Museum Küppersmühle für Moderne Kunst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Küppersmühle

Het Museum Küppersmühle is een museum voor moderne kunst in de Duitse stad Duisburg. Het museum werd in 1999 opgericht in een oude graanopslagplaats aan de Duisburgse Innenhafen.

Collectie[bewerken]

In het museum worden in 13 ruimtes van in totaal 2500 m² kunstwerken uit de tijd vanaf de jaren 50 tentoongesteld. De kunstwerken, voornamelijk schilderijen, zijn van verschillende kunstenaars, waaronder Georg Baselitz. Verder worden in het museum kunstwerken van o.a. Joseph Beuys, Karl Otto Götz, Jörg Immendorff, Anselm Kiefer, A. R. Penck, Sigmar Polke en Gerhard Richter tentoongesteld.

Gebouw[bewerken]

Het museum is gevestigd in een voormalige graanopslagplaats aan de Innenhafen, het oude havengebied van Duisburg. De graanopslagplaats was onderdeel van een molenbedrijf, waartoe ook een ketelhuis met schoorsteen en een silo behoorden (deze laatste is inmiddels gesloopt). In 1969 kreeg het gebouw zijn huidige naam toen het molenbedrijf door de firma Küpper werd overgenomen. In 1972 werd de molen stilgelegd. Eind jaren 90 werd het gebouw, naar een ontwerp van architectenbureau Herzog & de Meuron, omgebouwd tot museum.

Externe link[bewerken]