Mutějovice

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mutějovice
Gemeente in Tsjechië Vlag van Tsjechië
Vlag
Wapen
Mutějovice (Tsjechië)
Mutějovice
Situering
Regio (kraj) Midden-Bohemen Regiovlag
District (okres) Rakovník
Coördinaten 50° 12′ NB, 13° 42′ OL
Algemeen
Oppervlakte 13,21 km²
Inwoners
(2022)
810[1]
Hoogte 386 m
Politiek
Burgemeester Martin Pinka
Overig
Postcode(s) 270 07
Website (cs) Officiële website
Foto's
Dorpsgezicht (2019)
Dorpsgezicht (2019)
Portaal  Portaalicoon   Tsjechië

Mutějovice (Duits: Mutiowitz) is een Tsjechische gemeente in de regio Midden-Bohemen en maakt deel uit van het district Rakovník. Het dorp ligt op 10 km afstand van de stad Rakovník.

Mutějovice telt 810 inwoners.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Mutějovice bestaat uit de volgende dorpen:

Het dorp ligt aan de zuidkant van het Natuurpark Džbán. Het hoogste punt van het dorp is de heuvel Zadní Rovina (524 m boven de zeespiegel).

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van het dorp is afgeleid van de persoonsnaam Mutěj en betekent dorp van de afstammelingen van Mutěj.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De omgeving van Mutějovice werd al in het vroege paleolithicum bewoond. Archeoloog Friedrich Hammer identificeerde vijf sites in de omliggende velden. Samen met andere onderzoekers heeft hij diverse prehistorische werktuigen gevonden, zoals vuurstenen en bewerkt kwartsiet. De vondsten zijn permanent tentoongesteld in het T. G. M. Rakovníkmuseum.[3] Een andere prehistorische vindplaats, uit het late paleolithicum, is gelegen aan de rand van het dorp. Ook is een historische naam van de site teruggevonden: Na Liščinách.

Sint-Wenceslauskerk

De eerste schriftelijke vermelding van Mutějovice, toen behorend tot het koninklijke landgoed Křivoklát, dateert uit de regeerperiode van koning Jan van Luxemburg en dateert uit 1325. Een tweede vermelding uit 1337 beschrijft hoe van Luxemburg Mutějovice verpandde aan Hendrik van Kaufunk. In 1356 werd voor het eerst de Sint-Wenceslauskerk vermeld als een parochiekerk. Al in de tweede helft van de 16e eeuw was er een school in Mutějovice, een van de eerste in de wijde omgeving.

Het dorp werd in 1634, tijdens de Dertigjarige Oorlog, geplunderd. Hierbij gingen de parochie en school verloren; in 1707 werden ze herbouwd. In 1740 werd de Sint-Procopiuskerk gebouwd. In 1806 werd Mutějovice door een ramp getroffen, toen een grote brand 47 huizen en de kerk in de as legde. Tussen 1867 en 1871 werd door Mutějovice de spoorlijn Praag - Lužná u Rakovníka - Chomutov/Rakovník aangelegd. In 1880 werd de plaatselijke vrijwillige brandweer opgericht en in 1893 werd een postkantoor geopend. Eveneens in die tijd werd in de omgeving van het dorp steeds meer Zwarte steenkool gewonnen; ook nam de hopteelt toe.

Na het Verdrag van München, waarbij Tsjecho-Slowakije in de herfst van 1938 werd gedwongen een groot deel van het Sudetenland af te staan aan Nazi-Duitsland, werd Mutějovice zeven jaar lang het laatste grensdorp aan Tsjechische zijde - het naburige Kounov (okres Rakovník) lag net over de grens.

Sinds 2003 is Mutějovice een zelfstandige gemeente binnen het Rakovníkdistrict.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Autowegen[bewerken | brontekst bewerken]

Station Mutějovice aan spoorlijn 126

Het dorp is te bereiken via regionale wegen.

Spoorlijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Station Mutějovice ligt aan spoorlijn 120 en 124 Praag - Lužná u Rakovníka - Chomutov/Rakovník. De lijn is een enkelsporige nationale lijn waarop het vervoer in 1870 begon. Mutějovice heeft tevens een station aan spoorlijn 126 Rakovník - Most, op drie kilometer afstand van het dorpscentrum. Er halteren op spoorlijn 126 13 treinen per dag.

Buslijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Bushalte in het dorp

Er halteren diverse buslijnen in het dorp:

Lijn 405 is de enige die ook in het weekend rijdt (een paar ritten per dag).

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mutějovice van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Zie de categorie Mutějovice van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.