Naad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een naad tussen mouw en lijf van een kledingstuk

Een naad is in de naaitechniek een samenvoeging van twee of meer lagen stof, leer of ander textielmateriaal. Naden worden toegepast in kleding, maar ook in allerlei ander textiel, zoals gordijnen, tenten, bekledingsstoffen van meubelen etc. Het aanbrengen van een naad gebeurt door het steken van naaigaren.

Soorten naden[bewerken | brontekst bewerken]

De eenvoudigste naad is de enkele platte naad, ook wel confectienaad genoemd. Twee delen stof worden tegen elkaar gelegd en met een stiksteek aan elkaar genaaid. Het stiksel is aan de goede kant van het kledingstuk dan niet zichtbaar.

Voor naden die veel te verduren hebben, zoals in een spijkerbroek, kan een doorgestikte platte naad gebruikt worden.[1] Na het eerste stiksel wordt de naadtoeslag naar één kant platgelegd, en wordt een tweede stiksel parallel aan de naad aangebracht. Het tweede stiksel is dan aan de buitenzijde te zien. Soms wordt een draad met een contrasterende kleur gebruikt.

Daarnaast bestaan nog andere types, zoals de Engelse naad (voor dunne stoffen; aan de achterzijde zijn dan geen losse draden te zien) en de dubbele platte naad (voor zware stoffen). Een naad kan aan de binnenzijde afgewerkt worden met biaisband.[2]

Bij naden in elastische stof kan niet de gewone stiksteek gebruikt worden, maar gebruikt men een stretchsteek.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Seams van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Zoek naad op in het WikiWoordenboek.