Motorola

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Tulp8 (overleg | bijdragen) op 8 apr 2018 om 10:43. (Wijzigingen door 213.119.165.135 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door 2001:985:A600:1:71EE:795:9BCD:9747)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Dit artikel gaat over het gewezen moederbedrijf Motorola, sedert 2011 gesplitst in Motorola Mobility en Motorola Solutions. Voor de gelijknamige wielerploeg, zie Motorola (wielerploeg).
Motorola Inc.
Logo
Motorola logo (voor splitsing)
Oprichting 1928
Opheffing 2011
Oprichter(s) Paul Galvin
Sleutelfiguren Edward Zander (CEO & bestuursvoorzitter)
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Hoofdkantoor Schaumburg, Illinois
Werknemers 66.000 (2007)
Producten radiocommunicatie, mobiele telefonie, halfgeleidertechnologie, modems, satellietsystemen
Industrie telecommunicatie
Omzet/jaar $ 22,0 miljard (2009)
Winst/jaar $ -51 miljoen (2009)
Website Motorola
Portaal  Portaalicoon   Economie
Motorola Danmark, Glostrup.

Motorola Inc. is een Amerikaans multinationale onderneming op het gebied van communicatietechnologie. Begin 2011 werd het bedrijf gesplitst in Motorola Mobility en Motorola Solutions.

Geschiedenis

Motorola startte in 1928 onder de naam Galvin Manufacturing Corporation. In 1947 werd de bedrijfsnaam veranderd naar Motorola, maar het handelsmerk Motorola is reeds sinds 1930 in gebruik. Het hoofdkantoor bevindt zich in Schaumburg, Illinois, een buitenwijk van Chicago.

De oprichter Paul Galvin kwam op de naam Motorola toen zijn bedrijf begon met autoradio's. Een aantal van de vroege bedrijven die fonografen, radio's en andere audiospullen produceerden, hadden de gewoonte om het suffix "-ola" te gebruiken. Het beroemdste voorbeeld daarvan was de Victrola.

Veel van Motorola's producten hadden iets te maken met radiocommunicatie. Zo ontwikkelden ze de eerste portofoon, elektronica voor defensiedoeleinden en de draagbare telefoon. Motorola is ook actief in de ontwikkeling van halfgeleidertechnologie en de productie van halfgeleiders, waaronder ook chips voor gebruik in computers. Motorola was tot 2005 de hoofdleverancier (in samenwerking met IBM) voor de microprocessors gebruikt in de Apple Apple Macintosh en PowerMac-computers. Motorola heeft een breed assortiment aan producten, waaronder satellietsystemen en modems. Het grootste succes van Motorola in Nederland geboekt door de Moto G, een budgettelefoon met goede specificaties.

In februari 2004 berichtte Motorola dat het zijn halfgeleiderdivisie zou afscheiden in een apart bedrijf, genaamd Freescale Semiconductor.

In 2006 was Motorola een van de grootste fabrikanten van mobiele telefoons. In dat jaar verkocht het ruim 200 miljoen exemplaren en had het een wereldwijd marktaandeel van 22%. Door de felle concurrentie waren in 2009 de verkopen gedaald naar 55 miljoen stuks en had het onderdeel ruim $ 4 miljard aan verliezen geleden in de drie jaren van 2007 tot en met 2009.

Splitsing

Na twee jaren met grote verliezen werd op 4 januari 2011 Motorola gesplitst in twee apart genoteerde bedrijven:

Op 15 augustus 2011 is Motorola Mobility, voor $ 12,5 miljard overgenomen door Google Inc.[2][3][4] In 2014 verkocht Google de telefoondivisie door aan Lenovo, maar het behield zelf een deel van de patenten.[5]

Nederland

Motorola heeft in Nederland vestigingen in Nieuwegein, Gouda (C2000), Zoetermeer (KLPD) en Didam en is onder andere actief in de markt van mobiele telefoons, professionele communicatie (portofoons) en embedded computers. In Didam huisvest de voormalige Symbol divisie van Motorola Solutions.

Wielerploeg

Motorola was in de jaren negentig ook sponsor van een gelijknamige wielerploeg, die onder meer Lance Armstrong onder contract had. Als communicatiebedrijf experimenteerde Motorola binnen zijn ploeg voor het eerst met zend- en ontvangstapparatuur (de zogenaamde "oortjes") voor communicatie tussen de renners en de ploegleiding. Enkele jaren later zouden nagenoeg alle ploegen van dergelijke elektronica gebruikmaken.

Externe links

Zie de categorie Motorola van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.