Naar inhoud springen

Mount Kenya

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 9 sep 2019 om 04:13. (|{{Largethumb}}| is redundant, gebruik voortaan |thumb|)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nationaal Park/natuurwoud Mount Kenya
Werelderfgoed natuur
Mount Kenya
Land Vlag van Kenia Kenia
Coördinaten 0° 9′ ZB, 37° 19′ OL
UNESCO-regio Afrika
Criteria vii, ix
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 800
Inschrijving 1997 (21e sessie)
Kaart
Mount Kenya (Kenia)
Mount Kenya
UNESCO-werelderfgoedlijst

Mount Kenya of Kirinyaga (= Blinkende Berg) is de hoogste berg van Kenia en met zijn 5199 meter na de Kilimanjaro de hoogste berg van Afrika. De noordelijke hellingen van de berg liggen op de evenaar. De toppen zijn de hardste resten van een uitgedoofde stratovulkaan die tussen 3,1 en 2,6 miljoen jaar geleden actief was. Op de hellingen rond de drie hoogste toppen -Batian (5199 m), Nelion (5188 m) en Lenana (4985 m)- liggen de resten van een dozijn gletsjers.

Mount Kenya, links van de gletsjer de toppen Batian en Nelion. Rechts Point Lenana. De foto is genomen bij de Austria Hut op 4790 meter.

Op 13 september 1899 beklommen de Brit Halford John Mackinder en de Italianen César Ollier en Josef Brocherel de hoogste Kirinyagatop, Batian. Lenana is de meest beklommen bergtop. Op mooie dagen klauteren tientallen mensen naar boven.

Vanaf 1949 is het gebied rond de berg een nationaal park. Het park dient de belangen van het toerisme, van de lokale economie, de biodiversiteit en de waterhuishouding van de streek. Sinds 1997 staat het park op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Zie de categorie Mount Kenya van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.