Musculus brachioradialis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Opperarm-spaakbeenspier
Musculus brachioradialis
Spier
Brachioradialis.png
Synoniemen
Latijn Musculus bracchiradialis,[1]

Musculus supinator longus[2]

Indeling
Hoort bij radiale onderarmspieren
Functie flexie en het in middenstand zetten tussen pro- en supinatie
Gegevens
Origo crista hypercondylia lateralis humeri en het septum intermusculare laterale
Insertie processus styloides radii
Zenuw nervus radialis
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De musculus brachioradialis of (opper)arm-spaakbeenspier[3][4] is een spier in de onderarm. Hij behoort tot de groep radiale onderarmspieren. De spier loopt van de laterale zijde van het opperarmbeen naar de kop van het spaakbeen. De spier heeft hierdoor uitsluitend een functie over het ellebooggewricht. Hier veroorzaakt hij flexie, en hij is daarmee een synergist van de musculus biceps brachii en de musculus brachialis. Daarnaast brengt hij de onderarm in een middenstand tussen pro- en supinatie.

Tussen de pees van de musculus brachioradialis en die van de musculus flexor carpi radialis ligt de slagader waaraan de polsslag wordt gemeten.

Literatuurverwijzingen
  1. Triepel, H. (1910). Nomina Anatomica. Mit Unterstützung von Fachphilologen. Wiesbaden: Verlag J.F. Bergmann.
  2. Sliosberg, A. (1975). Elsevier’s medical dictionary in five languages. English/American / French / Italian / Spanish and German. (2de uitgave). Amsterdam/Oxford/New York: Elsevier’s Scientific Publishing Company.
  3. Pinkhof, H. (1923). Vertalend en verklarend woordenboek van uitheemsche geneeskundige termen. Haarlem: De Erven F. Bohn.
  4. Broek, A.J.P. van den, Boeke, J & Barge, J.A.J (1954). Leerboek der beschrijvende ontleedkunde van de mens. Deel I. Geschiedenis der ontleedkunde, bewegingsorganen, vaatstelsel (8ste druk). Utrecht: N.V. A. Oosthoek’s Uitgeverij Mij.