Birdo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Birdo
Personage uit Mario-serie
Eerste spel Super Mario Bros. 2
Engelse stem Samantha Kelly
Japanse stem Yuko Kaida
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Birdo is een personage uit de computerspellen rond Super Mario. Zij is een dinosaurusachtig wezen dat lijkt op Yoshi. In sommige spellen is Birdo de vijand van Mario, terwijl zij vooral als vriendelijk bekendstaat.

Biografie[bewerken]

Birdo debuteert in Super Mario Bros. 2 uit 1988. Birdo is de minibaas (bazin) aan het eind van ieder level. Ze spuugt eieren en/of vuurballen naar de speler. Mario, Luigi, Peach en Toad moeten de eieren uit de lucht grijpen en deze teruggooien om Birdo te verslaan.

In Wario’s Woods is zij/hij één van de helden. Samen met Wanda en Toad probeert hij Wario te stoppen en het Mushroom Kingdom veilig te maken. In Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars, verschijnt Birdo weer als baas en moet Mario haar opnieuw verslaan. Tegenwoordig wordt ze niet meer gezien als vijand, en verschijnt ze vooral aan Mario's kant.

Birdo verschijnt anno 2008 regelmatig in partyspellen en wordt daarin meestal gepaard met Yoshi.

Persoonlijkheid[bewerken]

Birdo hecht veel waarde aan schoonheid. Zij wil er altijd goed uitzien en draagt een massieve diamantenring. Ze flirt graag met anderen, hoewel ze Yoshi het leukst vindt. Haar doel is ooit superster te worden.

Het is onzeker of Birdo een man of een vrouw is. Volgens de handleiding van Super Mario Bros. 2 is Birdo een man die denkt een vrouw te zijn en liever "Birdetta" zou willen heten. In latere spellen wordt ze als vrouw vermeld. In Mario Strikers Charged voor de Wii wordt Birdo opnieuw een man genoemd, terwijl Popple in Mario & Luigi: Superstar Saga Birdo omschrijft als een “dame”. in Super Mario Advance maakt Birdo vrouwlijke geluiden, maar in Mario Slam Basketball maakt Birdo mannelijke geluiden. Birdo is dus waarschijnlijk één van de eerste transseksexueel computerspel-personages. Yoshi wil hier kennelijk niets van weten.