Museum Vrolik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Museum Vrolik
Museum
Locatie Gebouw J0 van het Academisch Medisch Centrum, Amsterdam
Type Natuur
Thema Anatomie en pathologische anatomie bij de mens, ook embryologie en teratologie[1]
Opgericht 1984
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museum Vrolik is een anatomisch museum gevestigd in het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam. De geschiedenis van het museum begint rond 1800 toen Gerardus Vrolik en zijn zoon Willem begonnen een verzameling anatomische en medische preparaten bijeen te brengen. Deze collectie vormde de basis voor het museum. In 1869 kwam de verzameling in bezit van het Athenaeum Illustre, de voorloper van de Universiteit van Amsterdam. Sindsdien is ze uitgebreid met onder meer de collectie Hovius en de tandheelkundige collectie Grevers.[1] Het museumbezit wordt vooral gebruikt voor onderwijs en onderzoek.

De totale collectie omvat ongeveer 10.000 anatomische preparaten waaronder Siamese tweelingen en cyclopen op sterk water, skeletten en schedels van mens en dier en anatomische modellen van was.[2] De Hoviuscollectie, die is aangelegd door Jacob Hovius en Andreas Bonn, bestaat uit een 18e-eeuws kabinet waarin beenderen en skeletten liggen die aangetast zijn door verschillende ziektes.[3][4]

Het museum is voor medewerkers van het AMC, studenten en patiënten onder voorwaarden vrij te bezoeken. Andere belangstellenden betalen een toegangsprijs.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Museum Vrolik van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.