Naar inhoud springen

Multiplicatief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naamvallen
Abessief
Ablatief (zesde naamval)
Absolute naamval
Absolutief
Accusatief (vierde naamval)
Adessief
Adverbialis
Algemene Latijnse vervoegingen en verbuigingen
Allatief
Apudessief
Associatief
Aversief
Benefactief
Causalis-finalis
Causatief
Comitatief
Datief (derde naamval)
Delatief
Dieptecasus
Distributief
Elatief
Ergatief
Essief
Exessief
Factitief
Genitief (tweede naamval)
Illatief
Inessief
Instructief
Instrumentalis (achtste naamval)
Intratief
Locatief (zevende naamval)
Multiplicatief
Nominatief (eerste naamval)
Objectief
Obliquus (Hindi)
Obliquus
Partitief
Pegatief
Pertingent
Prepositionalis
Prolatief
Sociatief
Sublatief
Superessief
Temporalis
Terminatief
Translatief
Vocatief (vijfde naamval)

De multiplicatief is een naamval waarmee een verlenging of herhaling van handeling wordt aangeduid. Deze naamval komt onder andere voor in het Hongaars en Fins, maar ook in andere talen als bijvoorbeeld het Cherokee. Het Russisch kent multiplicatieve werkwoorden.

Fins[bewerken | brontekst bewerken]

In het Fins is de uitgang van de multiplicatief in het enkelvoud -sti. In combinatie met een hoofdtelwoord geeft deze naamval aan hoe vaak een handeling verricht wordt, vergelijkbaar met de Nederlandse toevoeging "-maal" die van een telwoord een bijwoord maakt. Zo betekent viisi bijvoorbeeld "vijf", en viidesti "vijfmaal". De naamval kan ook op bijvoeglijke naamwoorden worden toegepast om een wijze van handeling uit te drukken, wat in het Nederlands gebeurt door het bijvoeglijk naamwoord bijwoordelijk te gebruiken. Zo betekent kaunis bijvoorbeeld "mooi" zoals in "dat is een mooi schilderij". Het multiplicatieve kauniisti betekent dan "op mooie wijze", of "mooi" als bijwoord zoals in "dat is mooi gemaakt". In combinatie met zelfstandige naamwoorden komt de multiplicatief in het Fins slechts sporadisch voor; een van de voorbeelden is het woord leikki, "spel", waarvan de betekenis verandert in "voor de grap, niet serieus, bij wijze van spel" wanneer het in de vorm leikisti wordt gebruikt. Daarnaast komt de multiplicatief voor bij enkele Finse scheldwoorden en wordt daar gebruikt om de betekenis te versterken.

Hongaars[bewerken | brontekst bewerken]

In het Hongaars wordt de multiplicatieve uitgang -szor/-szer/-ször bij telwoorden gebruikt om een herhaling aan te duiden.

Voorbeelden hat="zes", hatszor="zesmaal"; öt="vijf", ötször="vijfmaal"; több = "meer", többször = "meermaals"

Cherokee[bewerken | brontekst bewerken]

In het Cherokee wordt de multiplicatieve uitgang -vhn gebruikt om bij werkwoorden aan te geven dat de actie aangegeven door het werkwoord zich over een bepaalde tijdspanne afspeelt.

Russisch[bewerken | brontekst bewerken]

In het Russisch is het multiplicatieve werkwoord een imperfectief, waarbij de perfectieve tegenhanger veelal eindigt op -нуть (-nut'). De betekenis van het multiplactieve werkwoord is 'de ene na de andere constante beweging maken'. Bijvoorbeeld махать - махнуть (machat' - machnut'), waarbij het eerste werkwoord de multiplicatieve variant is (de ene zwaai na de andere maken) en de tweede variant is een semelfactief werkwoord (één zwaaiend gebaar maken)

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) István Kenesei, Robert Michael Vago, Anna Fenyvesi (1998) Hungarian, Routledge, ISBN 9780415021395
  • (en) Janine Scancarelli, Heather Kay Hardy (2005) Native languages of the southeastern United States, University of Nebraska Press, ISBN 9780803242357
  • (nl) J. Schaeken Russische Grammatica 2: Aspectgebruik (1) [powerpoint; niet gepubliceerd], Universiteit Leiden

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]