NASA Clean Air Study

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

NASA's schoneluchtstudie (Engels: NASA Clean Air Study)[1] was een onderzoek geleid door de NASA, in samenwerking met de Associated Landscape Contractors of America (ALCA).

De resultaten toonden aan dat bepaalde kamerplanten op een natuurlijke manier bepaalde giftige stoffen in de lucht, zoals benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen, kunnen neutraliseren, bijvoorbeeld ter verbetering van de negatieve effecten van het sickbuildingsyndroom.

De eerste lijst van planten werd samengesteld door de NASA als onderdeel van een "schoneluchtstudie" gepubliceerd in 1989, waarmee men manieren zocht om lucht te zuiveren in ruimtestations. Naast het opnemen van koolstofdioxide en het afgeven van zuurstof, wat alle planten doen, elimineerden deze planten aanzienlijke hoeveelheden benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen. Ander onderzoek heeft aangetoond dat de micro-organismen in de potgrond (bodem) van een plant ook kunnen bijdragen aan het verwijderden van benzeen uit de lucht.[2]

NASA-onderzoekers stelden ook dat een efficiënte luchtreiniging wordt bereikt met ten minste één plant per 10 m² huis- of kantoorruimte.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]