Nahe (Palts)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nahe
De laatste kilometers, stroomafwaarts bezien
Lengte 125,1 km
Hoogte (bron) 459 m
Hoogte (monding) 79 m
Bron Nohfelden
Monding Bingen
Nahe
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Nahe is een linkerzijrivier van de Rijn, die bij Bingen in de Rijn uitmondt. De Nahe loopt door Saarland en Rijnland-Palts en is 125 km lang. De naam wordt ook gegeven aan de regionale wijnstreek en hier verbouwde wijn.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

De Nahe ontspringt aan de rand van het bos ten noordwesten van het Saarlandse Nohfelden. De bron ligt ca. 4 km ten zuidwesten van het Bostalmeer, dat in het zuidoosten door de Nahe wordt omringd. Vanuit Saarland stroomt de Nahe vervolgens in noordoostelijke richting Rijnland-Palts binnen. Daar stroomt de rivier onder andere door Hoppstädten-Weiersbach, Idar-Oberstein, Kirn, Monzingen en Bad Sobernheim naar Niederhausen. In noordelijke richting komt de Nahe via Bad Münster am Stein-Ebernburg, Bad Kreuznach en Gebsingen uit bij Bingen am Rhein.

Het stroomgebied van de Nahe omvat ca. 4065 km², wat veel is in vergelijking met de lengte. In de midden- en benedenloop van de rivier kan soms binnen korte tijd sprake zijn van grote overstromingen, die echter ook weer snel voorbij zijn.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nahe van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.