Museum voor Clandestiene Immigratie en Marine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Museum voor Clandestiene Immigratie en Marine
מוזיאון ההעפלה וחיל הים
Museum voor Clandestiene Immigratie en Marine
Locatie Via de Allenby 204, Haifa
Coördinaten 32° 50′ NB, 34° 58′ OL
Thema Aliyah Bet en de Israëlische marine
Openingsdatum 1969
Detailkaart
Museum voor Clandestiene Immigratie en Marine (Israël)
Museum voor Clandestiene Immigratie en Marine
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Museum voor Clandestiene Immigratie en Marine is een Israëlisch museum in Haifa. Het is in het beheer van het Ministerie van Defensie en behandelt de maritieme geschiedenis van Israël, van de illegale immigratie in Palestina tot de geschiedenis van de huidige Israëlische marine. Het werd opgericht door kolonel Yoske Coral en opende in 1969 zijn deuren voor het publiek. In 1972 werd naast het museum het Israëlisch Nationaal Maritieme Museum gevestigd.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Op het museumterrein zijn drie schepen te bezichtigen die dienstdeden in de Israëlische marine. De INS Af Al Pi Chen deed daarvoor al dienst in de Aliyah Bet, oftewel de Joodse illegale immigratie in Palestina. De overige schepen zijn het oppervlakte-oorlogsschip de INS Mivtach en de onderzeeboot de INS Gal. Daarnaast is onder andere een deel van de romp van het Britse deportatieschip de Patria te bezichtigen en een reconstructie van het leven in de Britse interneringskampen in Cyprus.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Clandestine Immigration and Naval Museum, Haifa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.