Museum Dansant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Museum Dansant
Indruk van Museum Dansant op een dansmiddag
Locatie Hilvarenbeek
Coördinaten 51° 29′ NB, 5° 9′ OL
Type muziekmuseum
Thema dansorgels
Detailkaart
Museum Dansant (Nederland)
Museum Dansant
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Museum Dansant is een draaiorgel-museum in Hilvarenbeek in Noord-Brabant. Het richt zich met name op dansorgels. In de kelder onder het museum bevindt zich sinds 2013 het kermismuseum Soet & Vermaeck.

Het museum is ingericht in een art-nouveau- / art-deco-stijl, waarmee een sfeer nagebootst wordt van het begin van de 20e eeuw. Er is een spiegelzaal in de centrale hal met kroonluchters waar een deel van de draaiorgels wordt getoond. Er is een dansvloer voor de bezoekers met ernaast een horecazithoek.

Een van de orgels is afkomstig van de Antwerpse orgelbouwer Mortier en heeft een omvang van 50 vierkante meter. Het oudste orgel stamt uit het jaar 1900. Ook staat er een mechanisch muziekorkest met robots. Omdat hier geen authentiek exemplaar van verkregen kon worden, werd het speciaal voor het museum gebouwd.

Het museum gaat in op de geschiedenis van de orgels van de ontwikkeling van de speeldoos, het pierement, het kermisorgel naar het dansorgel. Verder wordt ingegaan op de vervaardiging van de draaiorgelboeken. Het museum maakt deel uit van een bedrijf dat orgels bouwt en repareert. Hier is te zien hoe de bouw van de instrumenten in zijn werk gaat en hoe ze worden gedecoreerd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]