Mozes (Theo van Doesburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mozes
Mozes
Kunstenaar Theo van Doesburg
Jaar 1906
Techniek Potlood en krijt op papier
Afmetingen 24,5 × 19,5 cm
Verblijfplaats Kröller-Müller Museum
Locatie Otterlo
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Mozes is een tekening van de Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg in het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

Voorstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Het stelt de profeet Mozes voor. De titel is gebaseerd op Van Doesburgs portfolio in het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, waar het vermeld wordt als Moses, en de tentoonstellingscatalogus van Van Doesburg eerste tentoonstelling.

Toeschrijving en datering[bewerken | brontekst bewerken]

De tekening bevat linksonder het opschrift ‘VDoesburg / 1906’. Dit opschrift is vermoedelijk door Christian Leibbrandt, de vroegste eigenaar, aangebracht. In Van Doesburgs portfolio wordt het 1902 gedateerd. De tekening past echter in een reeks van expressieve en gedetailleerde koppen die Van Doesburg in 1906 maakte. De datering door Leibbrandt is dus waarschijnlijk de juiste.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer Christian Leibbrandt het werk van Van Doesburg verwierf is niet bekend. Van Doesburg en Leibbrandt waren van 1906 tot 1915 met elkaar bevriend. Later was het in het bezit van C.C. Leibbrandt in Nijmegen, die het in 1995 verkocht aan het Kröller-Müller Museum. Op 13 januari van dat jaar schonk C.C. Leibbrandt alle brieven van Van Doesburg aan Christian Leibbrandt aan dat museum.