Naar inhoud springen

Mario Kart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mario Kart
Mario Kart
Ontwikkelaar(s) Nintendo
Genre(s) Racespel
Platform(s) SNES, Nintendo 64, Game Boy Advance, GameCube, DS, 3DS, Wii, Wii U, Nintendo Switch, Android
Navigatie
Eerste spel Super Mario Kart
(1992)
Laatste spel Mario Kart Live: Home Circuit
(2020)
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Mario Kart is een serie racespellen in de stijl van het karten, ontwikkeld en uitgegeven door het Japanse bedrijf Nintendo. De serie is een spin-off van de Marioserie. Er zijn in totaal tien computerspellen uit de reeks verschenen, met Mario Kart Live: Home Circuit als het meest recente spel.

De serie van Mario Kart is intussen een vaste waarde geworden in de geschiedenis van Nintendo en volgens traditie kent bijna elke spelconsole van het bedrijf een eigen versie.

Spelervaring[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste spelfiguren uit de Marioserie spelen in de serie van Mario Kart een belangrijke rol. Elk personage neemt het in een race, in een uiteenlopende reeks parcoursen, al kartend tegen elkaar op. Tijdens de race kunnen personages voorwerpen oprapen uit zogeheten voorwerpblokken, en deze vervolgens gebruiken om o.a. tegenstanders tijdelijk dwars te liggen. Elk deel uit de serie van Mario Kart kent verschillende spelmodi, verdeeld onder de singleplayer-en multiplayerstand.

In de spelmodus Time Trial of Time Attack dient de speler solo een zo goed mogelijke tijd neer te zetten tijdens het racen. In het begin krijgen spelers drie paddenstoelen cadeau die hen tijdelijk een extra boost geven, wanneer ze dat wensen. Een volgende race kan de speler tegen zijn eigen geest rijden om de eigen recordtijd proberen te verbreken. In Mario Kart 64, Mario Kart: Double Dash!!, Mario Kart DS, Mario Kart Wii, Mario Kart 7, Mario Kart 8 en Mario Kart 8 Deluxe hebben ontwikkelaars een eigen geesttijd in de parcoursen gestoken, zodat de speler zich met hen kunnen proberen te evenaren. In Mario Kart: Super Circuit en Mario Kart DS is het zelfs mogelijk om tegen geesten te racen afkomstig van spelbestanden van vrienden. In Mario Kart DS kunnen twee geesten worden opgeslagen (van de speler zelf en een vriend). In Mario Kart Wii kunnen geesten gedownload worden over heel de wereld via de Nintendo Wi-Fi Connection. Er zijn twee sets van Ontwikkelaarsgeesten verborgen in het spel. De eerste is vanaf het begin beschikbaar, de andere moet eerst worden vrijgespeeld doordat de speler een goede tijd neerzet tijdens een race in Time Trial.

Games[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdserie[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Platform
1992 Super Mario Kart SNES
1996 Mario Kart 64 Nintendo 64
2001 Mario Kart: Super Circuit Game Boy Advance
2003 Mario Kart: Double Dash Nintendo GameCube
2005 Mario Kart DS Nintendo DS
2008 Mario Kart Wii Nintendo Wii
2011 Mario Kart 7 Nintendo 3DS
2014 Mario Kart 8 Nintendo Wii U
2019 Mario Kart Tour Android, iOS

Uitbreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Platform
2017 Mario Kart 8 Deluxe Nintendo Switch

Arcade[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Platform
2005 Mario Kart Arcade GP Arcade
2007 Mario Kart Arcade GP 2
2013 Mario Kart Arcade GP DX
2017 Mario Kart Arcade GP VR

Spin-off[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Title Platform
2020 Mario Kart Live: Home Circuit Nintendo Switch

Spelelementen[bewerken | brontekst bewerken]

Coureurs[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn tientallen spelfiguren, waarvan de meesten uit het Mario-universum, speelbaar in één of meerder Mario Kart-games. Het aantal speelbare personages verschilt per game. De eerste drie Mario Kart-games hebben met acht coureurs het kleinste aantal speelbare personages, met 42 coureurs heeft Mario Kart 8 Deluxe het grootste aantal speelbare personages. Mario, Luigi, Toad, Yoshi, Peach en Bowser zijn de enige coureurs die in elk deel in de hoofdserie voorkomen.[1] Hoeveel coureurs er deelnemen aan een race varieert per game van acht tot twaalf.

Coureurs Toadette[2] (Mario Kart: Double Dash!!), Baby Daisy[3] (Mario Kart Wii), Baby Rosalina[4] (Mario Kart 8) en Rozegouden Peach[5] (Mario Kart 8) zijn personages die hun debuut maken in een Mario Kart-game.[1] Er zijn een aantal cross-over coureurs, waaronder Link (The Legend of Zelda), Dorpsbewoner (Animal Crossing), Isabelle (Animal Crossing) en Inklings (Splatoon).

Voertuigen[bewerken | brontekst bewerken]

De voertuigen waarmee coureurs racen zijn karts of motoren. In Super Mario Kart, Mario Kart 64 en Mario Kart: Super circuit racet elke coureur met eenzelfde "echte" kart. Vanaf Mario Kart: Double Dash!! zijn er karts in vele soorten en maten (bijvoorbeeld: een kinderwagen of een strandbuggy) en kan de speler zelf een kart kiezen. In Mario Kart Wii en Mario Kart 8 (Deluxe) zijn er naast karts ook motoren om uit te kiezen. Vanaf Mario Kart 7 stelt de speler zijn eigen voertuig samen door een kart, een set banden en een glijdscherm te kiezen. Daarmee worden verschillende statistieken beïnvloed, die onder andere de snelheid, acceleratie en wegligging bepalen.

Circuits[bewerken | brontekst bewerken]

Deze meeste circuits zijn gebaseerd op of aangekleed met elementen uit het Mario-universum. Sommige thema's keren vaak terug, waaronder het Paddenstoelenrijk, Bowsers Kasteel en Regenboogbaan. Op het circuit zijn meestal voorwerpdozen, sprintpanelen en verschillende obstakels te vinden. Sinds Mario Kart Wii is het mogelijk om te stunten en zijn er vaak schansen te vinden op het circuit. Vanaf Mario Kart 7 zijn water- en luchtsegmenten waarbij de coureur onder water rijdt of door de lucht zweeft. Doorgaans bestaat één race uit drie rondes over hetzelfde circuit, met uitzondering van Super Mario Kart waarin elke race uit vijf rondes bestaat. Mario Kart: Double Dash!!, Mario Kart 7 en Mario Kart 8 (Deluxe) hebben enkele circuits met geen, minder of meer rondes.

Mario Kart 7 is de eerste game in de reeks met cross-over circuits, gebaseerd op Wii Sport Resorts. In Mario Kart 8 (Deluxe/DLC) zijn er in totaal vijf circuits gebaseerd op The Legend of Zelda, Animal Crossing, F-Zero en Excitebike.

Voorwerpen[bewerken | brontekst bewerken]

In onderstaande lijst staan alle voorwerpen die in meer dan één Mario Kart-game voorkomen.

Voorwerp SMK MK64 MKSC MKDD MKDS MKWii MK7 MK8 Effect
Banaan Kan op de weggegooid worden. Kart komt tot stilstand na botsing met de bananenschil.
Groen schild Naar voren of achter af te vuren. Bij botsing met een kart breekt het schild en komt de kart tot stilstand.
Rood schild Volgt na afvuren de dichtstbijzijnde kart. Bij botsing breekt het schild en komt de kart tot stilstand.
Super-paddenstoel Geeft een kortdurende, eenmalige snelheidsimpuls.
Bliksemschicht Vertraagt alle andere coureurs door ze te laten krimpen. Dat effect wordt na korte tijd weer ongedaan.
Superster Maakt de kart voor een korte tijd sneller (ook off-road) en onaantastbaar voor voorwerpen en obstakels.
Boo DX Steelt een voorwerp van een andere coureur en maakt de kart onzichtbaar en onaantastbaar.
Spiny-schild Vliegt naar de kart die vooraan rijdt en ontploft na een botsing. De explosie treft ook karts die dichtbij zijn.
Gouden paddenstoel Functioneert als een superturbo, die binnen een korte tijd onbeperkt gebruikt kan worden.
Fake Item Box Lijkt op een voorwerpdoos, maar iets anders van kleur en een omgedraaide vraagteken. Brengt de kart bij botsing tot stilstand.
Bob-omb Neer te zetten op de weg en explodeert naar enkele seconden of na botsing met een kart. De explosie treft ook karts die dichtbij zijn.
Bullet Bill Verandert kart met coureurs in een kogel die voor korte tijd zeer snel over het parcours vliegt en alles aan de kant botst.
Blooper Geeft alle andere coureurs slecht zicht door een inktvlek op het scherm. Effect verdwijnt na enige tijd.
Vuurbloem Geeft de mogelijkheid om meerder vuurballen af te vuren. Kart komt tot stilstand na aanraking met een vuurbal
DX: alleen in Mario Kart 8 Deluxe

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Mario Kart-serie in de nieuwe database van MobyGames
Zie de categorie Mario Kart van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.