Mulholland Falls

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mulholland Falls
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Lee Tamahori
Producent Richard D. Zanuck
Lili Fini Zanuck
Scenario Pete Dexter
Floyd Mutrux
Hoofdrollen Nick Nolte
Melanie Griffith
Chazz Palminteri
Michael Madsen
Chris Penn
Jennifer Connelly
Treat Williams
John Malkovich
Muziek Dave Grusin
Montage Sally Menke
Cinematografie Haskell Wexler
Distributie MGM
Première Vlag van Verenigde Staten 26 april 1996
Genre Misdaad / Drama
Speelduur 107 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 29 miljoen
Gewonnen prijzen 1
Overige nominaties 1
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mulholland Falls is een Amerikaanse neo noir-misdaadfilm uit 1996 die geregisseerd werd door Lee Tamahori. De hoofdrollen worden vertolkt door Nick Nolte, Chazz Palminteri, Melanie Griffith, John Malkovich en Jennifer Connelly.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Begin jaren 1950 vormen politiedetective Maxwell Hoover en zijn partners Coolidge, Hall en Relyea een speciaal team van de Los Angeles Police Department (LAPD). De agenten zijn niet vies van geweld en gebruiken onorthodoxe methodes om hun stad te beschermen. Zo werpen ze Jack Flynn, die deel uitmaakt van de georganiseerde misdaad van Chicago, van een klif op Mulholland Drive. Deze gevaarlijke en onconventionele afschrikmethode wordt door de agenten "Mulholland Falls" genoemd.

Op een dag moeten de vier agenten de mysterieuze moord van een jonge vrouw onderzoeken. Haar verbrijzelde lichaam wordt teruggevonden op een bouwwerf. Al snel blijkt dat Hoover de vrouw, genaamd Allison Pond, kent. Volgens de wetsdokter is ze gestorven op de plaats waar haar lichaam werd gevonden en lijkt het alsof ze van een klif gesprongen is, hoewel er in de buurt van de bouwwerf geen kliffen zijn.

De politiedetectives ontvangen een filmrol waarop te zien is hoe Allison in een motelkamer seks heeft met Thomas Timms. Hoover komt vervolgens te weten dat Allisons homoseksuele vriend Jimmy Fields de maker van de film is. Fields vermoedt dat Allison vermoord werd door generaal Thomas Timms en geeft bovendien toe dat hij nog meer films in zijn bezit heeft, waaronder een film van Allison en Hoover. Hall en Relyea krijgen de opdracht om Fields te beschermen, maar de agenten worden met zwaar geschut aangevallen. Fields maakt van de gelegenheid gebruik om te vluchten, waarna hij dood wordt teruggevonden op het strand.

De wetsdokter is inmiddels tot de vaststelling gekomen dat een stuk glas dat in de voet van Allison werd teruggevonden radioactief is. Als een gevolg brengen de politiedetectives een bezoekje aan het kernwapentestgebied in Nevada. Op de legerbasis worden ze tegengehouden door kolonel Fitzgerald, die hen uiteindelijk naar de gepensioneerde generaal Thomas Timms leidt. Timms is het hoofd van de Atomic Energy Commission. Hij geeft toe dat hij een affaire had met Allison, maar beweert dat hij een alibi heeft voor de dag van haar moord.

Vervolgens begint ook de FBI zich met de zaak te bemoeien. Enkele FBI-agenten willen de film van Allison en Thomas Timms te pakken krijgen. Terwijl Hoovers echtgenote Kate machteloos toekijkt, zetten ze tevergeefs Hoovers hele huis op stelten om de film te bemachtigen. Wat later besluiten ze Hoover onder druk te zetten door de film van hem en Allison naar zijn thuisadres te sturen. Zijn echtgenote Kate bekijkt de film, waardoor haar huwelijk met Hoover op de helling komt te staan.

Nadien krijgt Hoover een telefoontje van kolonel Fitzgerald, die de overige kopieën van de film van Hoover en Allison wil ruilen tegen de film van generaal Timms en Allison. Hoover komt tot de vaststelling dat de film die hij in zijn bezit heeft meer bevat dan enkel een geheime liefdesaffaire. Op de film zijn ook beelden te zien van een geheim hospitaal op het kernwapentestgebied in Nevada.

Hoover en zijn partner Coolidge reizen naar de legerbasis om de film te ruilen. Terwijl ze naar de woning van generaal Timms gereden worden, schudden ze hun bewakers af. Hoover neemt een kijkje in het geheime hospitaal en ontdekt verschillende zwaargewonde soldaten die als proefkonijnen voor de atoomproeven gebruikt werden. Wanneer hij vervolgens generaal Timms confronteert met de waarheid komt hij te weten dat ook Timms aan kanker lijdt en niet lang meer te leven heeft. De generaal ontkent nog steeds dat hij Allison heeft laten vermoorden.

Hoover en Coolidge worden met een C-47 terug naar Los Angeles gevlogen. De twee krijgen tijdens hun vlucht het gezelschap van kolonel Fitzgerald en diens hulpje. Coolidge merkt dat hun vliegtuig geen deur heeft, waardoor Hoover uitdoktert dat Allison uit een vliegtuig geworpen werd. Hij beseft dat Allison zonder medeweten van Timms vermoord werd door kolonel Fitzgerald. Om te voorkomen dat ook hij en zijn partner uit het vliegtuig geworpen worden, proberen de twee agenten kolonel Fitzgerald en diens hulpje te overmeesteren. De politiedetectives winnen het gevecht en werpen de twee militairen uit het vliegtuig. Eens het vliegtuig geland is, ontdekt Coolidge dat hij geraakt is door een kogel. Hij sterft in de armen van Hoover.

Na de begrafenis van Coolidge probeert Hoover om de relatie met zijn echtgenote te herstellen. Kate legt uit dat haar hart nog steeds gebroken is, waarna ze alleen wegwandelt over het kerkhof.

Leeswaarschuwing: Eindigt hier.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Nolte, Nick Nick Nolte Maxwell "Max" Hoover
Griffith, Melanie Melanie Griffith Katherine "Kate" Hoover
Palminteri, Chazz Chazz Palminteri Ellery Coolidge
Madsen, Michael Michael Madsen Eddie Hall
Penn, Chris Chris Penn Arthur Relyea
Williams, Treat Treat Williams Kolonel Fitzgerald
Connelly, Jennifer Jennifer Connelly Allison Pond
McCarthy, Andrew Andrew McCarthy Jimmy Fields
Malkovich, John John Malkovich Generaal Timms
Baldwin, Daniel Daniel Baldwin FBI-agent McCafferty
Chandler, Kyle Kyle Chandler De kapitein
Petersen, William William Petersen Jack Flynn
Dern, Bruce Bruce Dern Politiechef Bill Parker
Lowe, Rob Rob Lowe Flynns partner
Fletcher, Louise Louise Fletcher Esther
Neville, Aaron Aaron Neville Nachtclubzanger

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]