Monument voor de vliegramp op 7 juni 1989

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Monument voor de vliegramp op 7 juni 1989
Het monument (2008)
Het monument (2008)
Kunstenaar Guillaume Lo A Njoe
Jaar 1991
Materiaal aluminium
Locatie 's-Gravesandeplein, Amsterdam-Oost
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Monument voor de vliegramp op 7 juni 1989 is een beeld geplaatst in Amsterdam-Oost.

Het is een beeld van Guillaume Lo A Njoe, dat herinnert aan de SLM-ramp op 7 juni 1989 op vliegveld Zanderij, Suriname. Het is geplaatst door het Solidariteitscomité Nabestaanden 7 juni en de Stichting Dravercomité, die donaties uit het gehele land ontvingen.

Het beeld is geplaatst in een open ruimte aan het 's-Gravesandeplein en bestaat uit een plastiek en een zitbank. Het beeld bestaat uit drie aluminium elementen, het aluminium verwijst naar hét exportproduct van Suriname bauxiet. Het beeld staat voor de bevrijding van lichaam en geest van de slachtoffers. Op één kant van de sokkel staat: "Lobiwan wi sa tan memre yu" ("Wij zullen jullie nooit vergeten"). De bank is voor overpeinzing ter plaatse. Deze bank leunt aan de linkerkant (als men erop zit) op een zwart marmeren zuil, die doet denken aan de grafzerk.

Ien Dales, toen minister van Binnenlandse Zaken, onthulde het beeld op 7 juni 1991, waarbij ook burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn aanwezig was alsmede enige vertegenwoordigers van de Surinaamse regering.[1]

Het beeld werd geplaatst in een periode dat er nog volop gediscussieerd werd over afwikkeling van de gevolgen van de ramp.