The Legend of Zelda: Phantom Hourglass

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Legend of Zelda:
Phantom Hourglass
The Legend of Zelda: Phantom Hourglass
Ontwerper Michiho Hayashi
Ontwikkelaar Nintendo EAD Group No. 3
Uitgever Nintendo
Muziek Kenta Nagata, Toru Minegishi
Datum van uitgave Vlag van Japan 23 juni 2007
Vlag van de Verenigde Staten 1 oktober 2007
Vlag van Europa 19 oktober 2007
Vlag van Slowakije 3 april 2008
Vlag van Australië 11 oktober 2007
Genre Action-adventure
Spelmodus Singleplayer
Multiplayer
Leeftijdsklasse PEGI: 7
ESRB: E
CERO: A
USK: 6
OFLC: G
Platform Nintendo DS
Media Nintendo DS game card
Navigatie
Spelserie The Legend of Zelda
Voorloper The Legend of Zelda: Twilight Princess
Vervolg The Legend of Zelda: Spirit Tracks
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

The Legend of Zelda: Phantom Hourglass is het eerste spel uit de Legend of Zelda-serie voor Nintendo's handheld, de DS. De game werd op 23 juni 2007 in Japan uitgebracht, op 1 oktober 2007 in Noord-Amerika en werd op 19 oktober 2007 in Europa gelanceerd.

Op de Nintendo-site is er een trailer te zien van dit avonturenspel. Er is te zien dat het touchscreen van de DS inventief gebruikt wordt om bijvoorbeeld de boemerang te gooien, puzzels op te lossen en de route van je boot zelf te tekenen.

Ook kan de speler zelf notities maken met zijn eigen handschrift, wat erg handig kan zijn om dingen te onthouden.

De gameplay is klassiek, zoals in A Link to the Past, met voorwerpen om aan te vallen en puzzels op te lossen. Wel is er weer cell shading gebruikt zoals in The Wind Waker.

The Legend of Zelda: Phantom Hourglass gebruikt precies dezelfde tekenfilm-achtige graphics als diens voorganger The Legend of Zelda: The Wind Waker, maar deze keer is er weer een feetje, Ciela genaamd, zoals in Ocarina of Time voor de Nintendo 64.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het spel begint enkele maanden na The Wind Waker. Link, Tetra en haar piraten verkennen de zee en stuiten op een spookschip. Tetra gaat aan boord van het schip, maar roept al gauw om hulp. Link probeert haar te redden maar valt in het water. Hij spoelt aan op de kust van een mysterieus eiland waar een fee genaamd Ciela hem bij bewustzijn brengt. Ze gaan op zoek naar een schip om achter het spookschip aan te gaan en rekruteren en redden de schipper Linebeck uit de tempel van de Ocean King. Ciela's grootvader Oshus onthult dat ze de hulp nodig hebben van drie spirits; kracht wijsheid en moed. Deze worden echter gevangen gehouden in tempels op verschillende eilanden. Link reist af naar de eilanden en redt de spirits uit de tempels. Tijdens zijn zoektocht naar nieuwe gebieden daalt Link af in de tempel van de Ocean King, die bewaakt wordt door onverslaanbare Phantoms. Om veilig door de tempel te navigeren, krijgt Link van Oshus een mysterieuze zandloper, de Phantom Hourglass. Zolang deze loopt zullen de kwade krachten in de tempel hem minder schaden. Zodra Link de spirit van moed heeft gered, onthult Oshus dat Ciela eigenlijk de spirit van moed is, maar dat hij haar toen de Ocean King al zijn macht kwijtraakte en de spirits gevangen werden gezet, spleet Oshus Ciela in tweeën en zodat ze niet gevangen zou blijven. Met de drie spirits slaagt Link erin om het spookschip te vinden en Tetra te redden, maar Tetra blijkt versteend te zijn.

Oshus onthult vervolgens dat hij de Ocean King is, maar dat de machtige Phantom Bellum zijn macht afpakte en zich diep in de tempel van de Ocean King vestigde en al het leven corrumpeerde. Alleen het mysterieuze Phantom Blade kan hem doden en de vloek over Tetra opheffen. Link bezoekt de smid Zauz die het Pahntom Blade zou hebben, maar hij vertelt hem dat het zwaard niet meer bestaat. Zauz kan echter een nieuw zwaard maken, maar daarvoor heeft hij drie zeldzame metalen nodig, Crimsonine, Azurine en Aquanine. Deze metalen zijn ooit geschonken door de Ocean King aan drie stammen die op verschillende eilanden leven. Nadat Link de metalen heeft gevonden, smeedt Zauz een nieuw lemmet en maakt Oshus een handvat van de zandloper. Link betreedt de tempel van de Ocean King om Bellum te verslaan. Tijdens het gevecht ontdekt Ciela dat zij ook de kracht heeft om tijd te manipuleren en gebruikt dit helpt Link tijdens zijn gevecht. Het gevecht verplaatst zich vervolgens naar de open zee, waar Bellum het spookschip in zijn bezit heeft genomen. Met behulp van de boot van Linebeck weet Link het spookschip te vernietigen, maar Bellum neemt het lichaam van Linebeck over. Link en Ciela slagen erin om Bellum te verslaan. Linebeck wordt weer zichzelf en de vloek van Tetra is ook opgeheven. Oshus neemt zijn ware vorm aan, die van een enorme walvis en herstelt de balans in de zeeën weer. Link en Tetra keren terug naar hun oude schip waar ze worden herenigd met hun bemanning, en verder varen, op zoek naar avontuur.

Multiplayer[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de singleplayer is er ook een multiplayerstand beschikbaar. Deze multiplayer heeft veel weg van een mix van Pac-Man en Capture the flag, maar dan met Link in de hoofdrol. In een soort open doolhof neemt één persoon de rol van Link aan, terwijl de ander drie Phantoms bestuurt. Link moet een Force Gem in bepaalde plaatsen van het doolhof te pakken krijgen, en het vervolgens naar een veilige plaats dragen. Er zijn Force Gems die 1 punt, 5 punten en 15 punten waard zijn. Hoe meer de Force Gem waard is, hoe groter hij is en dus ook hoe zwaarder hij is. Het is dus moeilijker om een Force Gem van 15 punten te verplaatsen dan een van 1 punt. Als je uiteindelijk meer battlepoints krijgt, deze krijg je nadat je een wedstrijd hebt gewonnen, stijg je in rank. Voor de andere speler is het de bedoeling dat deze met een van de drie Phantoms die men kan besturen, Link te pakken krijgt voordat hij punten kan scoren. Je bestuurd de Phantoms door middel van een route te tekenen op de kaart. Als Link wordt gevangen, verwisselen de spelers van rol. Er zijn drie rondes van maximaal anderhalve minuut, en in iedere ronde speelt elke speler een keer Link en een keer het team Phantoms.

De battle mode geeft de spelers ook verschillende items te gebruiken, voor zowel Link als de Phantoms. Deze items verschijnen voor korte tijd op het speelveld, en helpt de speler tijdelijk. Er zijn items voor beide spelers, en het effect van de items variëren van sneller lopen tot een schild tot een betere of juist tactische aanval.

De battle mode kan via een lokale DS-DS connectie gespeeld worden, of online via Nintendo Wi-Fi Connection.

Er zijn behalve battlepoints ook zogeheten Big Plays die je kan vrij spelen door een bepaald aantal eisen te voldoen terwijl je Multiplayer aan het doen bent. Zo heb je een Bigplay voor het pakken van 10 Items in een potje of voor het breken van 10 Items van de tegenstander. Er zijn in totaal 16 Bigplays. Voor elke 4 die je vrijspeelt krijg je in je adventure ( De singleplayer stand ) een gouden schip onderdeel om je boot mee te versieren.

Helaas vertrekken sommige mensen als ze aan het verliezen zijn door op de power knop te drukken. Maar ook hieraan heeft Nintendo gedacht en heeft gezorgd voor een gezichtje dat je ziet voordat je gaat spelen met de tegenstander. In het begin lacht het gezichtje maar naarmate je meer wedstrijden verlaat gaat hij van lachen naar chagrijnig kijken. Voordat je gaat spelen is het verstandig om het gezichtje van de tegenstander te bekijken en vroegtijdig weg te gaan voordat de wedstrijd begint. Dit heeft geen invloed op je gezichtje.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Beoordeeld door Jaar Score
GameLemon 2008 97%
GamePro (US) 2007 95%
Cubed3 2007 90%
Armchair Empire, The 2007 90%
Eurogamer.net (UK) 2007 90%
GameSpot 2007 90%
Gaming Target 2008 90%
ZTGameDomain 2007 86%
AllRPG 2007 80%
Boomtown 2007 80%

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]