The Legend of Zelda (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Legend of Zelda
Zelda Logo.svg
Bedenker(s) Shigeru Miyamoto
Takashi Tezuka
Eiji Aonuma
Koji Kondo
Ontwikkelaar(s) Nintendo EAD
Capcom/Flagship
Vanpool
Grezzo
Monolith Soft
HexaDrive
Uitgever(s) Nintendo
Genre(s) Action-adventure
Platform(s)
Navigatie
Eerste spel The Legend of Zelda
(21 februari 1986)
Laatste spel The Legend of Zelda:
Breath of the Wild

(03 maart 2017)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

The Legend of Zelda (in het Japans: ゼルダの伝説 Zeruda no Densetsu, letterlijk vertaald: De Legende van Zelda) is een computerspelserie, bedacht door Shigeru Miyamoto, waarvan de eerste game in 1986 voor het Japanse Famicom Disk System uitkwam.

Deze fantasy-serie draait om de jeugdige held Link (het speelbare personage), de jonge prinses Zelda, en de koning van het kwaad: Ganon(dorf). Op bijna alle tot nu toe uitgebrachte platforms van Nintendo: waaronder Nintendo Entertainment System, Super Nintendo Entertainment System, Game Boy,Game Boy Color, Game Boy Advance, Nintendo 64, Nintendo GameCube, Wii, Nintendo DS, Nintendo 3DS, Wii U en Nintendo Switch is een The Legend of Zelda-spel verschenen.

Geschiedenis[bewerken]

Het eerste spel, The Legend of Zelda, kende een overweldigend succes. Er volgden dan ook vele vervolgtitels, waarvan het in 1998 verschenen The Legend of Zelda: Ocarina of Time voor de Nintendo 64 wel de populairste was. Veel gamers beschouwen de Zelda-spellen als de beste spellenreeks die er tot op heden te vinden is. De reeks is dan ook overal ter wereld immens populair. Voor de Nintendo DS kwamen in 2007 The Legend of Zelda: Phantom Hourglass en in 2009 The Legend of Zelda: Spirit Tracks. Sinds 2011 is er ook een 3D-versie van het spel The Legend of Zelda voor Nintendo 3DS uitgebracht. Het gaat hier om een remake van The Legend of Zelda: Ocarina of Time: The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D. In 2017 kwam The Legend of Zelda: Breath of the Wild uit voor de Wii U en Nintendo Switch hij is ondertussen het meest bekende en gespeelde spel uit de serie.

Elk spel heeft zijn eigen verhaal, maar ook zijn er elementen die de spellen onderling met elkaar verbinden. De spellen zijn niet in chronologische volgorde uitgebracht: elke game gaat over een apart tijdperk.

Zelda is de prinses die vaak moet worden gered door de dappere avonturier Link. Door de naam van de serie denken veel mensen ten onrechte dat Zelda het speelbare personage is. Het idee achter de naam Link is dat dit personage de link is tussen de speler en het spel. Zijn naam kan ook wijzen op de speculatie dat de legende zich telkens herhaalt: het verhaal van een opkomend kwaad en een held die het kwaad verslaat komt in elk tijdperk terug, en deze gebeurtenissen staan met elkaar in verbinding.

Centraal in de epiek staat de Triforce. Deze heilige relikwie stelt de bezitter ertoe in staat diens wensen in te willigen. Ze bestaat uit drie delen: Kracht (Ganon), Moed (Link) en Wijsheid (Zelda). In de spellen draait het er vaak om dat de antagonist van de serie, Ganondorf, de Triforce in zijn bezit heeft gekregen en absolute macht wenst.

De spellen vallen in de categorie action-adventure, draaien doorgaans om gevechten en puzzels en hebben een epische verhaallijn. Een aantal van de nieuwere games is volledig in 3D, maar ook worden er nog tweedimensionale Zelda-spellen uitgebracht. Niet alle spellen volgen de hoofdverhaallijn en in sommige komen Zelda en Ganon niet eens voor.

Fictieve wereld[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Wereld van The Legend of Zelda voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De wereld waarin de Zelda-spellen zich afspelen is werkelijk enorm. Naast het hoofdgebied Hyrule, bestaan er nog enkele andere gebieden, die samen een geheel vormen van een fictieve wereld. De meeste spellen uit de serie spelen zich af in en rond het koninkrijk Hyrule, maar in andere spellen staat een totaal ander land centraal als spelwereld.

Trivia[bewerken]

Spellen[bewerken]

De lijst hieronder bevat de belangrijkste Zelda-spellen uit de serie.

Remakes en verzameldisks[bewerken]

Spin-offs[bewerken]

Secundaire spellen[bewerken]

Onder secundaire spellen worden spellen verstaan die niet zijn ontwikkeld door Nintendo zelf en niet als Zelda games zijn erkend.

Personages[bewerken]

 • Link - Het hoofdpersonage; de held van het verhaal. Hij staat voor Moed. In The Legend of Zelda: Twilight Princess kan hij in een wolf veranderen.
 • Zelda - De prinses van Hyrule. Ze staat voor de Wijsheid.
 • Sheik - In the The Legend of Zelda: Ocarina of Time vermomt Zelda zich als Sheik. Op deze manier probeert ze verborgen te blijven voor Ganondorf maar ook Link te helpen.
 • Tetra - Tot nu toe alleen in The Legend of Zelda: The Wind Waker en The Legend of Zelda: Phantom Hourglass verschenen. Ze is de leider van een bende piraten. Ze is de reïncarnatie van Zelda, waardoor zij dus staat voor Wijsheid.
 • Vaati - De slechterik in onder meer The Legend of Zelda: The Minish Cap en The Legend of Zelda: Four Swords Adventures. Het is een kwade windtovenaar, die de macht van Zelda voor zichzelf wilt hebben.
 • Ganondorf - Hij is de grootste slechterik in de meeste Zelda spellen. Hij is ook speelbaar in Super Smash Bros Melee en Super Smash bros Brawl. Hij staat voor Kracht.
 • Ganon (Het kwaad) - In bepaalde spellen verandert Ganondorf in deze beestachtige vorm. Het is Ganondorf in zijn pure vorm, als kwaadaardige entiteit. In Super Smash Bros Brawl wordt Ganondorf met zijn Final Smash getransformeerd in Ganon.
 • Twinrova - De twee heksen Koume (vuurheks) en Kotake (ijsheks) die Ganon oproepen in Oracle of Ages en Oracle of Seasons. Tevens tempel eindbaas in The Legend of Zelda: Ocarina of Time, verschijnen ook in Majora's Mask
 • Tingle - Een klein mannetje die geobsedeerd is door feeën en Rupees (de fictieve munteenheid in de spellen). In het spel The Legend of Zelda: Majora's Mask voor de Nintendo 64 maakt hij Maps (landkaarten) die je bij hem kan kopen. Tingle heeft ook zijn eigen game genaamd Freshly-Picked Tingle's Rosy Rupeeland voor de Nintendo DS.
 • Farore, Din en Nayru - Respectievelijk de godinnen van de Moed (Farore), de Kracht (Din) en de Wijsheid (Nayru). De essentie van deze drie godinnen zit in de Triforce. In sommige spellen krijgen ze een menselijke vorm of een andere naam.
 • rassen:
 • Hyrulean - Benaming voor bewoners van het land Hyrule.
 • Hylian - Een menselijk volk met puntige oren waarmee ze de goden kunnen horen. Een paar bekende Hylians zijn Link en prinses Zelda.
 • Kokiri - Een onsterfelijk volk van kinderen, wonend in Kokiri Forest en afhankelijk van de Deku Tree. In The Wind Waker verandert het volk naar de boomachtige Koroks.
 • Koroks - Koroks (ook wel Woudgeesten genoemd) zijn boomachtige wezentjes die zich op de raarste plaatsen verstoppen.
 • Gorons - Een sympathiek bergvolkje dat in de rotsen woont. Het teelt bommen en houdt van warmte en dansen. Ook zijn ze goed in het smeden van zwaarden.
 • Zora - Een visachtig volk dat voornamelijk onder water leeft. In The Wind Waker verandert het volk naar de vogelachtige Rito.
 • Gerudo - Een volk van dieven uit de woestijn, waar Ganondorf vandaan komt.
 • Minish - Een muisachtig volkje uit The Minish Cap. Vaati en Ezlo (Links partner in het spel) behoren tot de Minish.
 • Kikwi - Hoewel hun leider een enorm wezen is zijn Kikwi's best wel klein. Zij wonen in Faron Woods en kunnen zich heel goed verstoppen als er bokoblins of andere gevaarlijke wezens in de buurt zijn.