The Legend of Zelda: Twilight Princess

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
The Legend of Zelda:
Twilight Princess
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwerper Eiji Aonuma (regisseur)
Shigeru Miyamoto (producent)
Toru Minegishi (componist)
Asuka Ota (componist)
Koji Kondo (componist)
Ontwikkelaar Nintendo EAD
Uitgever Nintendo
Datum van uitgave Twilight Princess
Wii
Vlag van de Verenigde Staten 19 november 2006
Vlag van Japan 2 december 2006
Vlag van Europa 8 december 2006
Nintendo GameCube
Vlag van Japan 2 december 2006
Vlag van de Verenigde Staten 11 december 2006
Vlag van Europa 15 december 2006


Twilight Princess HD
Wii U
Vlag van Europa 4 maart 2016
Vlag van de Verenigde Staten 4 maart 2016
Vlag van Australië 5 maart 2016
Vlag van Japan 10 maart 2016

Genre Action-adventure
Spelmodus Wiimote 1 Player Icon.svg Singleplayer
Engine Gewijzigde versie van The Legend of Zelda: The Wind Waker
Leeftijdsklasse CERO: B
ESRB: T
OFLC: M
PEGI: 12+
Platform Wii
Nintendo GameCube
Media Nintendo GameCube optische disc
Wii optische disc
Navigatie
Spelserie The Legend of Zelda
Voorloper The Legend of Zelda: The Minish Cap
Vervolg The Legend of Zelda: Phantom Hourglass
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

The Legend of Zelda: Twilight Princess (in Japan: ゼルダの伝説 トワイライトプリンセス, Zeruda no Densetsu Towairaito Purinsesu) is een action-adventure-videospel voor de Wii en de Nintendo GameCube, ontwikkeld door Nintendo EAD en uitgegeven door het Japanse bedrijf Nintendo in 2006. Het spel is de opvolger van The Legend of Zelda: The Minish Cap en de voorganger van The Legend of Zelda: Phantom Hourglass.

The Legend of Zelda: Twilight Princess is lichtelijk geïnspireerd door de Nintendo 64-klassieker: The Legend of Zelda: Ocarina of Time; verschillende personages, voorwerpen en diverse elementen duiken terug op. Toch weet het spel zich te onderscheiden van deze voorganger, mede dankzij het originele verhaal, de nieuwe gameplay en de toevoeging van meerdere kerkers, voorwerpen en andere belanghebbende elementen. Volgens vele mensen[bron?] evenaart Twilight Princess het spel Ocarina of Time als beste spel ooit gemaakt, ondanks de lagere moeilijkheidsgraad en geïnspireerde elementen. Toch durven ze het spel niet "beter" te noemen dan zijn voorganger.

Verhaal[edit | edit source]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

The Legend of Zelda: Twilight Princess speelt zich ongeveer een eeuw later af dan The Legend of Zelda: Ocarina of Time. De Link van Ocarina of Time was het vorige leven van Link die nu in Twilight Princess leeft. Het spel begint in het vredige dorpje Ordon Village, waar de boerenjongen Link is opgegroeid en leeft als geitenherder. Op een dag breekt het noodlot toe wanneer monsters het dorp binnenvallen en alle woonachtige kinderen ontvoeren. Link zet de achtervolging in, maar wordt door een duister wezen de schemering ingetrokken en de krachten van deze donkere wereld laten hem transformeren in een wolf. Het wezen sleept hem mee, nog voor Wolf Link kan ontwaken en sluit hem op in de kerkers van Hyrule Castle. Een ander wezen, Midna genaamd, duikt op om Wolf Link te bevrijden en na de ontsnapping uit de kerkers, leidt ze hem naar Princess Zelda, die zich in een toren schuilhoudt voor de monsters van de schemering.

Een Shadow Beast (Schaduw Beest) achtervolgt Wolf Link en Midna in de Twilight Realm (Koninkrijk der Schemeringen). Midna legt uit dat de Twilight King (Koning der Schemeringen), Zant, probeert de Twilight Realm en Hyrule voorgoed in een donker land te veranderen met behulp van een sterke, kwade kracht. Zant is een lid van de zogenaamde Twili, een ras van wezens die aan de Twilight Realm door de grote Light Spirits (Lichtgeesten) van Hyrule worden uitgestoten. Midna is een Twili en zoekt naar een wapen om de kwaadaardige Zant te verslaan en de Twilight Realm te redden. Dit wapen blijken de Fused Shadows (Gesmolten Schaduwen) te zijn. Link heeft de taak deze 3 Fused Shadows te verzamelen zodat Zant kan worden verslagen. De vier Light Spirits worden bevrijd uit de schemering en Link komt zo te weten dat de Fused Shadows respectievelijk verborgen liggen in de Forest Temple (Bos Tempel), de Goron Mines (Goron Mijnen) en de Lakebed Temple (Meerbed Tempel). Onderweg ontdekt Link dat de kinderen van Ordon Village veilig zijn en onderdak vinden in Kakariko Village. Nadat Link de 3 Fused Shadows heeft verzameld, duikt Zant plots op en steelt deze. Hij ziet Link en Midna als spelbrekers en plant uit woede een kristal in in Links voorhoofd (hiermee blijft hij voor altijd wolf) en verandert Midna in een wezen uit de lichtwereld. De zwakke Midna vertelt aan Wolf Link dat alleen Princess Zelda haar kan genezen en hij haast zich dan ook meteen naar Hyrule Castle (via de kerkers). Zelda wil Midna onmiddellijk genezen, maar verliest dan zelf enorm veel kracht. Midna weigert, maar voor ze het weet is ze zelf genezen en is Zelda verdwenen. Buiten het kasteel verschijnt er plots een reusachtige barrière rondom Hyrule Castle, waardoor het onmogelijk is het kasteel nog te betreden. De reden waarom is vooralsnog onduidelijk. Zelda heeft verteld over het Master Sword (Meester Zwaard), waarmee Wolf Link terug mens kan worden. Nadat Link het Master Sword heeft gevonden, komt de zwarte kristal van Zant terug tevoorschijn en heeft Link de mogelijkheid zich in een wolf te veranderen wanneer hij dat zelf wil.

Link en Midna reizen door de Gerudo Desert (Gerudo Woestijn) en doorlopen de Arbiter's Grounds (de Domeinen van de Leidende Figuur) om vervolgens bij de Mirror of Twilight (Spiegel der Schemeringen) te komen. Deze mysterieuze spiegel geeft toegang tot de Twilight Realm, waar Zant zich schuilhoudt. Maar de Spiegel is gebroken en enkel als de drie verloren stukken teruggevonden worden, kunnen Link en Midna Zant stoppen. De oude sagen, de wachters van de Spiegel bekennen dat zij de kwaadaardige Ganondorf verbannen hebben naar de Twilight Realm met behulp van de Spiegel en dat hij weleens de bron van Zants nieuwe krachten zou kunnen zijn. Ze vertellen ook dat Zant geprobeerd heeft de Spiegel te vernietigen, maar dit is mislukt omdat alleen de echte leider van de Twili genoeg krachten heeft om de Spiegel te vernietigen. Zant is er slechts in geslaagd de Spiegel in vier stukken te breken, waarvan de drie ontbrekenden in verschillende kerkers van Hyrule verborgen liggen. Na de reis naar Snowpeak Ruins (Sneeuwpiek Berg), de Temple of Time (Tempel der Tijden) en de Oocca's City in the Sky (Stad in de Lucht), keren Link en Midna terug naar de Mirror Chamber (Spiegelkamer) met de drie stukken Spiegel in hun bezit. De Spiegel wordt herstelt en Link komt te weten dat Midna de ware leidster van de Twili is. Zij wordt erkend als de Twillight Princess (Prinses der Schemeringen) en Zants vloek veranderde haar in een ander wezen. Wanneer Link en Midna Zant uiteindelijk confronteren in de Twillight Realm, legt hij uit dat hij werkt voor Ganondorf en Koning der Schemering is geworden om aan diens wensen te voldoen. Ganondorf bezorgde Zant daarom dan ook veel krachten. Midna is razend en gebruikt de drie Fused Shadows om Zant voorgoed uit te schakelen.

Link en Midna keren terug naar Hyrule Castle, dat nog steeds omgeven is door een gigantische barrière. Midna weet zich in een sterke vorm te transformeren met behulp van de Fused Shadows en de barrière te vernietigen. Tijdens het hoogtepunt van het spel ontmoeten Link en Midna Ganondorf op zijn troon in de hoogste toren van het kasteel. Hij is verwonderd dat ze het tot zover gebracht hebben, maar is klaar om te vechten. Althans, hij kruipt in het lichaam van de gevangengenomen Zelda, waardoor Link het tegen haar op moet nemen om hem te verslaan. Uiteindelijk slaagt Link erin de prinses te verslaan, maar Ganondorf geeft niet op. Hij verandert in Ganon, een groot beest. Na ook hem te hebben verslagen, maakt Zelda's geest zich los van Midna's lichaam en komt ze weer bij bewustzijn. Ganondorf duikt opnieuw op, deze keer in de vorm van een reusachtige vlam met zijn hoofd in afgebeeld. Midna teleporteert Link en Zelda veilig naar het vasteland van Hyrule en neemt het eigenhandig op tegen Ganondorf. Maar Hyrule Castle wordt vernietigd en Ganondorf blijkt het gevecht gewonnen te hebben van Midna nadat hij de Fused Shadow heeft vernietigd. Hij is ondertussen op zijn paard verschenen op het vasteland, klaar voor een nieuw gevecht met Link en Zelda. Zelda bid tot de Light Spirits, die haar ter bescherming de Light Arrows overhandigen om Ganondorf helpen te verslaan. Na een gevecht per paard, valt Ganonorf op de grond. Hij is klaar voor een zwaardgevecht met Link. Na dit duel weet Link het Master Sword in Ganons buik te boren, maar deze staat moeitevol weer op, hopend dat de kracht van Triforce hem weer zal helen. Maar het Triforce-teken op zijn hand dooft uit en Ganondorf is stervende. De laatste scène toont het beeld van Zant, die zijn nek doet breken, waardoor Ganondorf nu definitief is verslagen.

Nu Ganondorf uitgeschakeld is, wordt de vloek op Midna opgeheven zodat ze weer in haar oorspronkelijke vorm verandert. Link, Zelda en Midna keren terug naar de Mirror of Twillight, waar Midna definitief terugkeert naar de Twillight Realm, haar thuisbasis. Voor ze gaat, neemt ze nog afscheid van Link en Zelda, en ze breekt met behulp van een traan de Spiegel met haar krachten stuk. Nadat Midna de ingang van de Twillight Realm betreedt, is de link tussen de lichtwereld en de Twillight Realm nu voorgoed verbroken. Het spel eindigt wanneer de Spiegel in verschillende kleine scherven uiteen barst.

Wii- en GameCube-versies[edit | edit source]

Er werden twee verschillende versies gelanceerd: één voor de Nintendo GameCube en één voor de Nintendo Wii. Deze versies zijn qua kerkers (dungeons/levels) en verhaallijn identiek.

De titel 'The Legend of Zelda: Twilight Princess' was in een relatief vroeg stadium aangewezen als een titel exclusief voor de Nintendo GameCube. Een jaar na deze aankondiging werden de eerste beelden van deze titel getoond op de E3 2005 tezamen met de nieuwe Nintendo Wii (projectnaam: Revolution). Na tests door het ontwerpteam van Twilight Princess is er besloten om het spel voor beide consoles uit te laten komen, wat de grootste reden is waarom deze game zoveel vertraging heeft opgelopen.

Dé nieuwe twist van de Wii-versie zijn de controls die gebruikmaken van de bewegingsgevoelige controller van de Wii-console. Voorbeelden zijn de boemerang en de pijl-en-boog die men kan richten met de Wii-afstandsbediening of vissen, waarmee men met de Wii-afstandsbediening de lijn uitgooit en met de Nunchuk door rondjes te draaien weer binnenhaalt. Zwaardvechten gebeurt door middel van het zwaaien met de Wii-afstandsbediening in combinatie met de Nunchuk waarmee je je schild bestuurt.

In tegenstelling tot de controller van de GameCube, bevat de Wii-afstandsbediening een ingebouwde luidspreker wat zorgt voor een nieuwe dimensie in gaming, aldus Nintendo. Doordat je met behulp van de luidspreker diepte in geluid kunt krijgen, heb je steeds meer gevoel dichter in de game te zitten. Als men bijvoorbeeld met de boog een pijl spant, is uit de Wii-mode het geluid van een draad die gespannen wordt te horen. Na het loslaten van de knop is het geluid van de wind te horen die de pijl voortbrengt. Nadat de pijl de boog verlaten heeft, hoort men de pijl inslaan bij de televisie. Op deze manier wordt diepte in het geluid gecreëerd.

De Wii-versie is een gespiegelde versie van de GameCube-versie. Op de GameCube is Link linkshandig, maar aangezien de meeste spelers rechtshandig zijn, werd besloten dat Link op de Wii ook rechtshandig moet zijn. In plaats van enkel Link te spiegelen, werd besloten om heel het spel te spiegelen omdat sommige aspecten van het spel werden ontworpen met een linkshandige Link in gedachten.

Personages[edit | edit source]

Link[edit | edit source]

Link is in dit spel het 16-jarige hoofdpersonage. Hij groeide op als leerling van een geitenhoeder in Ordon Village, een dorpje gelegen buiten Hyrule. Omdat duistere figuren Hyrule dreigen te teisteren wordt Link ingezet om de wereld te redden van het kwaad en het mysterie rondom de Twilight Princess te ontrafelen. Link heeft ook om de krachten van Ganondorf te verslaan de Triforce of Courage(moed). Je kunt in dit spel Link zelf een andere naam geven.

Wolf Link[edit | edit source]

Wanneer Link de zogenaamde Twilight Realm betreedt, zal hij veranderen in een wolf. Als wolf zal Link nieuwe vechtstrategieën kunnen gebruiken zoals bijten en krabben met zijn vlijmscherpe klauwen. Wolf Link zal ook beter kunnen horen en hierdoor geluiden opvangen die hij als gewone Link niet zal kunnen horen, en hij heeft een soort van 'zesde zintuig', waarmee hij instaat is geesten te zien van mensen in een gebied waar de krachten van de Twilight overheersen. Hij heeft ook de mogelijkheid om met andere dieren te communiceren. Mensen bij hem in de buurt zullen echter schrik van hem hebben. Het reukvermogen van de wolf is ook beter dan dat van Link waardoor hij verborgen voorwerpen kan vinden. Ook kan hij daarmee leren een smell te gebruiken waardoor hij kan ruiken waar bepaalde mensen zijn geweest.hij zal niet terug kunnen veranderen in zijn mens vorm als hij in de buurt van andere mensen is.

Midna[edit | edit source]

Midna is een personage dat in Twilight Princess haar debuut maakt. Ze is de prinses van de Twilight Realm en is bereid om Link te helpen in zijn avontuur. Als Link transformeert in een wolf, zal Midna op zijn rug springen en hem besturen. Ook kan ze zorgen dat je een aanval kan doen die alle vijanden binnen een bepaald gebied doodt. Later in het spel geeft ze Link de mogelijkheid om tussen bepaalde gebieden te teleporteren. Daarnaast geeft Midna je ook tips om eindbazen te verslaan.

Princess Zelda[edit | edit source]

Zelda is opgeslokt in de Twilight Realm nadat Hyrule Castle is aangevallen door de shadow beings uit de Twilight Realm. Het enige vreemde is dat Zelda de enige is die, als mens niet wordt getransformeerd in een geest. Zij zal later tijdelijk haar Triforce of Wisdom aan Midna geven omdat Zant van Midna een wezen uit de lichtwereld heeft gemaakt en daardoor zal sterven.

Ganondorf[edit | edit source]

De vijand van Link. Hij is al meerdere keren verslagen en verbannen, dit keer naar de Twilight Realm, maar hij vindt telkens een weg terug. In dit geval met hulp van Zant, een Twili net als Midna. In tegenstelling tot bijvoorbeeld The Wind Waker en The Ocarina Of Time ontmoet Link Ganondorf maar 1 keer. Op dat moment vecht hij ook met hem. Ganondorf neemt eerst de controle over Zelda, zodat ze tegen je vecht. Daarna verandert ook hij (net als jij in de Twilight realm) in een beest, een reusachtig zwijn, net als in tLoZ: A Link to the Past,(dat zal wel symbool staan voor zijn hebzucht, vraatzucht voor een zwijn, naar macht). Wanneer je dit beest verslagen hebt zal hij in een geestachtig iets veranderen, Midna doet de Fused Shadows op en teleporteert Link en Zelda in veiligheid. Midna probeert Ganondorf te verslaan, maar dat lukt niet. Op Hyrule Field zien Link en Zelda Hyrule Castle ontploffen. Ganondorf verschijnt op zijn paard en je moet hem, met behulp van Zelda's Light Arrows zien te verslaan. Als laatste onderdeel stapt Ganondorf van zijn paard en je moet hem, zonder Zelda's hulp, bevechten. Op het eind steekt Link z'n Master Sword in de wond die is toegebracht door de Six Sages bij de Mirror en verliest Ganondorf zijn Triforce of Power. Zant verschijnt en breekt zijn nek waarop Ganondorf verlamt, zijn pupillen verdwijnen uit zijn ogen, de triforce of power vervaagt op zijn hand. en hij blijft levenloos staan op Hyrule Field.

Epona[edit | edit source]

Epona is het paard van Link. Ze zal al in het begin beschikbaar zijn en sneller (en groter) zijn dan in voorgaande delen. Je kunt haar, net als Link, in het begin van het spel zelf een naam geven.

Light Spirits[edit | edit source]

De vier Light Spirits in het spel zijn Ordona, Faron, Eldin en Lanayru. Zij zijn elk de beschermer van de provincie die hun naam draagt.

Ontvangst[edit | edit source]

The Legend of Zelda: Twilight Princess
Geaggregeerde scores
Aggregeerder Score
GameRankings (GC) 95,00%[1]
(Wii) 94,58%[2]
Metacritic (GC) 96/100[3]
(Wii) 95/100[4]
Reviews scores
Uitgave Score
Power Unlimited 98/100[5]
Gamer.nl 10/10[6]
InsideGamer 9,5/10[7]
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
Geaggregeerde scores
Aggregeerder Score
GameRankings 86,24%[8]
Metacrtitic 85/100[9]
Reviews scores
Uitgave Score
Power Unlimited 92/100[10]
Gamer.nl 8,5/10[11]
InsideGamer 8,5/10[12]

Trivia[edit | edit source]

  • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.

Externe links[edit | edit source]