Mario Kart Wii

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mario Kart Wii
Ontwerper(s) Yasuyuki Oyagi (directeur)
Hideki Konno (producent)
Shigeru Miyamoto (general producer)
Satoru Iwata (uitv. producent)
Ontwikkelaar(s) Nintendo EAD
Uitgever(s) Nintendo
Datum van uitgave Vlag van Japan 10 april 2008
Vlag van Europa 11 april 2008
Vlag van Australië 24 april 2008
Vlag van Verenigde Staten 27 april 2008
Vlag van Zuid-Korea 30 april 2009
Genre(s) Racing
Speelmodus Singleplayer,
Multiplayer,
Online multiplayer
Leeftijdsklasse ESRB: E
OFLC: G
PEGI: 3+
Platform(s) Wii
Media 1 Wii optische disk
Systeemeisen
Wii-afstandsbediening,
Nunchuk,
Wii Wheel,
Classic Controller,
GameCube Controller
Portaal  Portaalicoon   Computer

Mario Kart Wii (in het Japans マリオカートWii oftewel Mario Kāto Wī) is een racespel voor de Nintendo Wii, ontwikkeld en uitgegeven door het Japanse bedrijf Nintendo in 2008. Het is het zesde deel van de Mario Kart-serie en de achtste in totaal. Net zoals alle andere Mario Kart-spellen bevat dit spel nieuwe banen, nieuwe functies en voorwerpen voor chaotische races. Ook bevat het spel, zoals de andere spellen uit de serie, verschillende personages uit de Mario-serie en is elke racebaan gewijd aan een van deze spelfiguren. Voor het eerst kunnen spelers naast karts ook motors kiezen als racemiddel en kan elke race gespeeld worden met maximaal twaalf spelfiguren. In de vorige delen uit de reeks van Mario Kart waren dit er nog acht. Door de nieuwe online-optie die aan het spel werd toegevoegd, kunnen spelers racen tegen geëvenaarde tegenstanders. Online-competities en behaalde resultaten worden zichtbaar als het Mario Kart Channel wordt toegevoegd aan het Wii-menu.

In Mario Kart Wii racen spelers individueel (singleplayer) of met anderen (multiplayer) tegen elkaar, tegen computergestuurde personages of alleen. Hierbij kunnen spelers kiezen uit verschillende karts en motorfietsen waarmee ze wensen te racen op uiteenlopende, gethematiseerde racebanen. Het spel bevat ook een online-modus, waarmee spelers het kunnen opnemen tegen de rest van de wereld.

Mario Kart Wii werd voor het eerst voorgesteld aan het grote publiek tijdens de E3 2007. Het spel werd goed ontvangen door critici; niet omdat Mario Kart Wii revolutionair was, maar mede dankzij de online-modus, het grote aanbod aan personages, racebanen en karts. Het spel had een goede start in elk land van uitgave en in minder dan een maand slaagde Mario Kart Wii erin om in zowel Japan als de Verenigde Staten zo'n miljoen exemplaren te doen verkopen. In 2008 werden er 8,94 miljoen exemplaren van het spel verkocht.[1]

Het Wii Wheel met afstandsbediening

Gameplay[bewerken]

In Mario Kart Wii kan een speler kiezen uit twaalf verschillende karts en motors. Het personage dat een speler kiest heeft invloed op de kleur en de soort. Zo accelereert een kleine kart sneller dan een grote maar ligt de topsnelheid lager. Ook verschillen karts en motors van elkaar: een kart kan een tweede kleur vonk krijgen bij het driften, waarna de gegeven boost hoger ligt. Daarnaast kan een motor een wheelie uitvoeren waarbij de topsnelheid iets hoger ligt. Dit maakt karts sterker in bochten en motors sterker op rechte stukken.

Het drift-systeem is in Mario Kart Wii, anders dan in de vorige games in de serie. Daar veranderde de kleur van de vonk iedere keer dat er heen en weer gestuurd werd, maar in Mario Kart Wii hangt de verandering van de kleur af van de drifthoek en de tijd dat er gedrift wordt. Hierdoor hangt een goede ronde niet meer af van snelle stuurbewegingen en constant driften, maar van andere factoren.

Nieuw in Mario Kart Wii is de mogelijkheid van het uitvoeren van stunts na elke helling. Als een stunt goed wordt uitgevoerd krijgt een speler een korte verhoging van de snelheid.

Besturing[bewerken]

Een speler kan kiezen uit vier verschillende Controller-configuraties. Deze zijn een Wii Wheel, een Wii-afstandsbediening met Nunchuk, een traditionele Controller en een GameCube Controller. Omdat een Wii-afstandsbediening in een Wii Wheel kan worden gedaan kan een speler er ook voor kiezen om zonder het Wii Wheel te racen, met de Wii-afstandsbediening horizontaal gehouden. Een traditionele Controller wordt met een stekker in de Wii-afstandsbediening gedaan maar hierbij wordt de afstandsbediening zelf niet gebruikt.

Bij een Wii Wheel kan een speler sturen door het Wheel naar links of naar rechts te bewegen. Bij de andere configuraties kan een speler sturen door middel van een richtingsstick. Een ander verschil tussen de configuraties is het uitvoeren van stunts of een wheelie, bij de configuraties waar een Wii-afstandsbediening wordt gebruikt kan een speler stunten door de controller omhoog te zwiepen. Bij de andere configuraties kan dit worden gedaan door omhoog op de richtingsknop te drukken.

Personages[bewerken]

In Mario Kart Wii heb je 24 verschillende personages. Hier komen ze allemaal op een rij:

Personages met een * achter de naam, moeten worden vrijgespeeld

Speltypes[bewerken]

 • Grand Prix: In dit speltype kun je deelnemen aan een cup, in elke cup zijn er vier verschillende parkoersen. Nadat je alle parkoersen gehad hebt en je de meeste punten hebt kan je personages, voertuigen of andere cups vrijspelen. Het is niet mogelijk om met meerdere spelers een Grand Prix te rijden.
 • Time Trials: Een speler kan een parkoers uitkiezen om een zo snel mogelijke tijd drie rondes te voltooien. Hij kan het opnemen tegen geestgegevens om een nog snellere tijd te rijden. Geestgegevens zijn een opname van je snelste race op een parkoers, of de snelste race van iemand anders.
 • VS Race: Dit is een vrije mode waarbij een speler zelf de instellingen kan kiezen. Het principe is hetzelfde als bij een Grand Prix maar in plaats van een hele cup kan een speler aparte parkoersen kiezen.
 • Battle: Dit speltype bestaat uit twee soorten: Balloon Battle en Coin Runners. Bij Balloon Battle vuren spelers voorwerpen naar elkaar om elkaars ballonnen te laten knappen. Voor elk geknapte ballon krijgt de tegenpartij een punt. Als een speler alle ballonnen kwijt is verliest zijn team een punt. Bij Coin Runners verzamelen spelers zo veel mogelijk munten die over het gebied verspreid zijn. Als een speler wordt geraakt door een voorwerp verliest hij munten. Bij beide modes bepaalt het hoogste puntenaantal wie de winnaar is.

Racetechnieken[bewerken]

 • Snelle start: Spelers kunnen snel van een startlijn schieten als ze tijdens het aftellen aan de start precies op het juiste moment accelereren. Als een speler dit te laat doet is de uiteindelijke snelheid lager en als een speler dit te vroeg doet komt er roet uit de motor en slipt de kart heel even heen en weer, dit is langzamer dan een reguliere start.
 • Miniturbo: Als een speler een tijdje heeft gedrift, gaan de banden blauw branden. Als de speler dan de driftknop loslaat, krijgt hij een korte boost. Bij karts ontstaan na een langere tijd ook rode vonken, hierbij is de boost nog groter.
 • Stunt: Als het commando voor een stunt exact wordt gegeven op het moment dat een speler van een schans springt, zal het personage een stunt doen in de lucht. Na de landing krijgt de speler een korte boost.
 • Wheelie: Wanneer je op een motor racet, kan je een wheelie uitvoeren. Nadat het commando hiervoor gegeven is zal deze uitgevoerd worden en krijgt een speler een iets hogere topsnelheid. Als een speler tijdens een wheelie tegen een ander botst, raakt de motor uit balans en verliest hij snelheid.

Items[bewerken]

Mario Kart Wii bevat 19 items, dit zijn speciale dingen die je kunt afvuren/neerleggen waardoor je de andere spelers kan vertragen. Hieronder worden alle items gegeven. Naast het item staat een nummer, dit nummer geeft aan rond welke plaats je het betrefde item het meest krijgt.

 • Banana (1): Een bananenschil die je kan neerleggen waardoor andere spelers er overheen kunnen rijden en zullen vertragen.
 • Triple Banana (1): 3 banana's
 • Fake Item Box (1): Een nep item box die je kan neerleggen waardoor andere spelers er overheen kunnen rijden en zullen vertragen
 • Green Shell (1): Een groen Koopa Troopa schelp die je op je tegenstanders kan afvuren. Deze zal niet daadwerkelijk achter iemand aan gaan. De Green Shell zal na tien keer een muur te hebben aangebotst kapot gaan.
 • Triple Green Shell (5) 3 Green Shell's
 • Red Shell (2): Een rood Koopa Troopa schelp die je op je tegenstanders kan afvuren. In tegenstelling tot de Green Shell gaat de Red Shell ook echt achter iemand aan. (Ook wel voetzoeker genoemd.) De Red Shell zal na 1 keer een muur te hebben aangebotst kopot gaan.
 • Triple Red Shell's (7): 3 Red Shell's
 • Blue Spiny Shell (8): Een blauwe schelp die vliegt naar de persoon aan kop.
 • Bob-omb (4): Een bom die je kan neerleggen of weggooien. Hij zal afgaan na 6 seconden of als er andere er dicht bij in de buurt komen.
 • POW-blok (6): Alle tegenstanders voor je zullen een POW-blok in beeld zien. Als deze weg is zullen de tegenstanders vertragen. Je kan het POW-blok deels ontwijken door te schudden of je kan het volledig ontwijken door in de lucht de vliegen.
 • Blooper (7): Alle tegenstanders voor je zullen inkt op hun beeld krijgen wat hun zicht bellemerd.
 • Thunder Cloud (5): Je krijgt een wolkje boven je hoofd zodat je na een korte tijd getroffen word door de bliksem. Je kan het wolkje weggeven door iemand anders' kart aan te raken. Met het wolkje boven je hoofd zul je iets sneller gaan zodat je andere makkelijker aan kan raken.
 • Mushroom (3): Als je deze afvuurt krijg je een korte boost.
 • Triple Mushroom (9): 3 Mushroom's
 • Mega Mushroom (7): Als je deze afvuurt wordt je voor korte tijd groot. Je kan andere plat rijden en zelf zul je sneller gaan.
 • Golden Mushroom (11): Een mushroom die je voor een korte tijd onbeperkt kan afvuren.
 • Star (12): Je zult voor korte tijd onsterfelijk worden. Je kan andere aanraken zodat ze vertragen. Als je in een ravijn of dergelijke valt ben je je ster kwijt.
 • Lightning (12): Alle tegenstanders zullen door de bliksem worden getroffen zodat ze kleiner worden en vertragen. De Star en de Bullet Bill hebben hier geen invloed op. De Mega Mushroom zal weer terugkeren naar de normale grootte. Iedereen die zijn/haar item nog niet heeft afgevuurd zal deze kwijt raken.
 • Bullet Bill (12): Je veranderd in een raket die je zeer snel naar voren brengt.

Als je sommige items kwijt raakt zullen deze op de weg blijven liggen zodat je er de volgende ronde over struikelt of over heen rijd en de item direct zal gebruiken.

Nintendo Wi-Fi Connectie[bewerken]

In Mario Kart Wii is het mogelijk om tegen elkaar te racen via de Nintendo Wi-Fi Connection (Nintendo WFC). Deze online-mode is voorzien van online-races en online-battles, waarin er tot twaalf spelers tegelijk tegen elkaar kunnen racen of vechten, waarvan er één of twee per Wii spelen. Spelers kunnen kiezen om wereldwijd of continentaal te racen, alsook de mogelijkheid om zich bij vrienden die zijn toegevoegd door middel van een Friend Code te voegen of om aparte kamers voor enkel vrienden te openen. De online-mode beschrikt over een puntensysteem; elke speler begint met 5000 punten en afhankelijk van het puntenaantal van anderen en de einduitslag zal deze toenemen of afnemen, tot een maximum van 9999. Als een speler online komt, komt hij in een kamer met spelers met ongeveer hetzelfde aantal punten voor zo eerlijk mogelijke races. In een online race van Mario Kart Wii kom je het meest Funky Kong's tegen op een Bowser Bike (ook wel Flame Runner genoemd). Dit is omdat Funky Kong de meeste speedbonus heeft, de Bowser Bike (Flame Runner) is de snelste bike.

Een andere Wi-Fi functie is het Mario Kart Kanaal. Via dit kanaal kunnen spelers ghosts uitwisselen met hun vrienden, ghosts downloaden, competities spelen en de time trials rangen bekijken. Het kanaal kan apart geïnstalleerd worden op het Wii-Menu. De installatie kost tussen de 74 en 86 blokken, en het kanaal heeft dezelfde functies als het kanaal die vanaf de game gestart kan worden. Competities zijn, net zoals de missies in Mario Kart DS, banen of arena's met extra voorwerpen of met een bepaald doel, zoals door alle poorten rijden in de juiste volgorde, waarbij de 'missie' in een zo snel mogelijke tijd moet worden afgewerkt. Er zijn twee competities per maand en ook voor competities worden ranglijsten bijgehouden. Op de ranglijsten kan je de continentale en de wereldwijde top 10 vinden, maar ook de top 10 van jouw vrienden. Je kan vrienden toevoegen door middel van een twaalfcijferige code. Deze code is voor elke speler uniek en moet uitgewisseld worden met de vriend die toegevoegd moet worden. Je kan vrienden niet toevoegen in een wereldwijde of continentale race.

Ontwikkeling[bewerken]

De online-mogelijkheden en enkele bewegende beelden van Mario Kart Wii werden tijdens de E3 2007 in een trailer voorgesteld aan het grote publiek.Er bleken veel nieuwe personages en racebanen te zijn en op elk parkoers konden twaalf in plaats van acht racers meespelen. Ook het concept uit Mario Kart: Double Dash!!, waarin de personages met twee in één kart zaten, werd aan de kant geschoven. Extra details van het spel werden later naar voor geschoven tijdens de Nintendo Fall 2007 Conference in oktober 2007. Hier werd voor het eerst bekendgemaakt dat het spel naast de karts ook motorfietsen bevat, en dat er een zogenaamd Wii Wheel bij het spel zou komen voor een meer realistische besturing. Nieuwe beelden en informatie van het spel werden nog wat later bekendgemaakt en de release van Mario Kart Wii stond gepland voor de lente van 2008.

Producer Hideki Konno wilde enkele online-mogelijkheden van Mario Kart DS in Mario Kart Wii steken, maar dit idee werd definitief aan de kant geschoven wegens tijdgebrek. Konno had al ideeën om motorfietsen in te voeren sinds de ontwikkeling van Mario Kart: Double Dash!!, maar deze plannen werden toen geannuleerd. Tijdens de ontwikkeling van Mario Kart Wii, had het spel de naam Mario Kart X met zich meegekregen. General producer Shigeru Miyamoto wilde nieuwe aspecten aan het spel toevoegen, zoals de besturing met het Wii Wheel en de Nintendo Wi-fi Connection. De ontwerpers testten dertig prototypes voordat ze een beslissing namen over het definitieve Wii Wheel.

De muziek werd gecomponeerd door Asuka Ohta en Masato Mizuta, die naast nieuw materiaal ook herinterpretaties maakten van de melodieën uit oudere Mario Kart-spellen. De speaker van de Wii-afstandsbediening wordt frequent gebruikt tijdens de gameplay van het spel, zoals de geluidseffecten van crashes en waarschuwingssignalen.

Ontvangst[bewerken]

Bron Score
Edge 6 / 10
Eurogamer 8 / 10
Famitsu 37 / 40
GameSpot 8,5 / 10
GameSpy 4.5 / 5
GameTrailers 8.4 / 10
IGN 8,5 / 10
Nintendo Power 9 / 10
Reviewcompilaties
Game Rankings 82%
Metacritic 82 / 100

Verkoopcijfers[bewerken]

Mario Kart Wii was een groot succes bij zijn lancering. Op de eerste verkoopdag in Japan werden er 300.000 exemplaren verkocht, veel meer dan Mario Kart DS met 160.000 en Mario Kart Double Dash met 180.000 exemplaren. Op 4 mei 2008, minder dan een maand na de lancering, was Mario Kart Wii alleen in Japan al miljoenen keer verkocht. In de Verenigde staten was het met 979.000 exemplaren de op drie na best verkochte game van december. In Maart 2009 waren er wereldwijd 15.4 miljoen exemplaren verkocht. Met 32.4 miljoen verkochte exemplaren tot en met maart 2012 is het het best verkochte Mario-spel voor de Wii en na Wii Sports het best verkochte spel voor de Nintendo Wii.

Algemene beoordeling[bewerken]

Mario Kart Wii kende veelal positieve recensies. Vooral de online-mode en de grote hoeveelheid banen, karakters en voertuigen werden geprezen. GameSpot-producent Lark Anderson complimenteerde het spel omdat het makkelijk te bespelen is voor elke speler en hij vond de motoren en goed alternatief. IGN vond dat Nintendo een van de beste console-Karts in jaren uitbracht. Verder werden de uitgebreide time trial mode en de grand prix in teams positief ontvangen.

Echter kreeg het strijden in teams in de battle-mode veel kritiek van NGamer, omdat het concept van last man standing verdwenen was dat de vorige Mario Kart-spellen kenmerkte. Hiernaast vond IGN de grote variatie in statistieken van voertuigen en personages een slecht concept en samen met GameTrailers werd bekritiseerd hoe een speler die vooraan rijdt makkelijk terug kan vallen naar de laatste plaats na veel botsingen met onontwijkbare voorwerpen, waardoor er ook een bepaalde hoeveelheid geluk nodig was om vooraan te eindigen. Gamespot benadrukte dat sommige banen nostalgisch maar ook saai kunnen zijn.

Prijzen[bewerken]

Het spel won in 2008 meerdere Wii-specifieke prijzen van IGN, waaronder het beste racespel en het beste online-multiplayerspel. IGN nomineerde het ook als beste familiespel voor de Wii. Het spel stond op de negende plaats in Nintendo Powers "Beste van het decennium". Ook won het de prijs voor "Favoriete Video Spel" tijdens de Nickelodeon Kids' Choice Awards.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Top vijf wereldwijde bestsellers van 2008, 2 februari 2009, GameQuarter 3