Nationale Jeugdraad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf NJR)
Ga naar: navigatie, zoeken
Caesar Bast, voorzitter anno 2016

De Nationale Jeugdraad, afgekort tot NJR, is een koepelorganisatie van landelijke jongerenorganisaties voor jongeren tussen de 12 en 30 jaar. Bij de NJR werken ruim 30 jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren. De NJR moedigt jongeren aan om te laten zien waartoe zij in staat zijn, van bij hen in de buurt tot aan de VN aan toe. Daarnaast adviseert de NJR overheden en andere organisaties over jeugdbeleid.

Geschiedenis[bewerken]

De Nationale Jeugdraad werd opgericht in juni 2001. Deelnemende organisaties die geheel of gedeeltelijk opgingen in de NJR waren de Nationale Jongerenraad voor Milieu en Ontwikkeling (NJMO), de Vereniging 31, de Nederlandse Jeugdgroep, de stichting Nationaal Jeugddebat en het Jeugd Netwerk Nederland. Sinds 2009 gebruikt de Nationale Jeugdraad naar buiten toe alleen nog de afkorting NJR.

Projecten[bewerken]

De Nationale Jeugdraad organiseert diverse projecten voor jongeren. De organisatie laat jongeren hiermee zien dat zij – in hun eigen buurt, landelijk, internationaal – invloed kunnen uitoefenen.

Jaarlijks reikt de Jargonbrigade van de NJR de Klaretaalprijs en de Zwetsprijs uit aan Tweede Kamerleden, die respectievelijk het duidelijkst dan wel het minst duidelijk formuleren. Ook vraagt de NJR enkele keren per jaar de mening van jongeren over actuele onderwerpen en traint de NJR leden van jongerenorganisaties.

Jongerenvertegenwoordigers[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Jongerenvertegenwoordiger voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Elk jaar organiseert de Nationale Jeugdraad de verkiezing van de Nederlandse jongerenvertegenwoordigers. Dat zijn jongeren tussen 18 en 25 jaar die namens hun leeftijdsgenoten spreken op vier thema's: duurzame ontwikkeling, Europa, de UNESCO en de Verenigde Naties. Per thema zijn twee jongerenvertegenwoordigers actief. Elk jaar wordt voor elk van de vier thema's een nieuwe vertegenwoordiger gekozen voor twee jaar.

Lidorganisaties[bewerken]

Bij de Nationale Jeugdraad zijn 38 jongerenorganisaties aangesloten. Enkele voorbeelden zijn:

In het verleden waren meerdere politieke jongerenorganisaties lid, waaronder het CDJA, de JOVD en PerspectieF, maar deze hebben alle hun lidmaatschap opgezegd, omdat de NJR voor hen 'te weinig toegevoegde waarde' zou hebben.[bron?] Deze politieke jongerenorganisaties konden dankzij hun formele verbinding als jongerenorganisatie met een daartoe gekwalificeerde Nederlandse politieke partij automatisch een voor jongerenorganisaties relatief hoge subsidie krijgen, hetgeen hun solidariteit met de andere, niet aan een politieke partij gebonden en dus minder gesubsidieerde, jongerenorganisaties aanzienlijk verminderde, zodat deelname aan de NJR voor hun niet meer interessant was.[bron?]

Externe link[bewerken]