scherm), en deels door de vertaling uit het Japans.

Gameplay[bewerken]

Het spel speelt min of meer als een Zelda spel op de Nintendo, SNES of Game Boy. Het scherm toont een bovenaanzicht van de held en zijn omgeving. Wanneer de held van het scherm af loopt schuift het beeld door naar het volgende deel van de omgeving. Op deze omgeving, de wereldkaart, bevinden zich vijanden die de held zullen aanvallen. De held kan zich verdedigen met de verschillende wapens die hij zal vinden.

Op de wereldkaart bevinden zich verschillende steden en kerkers. In de steden kan de held met de mensen praten en allerlei zaken kopen (wapens, harnassen, etc.). In kerkers moet de held vijanden bevechten en puzzels oplossen. In de kerkers neemt iedere kamer een scherm in beslag, en schuift het beeld op wanneer de held het scherm uitloopt. Soms wordt de held bijgestaan in zijn queeste door verschillende bijpersonen, zoals een onbekend meisje, de ridder Bogart, de robot Marchie, en een chocobo.

Het RPG-element zit hem met name in de statistische gegevens. Er zijn vier 'stats': Attack, Defense, Wisdom, Will. Attack bepaalt de kracht van de aanval, en Defense de verdediging. Zoals in alle Final Fantasy spellen worden deze waarden tevens beïnvloed door het wapen en harnas dat men draagt. Wisdom bepaalt de kracht van de magie, en Will bepaalt hoelang het duurt voor een speciale aanval kan worden uitgevoerd. Verder kent het spel HP (hitpoints) en MP (magic points), alsmede een aantal spreuken. Door vijanden te verslaan wordt 'ervaring' opgedaan. Wanneer deze ervaring een bepaalde drempelwaarde bereikt wordt een nieuw level gehaald, en wordt de speler weer een beetje sterker.

Plot[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De held ontsnapt uit het kasteel van Dark Lord, die hem dwingt als gladiator te vechten. Tijdens zijn ontsnapping hoort hij toevallig een conversatie tussen Dark Lord en Julius, maar wordt betrapt. Dark Lord smijt hem in de waterval, maar de held overleeft de val.

Al snel ontmoet de held een mysterieuze jonge vrouw, en hij besluit haar te beschermen. De vrouw blijkt echter de sleutel te hebben tot de zogenaamde Mana Boom. Dark Lord en Julius zitten dan ook achter haar aan. Hierdoor moet de held de strijd aanbinden met hen. Een strijd die uiteindelijk het lot van de wereld zal bepalen.