Mrs. Doubtfire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mrs. Doubtfire
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Chris Columbus
Producent Marsha Garces Williams
Robin Williams
Mark Radcliffe
Productie-
maatschappij
Blue Wolf Productions
Scenario Randi Mayem Singer
Leslie Dixon
Gebaseerd op:
Madame Doubtfire
van Anne Fine
Hoofdrollen Robin Williams
Sally Field
Pierce Brosnan
Harvey Fierstein
Robert Prosky
Muziek Howard Shore
Montage Raja Gosnell
Cinematografie Donald McAlpine
Distributie 20th Century Fox
Première Vlag van Verenigde Staten 24 november 1993
Vlag van België 9 februari 1994
Vlag van Nederland 24 februari 1994
Genre Komedie/drama
Speelduur 123 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 25.000.000
Opbrengst $ 441.300.000
Gewonnen prijzen 1 Academy Award
Overige nominaties 6
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mrs. Doubtfire is een Amerikaanse komische film uit 1993 naar een boek van Anne Fine onder regie van Chris Columbus. De film werd uitgebracht door 20th Century Fox. De hoofdrol is voor Robin Williams.

Mrs. Doubtfire bracht wereldwijd een bedrag van $441.195.243 op, waarvan iets minder dan de helft in de Verenigde Staten.[1] De film won een Oscar en acht andere prijzen.

Op Rotten Tomatoes krijgt de film een waardering van 63% "fresh", dat betekent dat de film door 63 procent van alle recensenten als positief wordt beschouwd.[2]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Daniel Hillard (Robin Williams) is een acteur die een baan als voice-over heeft. Bij het inspreken van een tekenfilm zet hij zich, principieel, af tegen het gebruik van sigaretten. Zijn principes gaan zo ver dat hij ontslag neemt. Wanneer hij zijn kinderen, Lydia (Lisa Jakub), Chris (Matthew Lawrence) en Natalie (Mara Wilson), van school haalt, belooft hij zijn zoon, geheel tegen de zin van zijn vrouw Miranda (Sally Field), een verjaardagsfeestje zoals er nog geen was. Als Miranda, die binnenhuisarchitect is, thuiskomt en de rommel ziet, is het huis te klein. Miranda wil een scheiding, voor Daniel het ergste wat hem kan overkomen. Bij de scheiding wordt bepaald dat Daniel zijn kinderen elke zaterdag op bezoek krijgt maar dat is veel te weinig, want Daniel leeft voor zijn kinderen.

Als hij hoort dat Miranda een huishoudhulp zoekt, weet Daniel hoe hij zijn kinderen elke dag kan zien, zelfs bij ze kan zijn. Met hulp van zijn broer Frank (Harvey Fierstein), die grimeur is, wordt Daniel omgetoverd tot een lief, wat ouder dametje, Mrs. Doubtfire. En als Mrs. Doubtfire slaagt Daniel erin zich door Miranda te laten aannemen als huishoudhulp. Al snel kunnen ze niet meer zonder hem. Maar Daniel is ook bezig zijn gewone leven weer op orde te krijgen en hij vindt een baan in het magazijn van een studio. Als hij op een avond een kinderprogramma staat te becommentariëren, valt dat in goede aarde bij de eigenaar. Daniel krijgt zijn kans als de eigenaar hem uitnodigt om een en ander tijdens een diner te bepraten. Omdat Miranda jarig is, wil zij met haar kinderen en haar vriend Stuart Dunmeyer (Pierce Brosnan) uit eten gaan. Ook Mrs. Doubtfire wordt hierbij verwacht en laat dit etentje uitgerekend op dezelfde avond en in hetzelfde restaurant zijn als de afspraak die Daniel als Daniel heeft met de eigenaar van de studio. Hoe kan Daniel/Mrs. Doubtfire zich hieruit redden?

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Hoofdrollen
Williams, Robin Robin Williams Daniel Hillard / Mrs. Euphegenia Doubtfire
Field, Sally Sally Field Miranda Hillard
Brosnan, Pierce Pierce Brosnan Stuart 'Stu' Dunmeyer
Fierstein, Harvey Harvey Fierstein Oom Frank Hillard
Holliday, Polly Polly Holliday Gloria Chaney
Jakub, Lisa Lisa Jakub Lydia Hillard
Lawrence, Matthew Matthew Lawrence Chris Hillard
Wilson, Mara Mara Wilson Natalie Hillard
Bijrollen
Prosky, Robert Robert Prosky Jonathan Lundy
Haney, Anne Anne Haney Mrs. Sellner, de sociaal werkster
Capurro, Scott Scott Capurro Tante Jack Hillard
Walker, Sydney Sydney Walker Buschauffeur
Mull, Martin Martin Mull Justin Gregory
McGovern, Terence Terence McGovern A.D.R. Director Lou
Kahn, Karen Karen Kahn Werknemer

Prijzen en nominaties[bewerken]

Mrs. Doubtfire won in 1994 een Oscar in de categorie "Beste make-up". De make-up kreeg eveneens een nominatie voor de BAFTA Film Award.

Verder won de film een Golden Globe in de categorie "Beste speelfilm - komedie/musical" en een People's Choice Award als "Favoriete komische speelfilm". Ook won hij een ASCAP Award in de categorie "Top Box Office Films".

Robin Williams won meerdere prijzen, waaronder de Golden Globe ("Beste performance van een acteur in een speelfilm") en de MTV Movie Award in de categorie "Beste komische performance". Voor die laatste werd Williams ook genomineerd in de categorie "Beste mannelijke performance".

In 1995 werden Lisa Jakub en Matthew Lawrence genomineerd voor een Young Artist Award in respectievelijk de categorieën "Beste performance van een jong actrice als bijrol in een speelfilm" en "Beste performance van een jong acteur als bijrol in een speelfilm".

Achtergrond[bewerken]

Titelverklaring[bewerken]

De naam Doubtfire is in de film "per toeval" ontstaan tijdens een telefoongesprek tussen Daniel en Miranda, waarbij Daniel snel een naam moet verzinnen voor de vrouw die hij gaat spelen. Wanhopig neemt hij enkele kranten door en uiteindelijk valt zijn blik op een artikel met de titel "Police doubt fire was accidental" (Vertaald: "Politie betwijfelt dat brand ongeluk was"). Een letterlijke Nederlandse vertaling van Mrs. Doubtfire zou dus zijn: "Mevrouw Twijfelbrand".

Voorgesteld alternatief einde[bewerken]

Volgens Robin Williams was het de wens van de studio om de ouders aan het einde van de film weer bij elkaar te laten komen, maar hij, Field en Columbus waren hierop tegen, omdat dit te onrealistisch zou zijn en om kinderen van gescheiden ouders geen valse hoop te geven.

Sequel[bewerken]

Mrs. Doubtfire 2 zou een sequel moeten worden van de kaskraker uit 1993. In 2005 begon Bonnie Hunt (Cheaper by the Dozen, Cars, Jumanji) met schrijven en Robin Williams zou terugkeren als oude oppas zoals in de eerste film. Vanwege problemen met het script, werd begin 2006 begonnen met een nieuw script. Robin Williams was echter niet te spreken over de plot. Verwacht werd dat de film aan het einde van 2007 zou worden uitgebracht, maar verdere problemen met het script zorgden ervoor dat de sequel medio 2006 werd geschrapt.

Op 5 december 2006, tijdens een interview met DJ Edith Bowman van BBC Radio 1, zei Williams dat als het niet goed wordt gedaan, het niets waard is om het te doen, en dat er geen vervolg wordt gemaakt waarin hij meespeelt. Toch zal het personage in de toekomst misschien nog terugkeren. Het interview is niet opgenomen maar werd wel meteen op internet geplaatst.[3]

In april 2014 verscheen een bericht dat de sequel er toch zou komen.[4][5][6] Op 11 augustus 2014 kwam Robin Williams te overlijden waardoor de sequel afgeblazen werd.

Externe link[bewerken]