Cassino

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Monte Cassino)
Cassino
Stad in Italië Vlag van Italië
Cassino (Italië)
Cassino
Situering
Regio Latium
Provincie Frosinone
Coördinaten 41° 30′ NB, 13° 50′ OL
Algemeen
Oppervlakte 82 km²
Inwoners
(1 januari 2023)
35.092[1]
(397 inw./km²)
Hoogte 40 m
Overig
Aangrenzende gemeenten Cervaro, Pignataro Interamna, Rocca d'Evandro, San Vittore del Lazio, Sant'Apollinare, Sant'Elia Fiumerapido, Terelle, Villa Santa Lucia
Beschermheilige Benedictus
ISTAT-code 060019
Portaal  Portaalicoon   Italië

Cassino is een stad gelegen in de Italiaanse provincie Frosinone, in de regio Latium. Historisch gezien hoort de stad bij de zuidelijker gelegen regio Campanië. Het is een belangrijk commercieel, agrarisch en industrieel centrum.

De plaats werd al lang voor de komst van de Romeinen bewoond door Italiërs. Gedurende de Romeinse periode heette de stad Casinum. Uit deze tijd dateert het goed bewaard gebleven theater en amfitheater van Cassino. Bij de stad ligt ook nog een deel van de oorspronkelijke Via Latina die Rome met Casilinum (het huidige Capua) verbond.

Bekender is de stad geworden door de Slag om Monte Cassino. Tijdens de gevechten werd het historische deel van de stad vrijwel geheel verwoest. De grote militaire begraafplaatsen rondom de stad herinneren aan deze gebeurtenis. Ook de monumentale benedictijner Abdij van Montecassino, die ruim 450 meter hoger ligt, werd zwaar getroffen.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cassino van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. https://demo.istat.it/?l=it.