Nürburgring Nordschleife

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaart van de Nürburgring Nordschleife
Adenauer Forst

De Nürburgring Nordschleife is een deel van de oude Nürburgring en is een circuit in Duitsland.

De machtige Nürburgring vormde één van de grootste uitdagingen van de Formule 1. Dit circuit, toen waarschijnlijk het beste ter wereld, verwierf zijn grootste internationale aandacht tegen een verschrikkelijke en tragische prijs. De 20,8 km lange Nürburgring heeft alleen al bij Grand Prix-wedstrijden aan vijf Formule 1-coureurs het leven gekost en vele andere blijvend letsel bezorgd. Er werden 21 Grands Prix verreden tussen 1951 en 1976. Het enorme circuit werd als werkverschaffingsproject gebouwd rond het dorp Nürburg in het Eifelgebergte ten zuidwesten van Bonn. Het bevatte officieel 176 bochten verdeeld over de 20,8 km van de Nordschleife en de 7,7 km van de aparte Südschleife, en vormde een extreme uitdaging voor zowel mens als machine. Hierdoor is de bijnaam van het circuit 'de groene hel'. Diep in de beboste bergen verborgen liggen bochten met namen als Flugplatz, Aremberg, Bergwerk, Karussel en Pflanzgarten, die herinneringen oproepen aan de oude meesters.

Trivia[bewerken]

Het circuit verdween om veiligheidsredenen van het Formule 1 toneel na 1976, het jaar waarin Niki Lauda bijna omkwam, door in het knikje voor Bergwerk uit de bocht te vliegen, in zijn brandende Ferrari.

In 1964 verongelukte de Nederlandse Formule 1 coureur Carel Godin de Beaufort op de Nordschleife tijdens de training voor de Grand Prix.

Externe link[bewerken]