Mario Kart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Mario Kart is een serie van racespellen in de stijl van het karten, ontwikkeld en uitgegeven door het Japanse bedrijf Nintendo. De serie is een spin-off van de Marioserie. Heden zijn er in totaal acht videospellen uit de reeks verschenen, met Mario Kart 8 als recentste deel. Het achtste deel, Mario Kart 8 , is 30 mei verkrijgbaar voor de Wii U.

De serie van Mario Kart is intussen een vaste waarde geworden in de geschiedenis van Nintendo en volgens traditie kent bijna elke spelconsole van het bedrijf een eigen versie.

Gameplay[bewerken]

De meeste spelfiguren uit de Marioserie spelen in de serie van Mario Kart een belangrijke rol. Elk personage neemt het in een race, in een uiteenlopende reeks parcoursen, al kartend tegen elkaar op. Tijdens de race kunnen personages voorwerpen oprapen uit zogeheten voorwerpblokken, en deze vervolgens gebruiken om o.a. tegenstanders tijdelijk dwars te liggen. Elk deel uit de serie van Mario Kart kent verschillende spelmodi, verdeeld onder de singleplayer-en multiplayerstand.

In de spelmodus Time Trial of Time Attack dient de speler solo een zo goed mogelijke tijd neer te zetten tijdens het racen. In het begin krijgen spelers drie paddenstoelen cadeau die hen tijdelijk een extra boost geven, wanneer ze dat wensen. Een volgende race kan de speler tegen zijn eigen geest rijden om de eigen recordtijd proberen te verbreken. In Mario Kart 64, Mario Kart: Double Dash!!, Mario Kart DS en Mario Kart Wii hebben ontwikkelaars een eigen geesttijd in de parcoursen gestoken, zodat de speler zich met hen kunnen proberen te evenaren. In Mario Kart: Super Circuit en Mario Kart DS is het zelfs mogelijk om tegen geesten te racen afkomstig van spelbestanden van vrienden. In Mario Kart DS kunnen twee geesten worden opgeslagen (van de speler zelf en een vriend). In Mario Kart Wii kunnen geesten gedownload worden over heel de wereld via de Nintendo Wi-Fi Connection. Er zijn twee sets van Ontwikkelaarsgeesten verborgen in het spel. De eerste is vanaf het begin beschikbaar, de andere moet eerst worden vrijgespeeld doordat de speler een goede tijd neerzet tijdens een race in Time Trial.

Serie[bewerken]

Super Mario Kart[bewerken]

Super Mario Kart is de eerste titel uit de Mario Kart reeks en lanceerde in 1992 op de SNES. Het spel werd ontwikkeld en uitgegeven door Nintendo. In het spel kan men kiezen uit 8 verschillende karters, namelijk Mario, Luigi, Princess Toadstool, Yoshi, Toad, Koopa Troopa, Donkey Kong Jr. en Bowser. Tijdens het karten op de verschillende racebanen kan de speler met behulp van voorwerpen (uit de zogenaamde voorwerpkisten) zijn tegenstander voor korte tijd uitschakelen. Het droppen van bananenschillen, het vuren van schilden en het gebruiken van een ster zijn hier o.a. enkele bekende voorbeelden van.

Mario Kart 64[bewerken]

Mario Kart 64 is het officiële vervolg op Super Mario Kart en werd in 1997 gelanceerd op de Nintendo 64. Ook dit spel uit de Mario Kart reeks werd ontwikkeld en uitgegeven door Nintendo. In Mario Kart 64 kan de speler kiezen uit 8 verschillende spelfiguren, namelijk Mario, Luigi, Princess Peach, Yoshi, Toad, Donkey Kong, Wario en Bowser. De Battle Mode van de vorige versie werd uitgebreid. Hierin kunnen nu 4 spelfiguren elkaar bekogelen met diverse voorwerpen. Voorwaarde is dat de speler eerst door voorwerpkisten moet rijden alvorens een voorwerp te kunnen bemachtigen. De karter die in het gevecht als laatste overblijft, wordt bekroond tot winnaar.

Mario Kart: Super Circuit[bewerken]

Mario Kart: Super Circuit is het derde deel uit de Mario Kart reeks en werd uitgebracht in 2001 voor de Game Boy Advance. Het spel werd ontwikkeld door Intelligent Systems en uitgegeven door Nintendo. Mario Kart: Super Circuit kent 8 spelpersonages met elk hun eigen specialiteiten. Het zijn Mario, Luigi, Princess Peach, Yoshi, Toad, Donkey Kong, Wario en Bowser. In het spel zijn verschillende spelmodes beschikbaar, waaronder: Mario GP (Mario Grand Prix), Time Trial, Quick Run, en meer.

Mario Kart: Double Dash!![bewerken]

Mario Kart: Double Dash!! is de opvolger van Mario Kart: Super Circuit en tevens het vierde deel uit de Mario Kart reeks. Het spel lanceerde in 2003 op de Nintendo GameCube en bracht tal van veranderingen (t.o.v. de vorige delen) met zich mee. De karters zitten nu met 2 personen in één kart, waardoor beide spelfiguren de keuze hebben om om de beurt te wisselen met elkaar. Double Dash!! bevat 20 speelbare personages waarvan er 4 verborgen zitten in het spel. Deze dienen dus eerst te worden vrijgespeeld. De Karakters zijn: Mario, Luigi, Princess Peach, Princess Daisy, Yoshi, Birdo, Baby Mario, Baby Luigi, Toad, Toadette, Koopa Troopa, Paratroopa, Donkey Kong, Diddy Kong, Bowser, Bowser Jr., Wario, Waluigi, King Boo, en Petey Piranha.

Mario Kart DS[bewerken]

Mario Kart DS is het vervolg op Mario Kart: Double Dash!!, uitgebracht voor de Nintendo DS in 2005. Het spel kent minder personages dan in Double Dash, om precies te zijn 12: Mario, Luigi, Princess Peach, Yoshi, Toad, Donkey Kong, Wario, Bowser, Princess Daisy, Dry Bones, Waluigi en R.O.B. Het spel bevat wel 2x zoveel banen dan in Mario Kart: Double Dash!!, omdat er 16 nieuwe en 16 retro banen zijn. Nieuw is de zogenaamde Mission Mode, waarin men met een willekeurig personage verschillende uiteenlopende missies moet voltooien. Aan het eind van een reeks missies wacht vervolgens een baasronde. Mario kart DS is de eerste game uit de Mario kartreeks die online gaat via de Nintendo Wi-fi Connection. Er kan dus, waar ook ter wereld, met een internetverbinding tegen elkaar geracet worden. De Grand Prix, die ook in dit spel aanwezig is (van 50cc, 100cc en 150cc), zal per uitgespeelde GP-Mode (Grand Prix) een nieuwe kart, voorwerp of personage beschikbaar stellen. Ook Balloon Battle keert in dit deel terug en zelfs een nieuwe speloptie werd toegevoegd. Het betreft hier Shine Runners, waar men in een bepaalde tijd zo veel mogelijk Shine sprites moet verzamelen. Diegene met de meeste exemplaren wint (als het tijdslimiet is verstreken).

Mario Kart Wii[bewerken]

Mario Kart Wii is het zesde deel uit de Mario Kart-reeks en werd op 11 april 2008 uitgebracht voor de Wii. Het spel werd ontwikkeld en uitgegeven door Nintendo. In tegenstelling tot Mario Kart: Double Dash zullen de spelpersonages weer individueel in hun karts zitten. Er zitten nu veel meer personages in het spel dan eerst, namelijk: Baby Mario, Baby Peach, Toad, Koopa Troopa, Baby Luigi, Baby Daisy, Toadette, Dry Bones, Mario, Luigi, Princess Peach, Yoshi, Princess Daisy, Birdo, Diddy Kong, Bowser Jr., Wario, Waluigi, Donkey Kong, Bowser, King Boo, Rosalina, Funky Kong en Dry Bowser. Verder is het ook mogelijk om als je eigen Mii-personage te racen. Hiervoor zijn twee extra personages: Mii Outfit A en Mii Outfit B. Het onderdeel racebanen werd flink uitgebreid en ook kan er nu op motoren worden gereden. Het is zelfs mogelijk om oudere parcoursen (uit vorige delen) opnieuw uit te proberen. Ook Battle Mode is weer van de partij en volgens de traditie kunnen er opnieuw nieuwe personages, karts en racebanen worden vrijgespeeld. Net als de Mario Kart DS is het mogelijk om via Nintendo's WiFi Connection het op te nemen tegen spelers over de gehele wereld.

Mario Kart 7[bewerken]

Mario Kart 7 is het zevende deel uit de Mario Kart reeks en is in 2011 uitgebracht voor de Nintendo 3DS. Het spel heeft 8 standaard personages (Mario, Luigi, Princess Peach, Yoshi, Toad, Bowser, Donkey Kong en Koopa Troopa) en 9 personages die vrij te spelen zijn (Shy Guy, Mii, Lakitu, Metal Mario, Honey Queen, Wiggler, Princess Rosalina, Princess Daisy en Wario. Met speciale munten op het circuit kan de speler speciale items voor zijn kart krijgen om de ultime kart samen te stellen. Ook hier kan men wereldwijd karten via Nintendo Network. Er zijn drie nieuwe items: de vuurbloem, het Tanooki-blaadje (uit Super Mario Bros 3) en de (lucky) 7. Bij de 7 krijgt de speler 7 voorwerpen (ster, bob-omb, red shell, green shell, mushroom, banana en een tanooki-blaadje) om zich heen die hij één voor één kan afvuren. Dit is de eerste Mario Kart die Nederlandstalig is. In Mario Kart 7 is de 'VS' mode niet meer ter beschikking.

Mario Kart 8[bewerken]

Mario Kart 8 is het achtste deel uit de Mario Kart-reeks, het spel wordt uitgebracht op de Wii U. Mario Kart 8 is de opvolger van Mario Kart 7 en Mario Kart Wii. In deze nieuwe versie kan men 'Anti-Gravity' rijden, bijvoorbeeld op muren langs de banen. De personages die bekend gemaakt zijn voor het spel zijn: Mario, Luigi, Wario, Waluigi, Princess Peach, Princess Daisy, Yoshi, Bowser, Donkey Kong, Toad, Toadette, Koopa Troopa, Baby Mario, Baby Luigi, Baby Peach, Baby Daisy, Rosalina, Metal Mario, Shy Guy, Lakitu, en de Koopalings. Dat zijn Larry Koopa, Roy Koopa, Lemmy Koopa, Wendy.O Koopa, Iggy Koopa, Morton Koopa Jr. en Ludwig von Koopa.