The Legend of Zelda: Link's Awakening

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Legend of Zelda:
Link's Awakening
The Legend of Zelda Link's Awakening.png
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar Nintendo EAD (planning, ontwerp)
SRD (programmering)
Uitgever Nintendo
Muziek Minako Hamano
Kozue Ishikawa
Datum van uitgave Vlag van Japan 6 juni 1993
Vlag van Verenigde Staten augustus 1993
Vlag van Europa 18 november 1993
Genre Action Adventure
Spelmodus Singleplayer
Taal/talen Duits, Engels, Frans, Spaans, Japans
Leeftijdsklasse ESRB: K-A
USK: 0
Platform Game Boy
Game Boy Color
Media spelcartridge
Navigatie
Spelserie The Legend of Zelda
Voorloper The Legend of Zelda: A Link to the Past
Vervolg The Legend of Zelda: Ocarina of Time
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

The Legend of Zelda: Link's Awakening (Japans: ゼルダの伝説 夢をみる島, Romaji: Zeruda no Densetsu Yume o Miru Shima, letterlijk "De Legende van Zelda: Het Gedroomde Eiland") is een actie/avonturen-computerspel uit 1993. Het is het vierde spel uit de The Legend of Zelda-reeks, en het eerste spel uit deze reeks voor een draagbare spelcomputer. Medio februari 2019 werd een remake aangekondigd voor Nintendo Switch welke gepland staat om op 20 september 2019 uitgebracht te worden.[1] [2]

Het verhaal[bewerken]

De boot van Link, de protagonist van het verhaal, wordt op zee in een storm geraakt door de bliksem. Hierdoor drijft hij de volgende dag aan op een eiland genaamd Koholint. Op dit eiland ontmoet Link onder anderen Marin, Tarin en andere vrienden zoals de hond BowWow. Link's doel in dit spel is de Windfish te ontwaken. Hierdoor moet hij in kerkers op zoek naar muziekinstrumenten. Het zijn er in totaal 8. Als hij ze eenmaal heeft verzameld kan Link de Windfish ontwaken uit het mysterieuze ei boven op de berg op het eiland Koholint.

Het spel[bewerken]

Dit spel wordt gestuurd door de vierpunttoets en voorwerpen worden gebruikt door de A en B knop. Met start kun je het spel pauzeren. Het opslaan van het level in dit spel is wel lastig. Dat moet namelijk door alle knoppen tegelijk in te drukken. Elk scherm is een stuk van het eiland. Wanneer je doorloopt naar boven/rechts/onder/links dan kom je in een nieuw scherm.

Doelstelling[bewerken]

Het doel is om de 8 instrumenten te halen uit de kerkers. In de kerkers zijn veel hindernissen en puzzels die opgelost moeten worden. Verder zijn er nog veel andere dingen te doen op het eiland. Om bijvoorbeeld mensen te helpen door items met elkaar uit te wisselen (het laatste item heb je nodig aan het eind van het spel) en kun je ook zeeschelpen verzamelen om het Level 2 Sword te krijgen.

Zelda DX (Game Boy Color)[bewerken]

In 1998 bracht Nintendo Zelda DX uit. Dit is hetzelfde spel maar dan in kleur voor de Game Boy Color en met een extra verborgen kerker. Het doel van deze nieuwe versie was alle glitches/bugs (dat zijn fouten van de makers van het spel die per ongeluk in de game terecht zijn gekomen en meestal voor de release niet ontdekt zijn) eruit te halen. Enkele glitches staan in het volgende kopje.

Fouten van het spel[bewerken]

Nintendo heeft wat foutjes achtergelaten in het spel. Zo gebeurde het wanneer je naar het volgende scherm scrolt en je drukt tegelijkertijd op 'select' (Nu komt de map in beeld en die kun je weer wegdrukken) dat enkele sprites van het vorige scherm op het volgende scherm kwamen en je op plekken kon komen waar je normaal niet op kon komen. Enkele sprites veranderde ook van uiterlijk. Op deze manier kon je als het ware elk stuk overslaan. Ook was er nog een foutje achtergelaten in het spel. Wanneer je het spel saved zal tijdens het wissen hartjes leeglopen en als ze allemaal weg zijn is het saven voltooid en kun je opnieuw het spel spelen. Wanneer niet alle hartjes op zijn en je reset het spel, zal de save nog steeds zichtbaar zijn maar wanneer je het speelt zul je alle items nog houden maar speel je het spel wel opnieuw. Nog een paar kleinere foutjes zijn bijvoorbeeld wanneer je de pijl-en-boog en de bom tegelijk gebruikt, je met bommen zal gaan schieten. Ook kan je wanneer je de kip hebt ontwaakt met het 3de lied van de ocarina een ander klein foutje ontdekken. Wanneer je de boemerang (te halen op het strand) gooit, en daarna de kip oppakt met je Power bracelet, gaan vliegen. De boemerang zal dan onder je blijven hangen en zo kan je gemakkelijk alle vijanden op de baan verslaan.

Cameo's[bewerken]

Het spel bevat verschillende cameo's uit andere Nintendo spellen:

De muziek[bewerken]

Er zijn van alle Zelda-spellen 10 cd's uitgebracht met daar alle geluiden en muziek erop, ook van deze Zelda game. De maker van de muziek uit deze game is Koji Kondo, onder andere met het beroemde Balad of the Wind Fish. Dit is gespeeld op een instrument dat een Ocarina heet. Nu nog wordt deze muziek vaak gespeeld, en is zelfs gebruikt op begrafenissen en bruiloften.

In het spel zelf is het het doel 8 instrumenten te halen, verspreid over 8 verschillende levels. (in de DX versie is er een level meer, maar daar is geen instrument te vinden) deze 8 instrumenten heb je nodig op de Wind Fish te laten ontwaken uit zijn ei, boven op Tal Tal Heights. Aan het einde van het spel zal je met je ocarina die je in het spel zelf haalt, het eerste lied moeten spelen. Die leer je van Marin. Wanneer je dat doet zal het ei van de Wind Fish openbarsten, en daar zal je de laatste baas moeten verslaan.

Remake[bewerken]

Medio februari 2019 werd een remake aangekondigd voor de Nintendo Switch.[1] Naar verwachting zal deze op 20 september 2019 uitkomen. Naast audiovisuele vernieuwingen kunnen spelers in een nieuwe modus eigen kerkers ontwerpen.[2]

Ontvangst[bewerken]

Recensiescore
Recensieverzamelaar Score
GameRankings (GB) 89,82%[3]
(GBC) 91,21%[4]
Publicist Score
Power Unlimited (GB) 8/10[5]
(GBC) 8,4/10[6]

Trivia[bewerken]

  • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.